IT討論區(94) 疫市伏工伏到訓覺都dum春

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
同事都有機會咁做
Sick ball!
手巴上一份工幫公司慳左每個月十萬左右
公司分返幾多比你?
上份工個ceo攞住我個一腳踢app週圍打飛機
打到去星馬總公司
結果我都係乜都冇
梗係咩都唔分啦 唔係點慳錢
你企係公司角度諗下啦! 你唔為公司着想 公司邊到有錢養你!
我辭咗上一份工,幫公司一年慳咗幾十萬

做咗咩慳咁多
差唔多啦 又R&D又devops 又多邊邊角角野
老闆:份糧咪包咗囉

冇權力冇牙力就係咁。個app你就一腳踢整出黎,佢可能連用都未熟,唔好講整app,但錢同功勞就佢拎晒,因為佢係CEO係個計劃既策劃人

所以做strategy 人/business 人/甚至可能user好過做tech 人,曝光率高十萬倍 除非你tech勁到冇左你唔得,否則都係係背後揼石仔曝光率低
我幫公司慳左幾個人頭加過左SFC關
手巴走左之後佢地玩唔掂樣野

所以cut撚左成個大feature
同我一樣
我走左後冇人識搞
佢地決定以後唔update
係,揼石仔勁果個係可以「橋」起下人。姐係好似廚房佬「橋」起老闆/裝修佬「橋」起室內設計一樣,Project尾可能比你搞爛。

但business/strategy 班友總有方法搵到人做新野,繼續領功

各有各睇啦,做s/b人就冇能力揼舊野出黎,但可以拎人地揼果舊野領功同主宰公司命脈,人工相對浮動,但高可以好高。而tech人就有能力揼舊野出黎比人領功/賣,亦有能力「橋」起人,但人工相對穩定,如果係tech主導公司更加係命脈,不過非tech主導公司就幾勁都好都只係輔助。所以咁睇手巴果間一定係tech主導/大部分程度上tech主導
有冇巴絲玩過幾年Devops/
DNS DHCP+Windows Support
【曾承諾增聘】滙豐本港兩日裁員逾40人 涉數部門IT員工
https://hk.appledaily.com/finance/20200909/ZAMFXMCIBNFETMDBQUGOARHTLY/

屌,同事個腦係咪有問題

自己日日因為遲到而要補鐘ot都算,啱啱開會仲要去要求老細每個星期要揾一晚留喺公司食宵夜一齊做code review
佢係咪無朋友無女
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞