IT討論區(94) 疫市伏工伏到訓覺都dum春

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
如果個分別純粹係行業穩唔穩定呢,其他野差無幾
魚唔過塘唔肥 要預定一間公司唔做多過五年
咁公司穩唔穩定根本唔係問題 因為本身你份工都唔穩定

要穩定去做公務員
P仔工 五年已經好多
2-3年轉都已經好大機會underpaid
P仔 - 45k
SA - 35k
緊係揀SA啦, 真係為人工咩
轉出去兩個offer好近似,package一樣咁濟仲會睇咩
講到一路咁就睇career path啦
廁所
一定係睇廁所既衛生程度
唉 咁多都zoom in,好唔慣
lm
其實一直唔係咁同意手巴

講到女唔重要咁

如果單身一定係睇女,係錢以外會影響你一生既因素
值得討論

我都同意 如果interview個時 咁啱間office有合眼緣既對象(不論同性異性) 覺得互相留左個好印象既 係應該比個大weighting係呢個因素到
但係! 但係我覺得對general rule黎講 呢個機率比較細 唔需要放係general rule既討論入面

咸青台台主手巴既建議係 其實有好多交友渠道
例如手巴都組織過咸青台心事聚會
而且手巴覺得 識人係為雙方 而唔係淨係為自己
抱住狗衝心態去識人 除非好明顯真係雙方都合眼緣 否則係唔了解對方 對方又唔了解你既情況下狗衝 係唔尊重對方

手巴唔係反對以potential對象數目作為因素 而係建議用一個互相尊重既態度去相處
工呀工呀工呀工呀工呀工呀
我要轉工呀
呀!!!!!!!!!!!!
試下pm下隔離po個前agent小妹
邊個
前 IT Agent 自白,我放低心事 [ 已辭職 ]
https://lih.kg/2180776
不了
我等緊手巴介紹畀我
唔好個到食個到屙
會一身蟻
啱啱3年經,好冇轉去做tcon 好?定係搵下perm in-house?

依家vendor 好chur 又underpaid

Tcon成47k
In-house 有30k都偷笑
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞