IT討論區(94) 疫市伏工伏到訓覺都dum春

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
真係想寫mobile apps就搵份native啦

Hybrid真係寫到你懷疑人生

native app一個人做晒兩邊+要UI 接近都係會做到懷疑人生
經常有iOS user 試android 問點解個behavior 唔同平時
要你隻an app做到同ios一樣 包括啲native ui呀transition呀都要一樣
就會想即走
flutter果D某程度就係做到咁
有好有唔好啦

依家自己都係寫cross platform多
native 寫兩邊真係太煩
通常呢D都係non tech既人會講
最19就係呢D 解釋俾佢知
佢又未必明 都哂鳩氣
咁你個product係整比tech人用定non-tech人用先

最尾product 其實係user-oriented 既話其實user個體驗同意見好重要,有時technical整好煩,但方便用戶多多既話都係要整。咁如果係唔影響用戶體驗同流程,純粹係個display有dd唔同,但佢有打爛沙盤問到篤既話咁另計
Tcon sa 要幾年經驗先做得?
Pmed
再on 9都仲有
有d係linkedin抑或你send CV
都講咗自己major邊隻language 佢地仲問
都唔知有無睇清楚CV先打俾你
UI 主要都係靠customize third party library
有d 出名既ios同android 都有出

navigation 就隨時間變
但宜家都興bottom navigation
算係共通點
Fg 無知一問 vendor係咪九成九都成日ot?
睇PROJECT
有D HEA PROJECT咪準時收工
新學react一問,用hook係咪基本上唔使學寫class extent react. component 果種舊方法?
係 但唔建議寫hook 先
學壞手勢
係咪因為有違function not side effect呢條rule,同埋hook將背後oo concept隱藏左
大公司應該走唔甩
PCCW 算唔算係大公司?
聽人講一係做到死,一係返去坐
如果D人而家先開始學
學react hook 先根本無問題
因為無人會再寫舊 class component
之後D lib 都唔會用class component
只係要知道下舊野 點玩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞