抑鬱症討論區

148 回覆
6 Like 1 Dislike
你地當初點知自己有?

一直都覺得自己有 自從比人hurt完後(但事黎回想又覺得細個慢慢開始有
同各方面既行為心理 成日唔開心 頹廢 自己覺得無用 唉聲嘆氣 到近期情緒成日處理得唔好 一係唔喊出一係喊又喊唔停 喊到心都痛埋

我都係覺得細個就有
細個好耐出現一次而且無咁誇張
呢幾個月 發生左啲事 令我(日日)頭痛 累
有時仲喊 個心又係好痛
一開始以為只係普通感冒 點知食藥完全冇用
就覺得應該有抑鬱
BTW我嘅徴狀同你完全一樣 勁頹廢
係咪已經可以肯定係抑鬱(可能仲有焦慮 )

醫生幫到你
點先知自己係咪抑鬱

我直接睇醫生
個人經驗就平時個人無咩動力 成日心情低落 情緒處理得唔好 一喊就停唔到 喊到個心痛
有自殺傾向就好大機會係
你可以上網搵下資料 做下問卷 好似係

讀緊大學,有睇醫生一段時間,你所講個d野中晒

有開藥俾我,我有照食,但覺得食完同冇食冇乜分別,最幫到我就係夜晚臨訓前食個隻令我眼訓(之前好易醒同好難訓),有時係到諗你上面講個d野其實會唔會每一個人都有,只不過每個人抗壓能力可能有分別,定唔知只係我一個特別嚴重

Same 大學jj
食藥係易訓 不過食慣左都係會訓唔著
我其實如果平時發呆既時間 一係無諗野 一係就會係負面既事 即係唔會諗到好笑/開心野 有時會覺得其他人係唔係 (咁當然唔係)

完全明 所以唔好成日同我講睇開d 做到呢個世界就唔會有病
不過我食左藥感覺心情平靜左
你有無食藥?

有食
係會情緒好左
不過始終覺得問題一日未解決
個病一日唔會好
可以做到嘅就係唔好避
迫自己死都要死掂佢
唔可以再咁落去

你有無食藥?

有食
係會情緒好左
個病一日唔會好
可以做到嘅就係唔好避
迫自己死都要死掂佢
唔可以再咁落去

咩問題?

你有無食藥?

有食
係會情緒好左
個病一日唔會好
可以做到嘅就係唔好避
迫自己死都要死掂佢
唔可以再咁落去

咩問題?

適應唔到大學環境
覺得好辛苦
覺得自己性格有障礙

你有無食藥?

有食
係會情緒好左
個病一日唔會好
可以做到嘅就係唔好避
迫自己死都要死掂佢
唔可以再咁落去

咩問題?

適應唔到大學環境
覺得好辛苦
覺得自己性格有障礙

Yr1 ?完全明
有幾個朋友已經夠架啦 唔洗迫自己social 唔洗迫自己改變去迎合大眾 慢慢黎

你有無食藥?

有食
係會情緒好左
個病一日唔會好
可以做到嘅就係唔好避
迫自己死都要死掂佢
唔可以再咁落去

咩問題?

適應唔到大學環境
覺得好辛苦
覺得自己性格有障礙

Yr1 ?完全明
有幾個朋友已經夠架啦 唔洗迫自己social 唔洗迫自己改變去迎合大眾 慢慢黎

類似係呢d
以前一直都唔知
直到上左u先知原來自己性格嘅障礙係幾咁大
而呢個障礙係源至於細個開始有嘅一個病
所以最近的起心肝想克服佢

你有無食藥?

有食
係會情緒好左
個病一日唔會好
可以做到嘅就係唔好避
迫自己死都要死掂佢
唔可以再咁落去

咩問題?

適應唔到大學環境
覺得好辛苦
覺得自己性格有障礙

Yr1 ?完全明

類似係呢d
以前一直都唔知

加油呀慢慢適應 大學好好 要好好珍惜呢段光陰
無人既 放假心情好好多
有自殺傾向既中度抑鬱留名
最近因為食左50粒藥自殺入埋ICU之後入左青山
本來食緊citaloparm30mg而家轉左食escitaloparm10mg

你有無食藥?

有食
係會情緒好左
個病一日唔會好
可以做到嘅就係唔好避
迫自己死都要死掂佢
唔可以再咁落去

咩問題?

適應唔到大學環境
覺得好辛苦
覺得自己性格有障礙

Yr1 ?完全明

類似係呢d
以前一直都唔知

調整自己期望
或者開放D主動出擊,大學自己唔主動,又冇OCAMP/HALL, SOC既幫助
識唔到朋友係正常
情緒已經低落果時,俾朋友話:對唔住,你好可怕...
留名
我試過有一排晏晝飲茶或者夜晚飲可樂,嗰晚就會天光先瞓得着
抑鬱症 - 最新治療方法 : 食療。 可參考 A mind of your own, by Kelly Brogan一本由精神科專科醫生寫嘅書。
我已試咗,一個字,掂。
抑鬱症 - 最新治療方法 : 食療。 可參考 A mind of your own, by Kelly Brogan一本由精神科專科醫生寫嘅書。
我已試咗,一個字,掂。

願聞其詳
我有28年病史嘅抑鬱症,長期日日食藥,食SSRI。另外最近4年有風濕(Rheumatoid arthritis),長期每日食藥,風濕藥。另外近3年仲有虹膜炎Iritis,一年會發作一兩次,一發就要滴類固醇幾星期同食類固醇藥個幾月。我依家至知,原來3種病都係源自發炎(inflammation),而發炎係免疫系統嘅問題(autoimmune disease)。
半年前,喺Amazon無意中發現一本由精神科專科醫生寫嘅書,教病人點樣醫抑鬱/憂鬱Depression 唔駛食藥。A mind of your own”, by Kelly Brogan 我覺得不可思議 !
睇完本書後,我都係半信半疑。但覺得可盡管一試。
原來,真係work, 我只用咗一個半月就完全戒晒所有藥 ! 精神仲fit過食緊藥時,又無副作用,身體仲瘦咗幾磅仲fit咗 ! 一年前,我發夢都無發過可以戒到藥。
一有挫折就好低落,成日做咩都冇心機
根本一有情緒就點都係到,點發洩都無用
有時嚴重啲一訓醒又重新諗果樣野又loop過
A mind of your own by Kelly Brogan 。簡單地講,呢本書話:
1. Depression 係由發炎(inflammation)引起嘅。引發發炎的食物: i. Gluten, ii. Sugar, iii. Dairy products。所以要戒食呢啲食物 !
(以我嘅經驗,Gluten一定要戒 ! 要戒除99%至100% 嘅gluten 。(Gluten 存在於 : wheat, barley and rye, 好多加工食品都有加入,亦一定要戒 !留意食品嘅ingredient,如果含有小麥、麵粉、澱粉、大麥、薏米、黑麥就一定要戒。) Sugar(砂糖、片糖包括syrup,但唔包括天然嘅honey或生果 )只需要戒70%或以上都可以喇。Dairy products包括奶、cheese、yogurt只需要戒80%或以上都可以喇。)
另外,要戒咖啡因,咖啡因會降低身體嘅血清素。
2. 食療 (30天) : 以食品提升boost你嘅mood、energy level 同 sleeping。
(本書提供嘅食材Protocol 係西方食譜,東方人好難跟到足。)
以我嘅經驗,重點在 : (a). 多食天然嘅oils/fats (我用olive oil, coconut oil, ghee or avocado oil),每次加3-4 茶匙;(b). 多食proteins蛋白質 : 海產、牛肉、豬肉、羊肉、蛋等等。我每星期會食3-4次嘅海產(三文魚、海蝦、其他海產),另外我每星期會食2-3次嘅牛扒、豬扒或羊扒。我每星期會食3個或以上嘅雞蛋。)
3. 其他有用嘅輔助包括 : regular exercise, meditation, Taichi, 定時上床睡眠。
一有挫折就好低落,成日做咩都冇心機
根本一有情緒就點都係到,點發洩都無用
有時嚴重啲一訓醒又重新諗果樣野又loop過

要打好個底(當然係講精神上啦)! 個底弱時,小事都應付得好吃力。個底強時,大事都變小事 !
我喺到老吹 ? 我有28年病史嘅抑鬱症,另加風濕同虹膜炎 !
咁依家呢? 醫好晒兼戒晒所有藥 ! 身體仲fit過食緊藥時 !
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞