抑鬱症討論區

148 回覆
6 Like 1 Dislike
食緊藥😪
依家失眠緊

我醫院有開安眠藥
不過成日失眠都好正常

醫生靜係開左鎮靜藥比我 但我依家係飄零睡意🙈
依家都唔唔敢同唔想去覆診 好想頹落去

鎮靜劑食完都會好眼訓同暈
唔好頹落去啦 堅持呀Ching

已經由12點逼自己訓 到依家都仲未訓到 好燥

打個J先訓吧
留名
有病半年到
最初一直逃避個問題
到最近先肯𠄘認個問題
不過仲係好無信心解決佢
每日都極無動力
覺得呢一跌唔會企得翻起身
成日覺得好自卑
覺得全世界得我一個唔正常嘅廢人
完全睇唔到將來
如果唔係屋企人可能會做傻事

唔少人都有抑鬱
肯𠄘認係好開始
加油
留名
有病半年到
最初一直逃避個問題
到最近先肯𠄘認個問題
不過仲係好無信心解決佢
每日都極無動力
成日覺得好自卑
完全睇唔到將來

家人永遠都係強力嘅支持
去邊到睇醫生 上網睇病徴 完全中曬
而且日日累同頭痛
嚴重影響生活(小弟仲係個學生)
留名
有病半年到
最初一直逃避個問題
到最近先肯𠄘認個問題
不過仲係好無信心解決佢
每日都極無動力
成日覺得好自卑
完全睇唔到將來

呀fred唔好咁頹
比屋企人/社工發現你既病?
而且日日累同頭痛

我都係上網搵 如果係學生可以搵學校社會先 再轉介 一係同屋企人講
而且日日累同頭痛

我都係上網搵 如果係學生可以搵學校社會先 再轉介 一係同屋企人講

社工 好似係
食藥最多都係幫到一半,最重要改變心態
venlafaxine 留名

Escitalopram jj

當然 但有時自己都控制唔到
你地當初點知自己有?
而且日日累同頭痛

社工 好似係

但聽人講社工好似信唔過

有d 咩事令你覺得唔開人
有因必有果,問題從根源入手解決

*心
你地當初點知自己有?

一直都覺得自己有 自從比人hurt完後(但事黎回想又覺得細個慢慢開始有
同各方面既行為心理 成日唔開心 頹廢 自己覺得無用 唉聲嘆氣 到近期情緒成日處理得唔好 一係唔喊出一係喊又喊唔停 喊到心都痛埋

就係無事發生 都唔開心 或者我心底唔開心 但我大腦未能分析到
有因必有果,問題從根源入手解決

有因果既話呢個世界唔會有病 有時都可以係天生/遺傳
而且邊有咁易解決

就係無事發生 都唔開心 或者我心底唔開心 但我大腦未能分析到

總要生活,總要自己承受番呀,搵d 方法減下壓放鬆下,船到橋頭自然直,如果冇事發生就唔好俾情緒影響
留名
有病半年到
最初一直逃避個問題
到最近先肯𠄘認個問題
不過仲係好無信心解決佢
每日都極無動力
成日覺得好自卑
完全睇唔到將來

呀fred唔好咁頹

Hi改翻名
我自己知嘅
我係有情緒困擾攪到讀唔到書
初頭可能自己defense mechanism太強
一直誤會左個問題喺邊
總之頹左幾個月
係屋企人見到咁先同我去睇下醫生

而家先知原來呢種病係咁得人驚咁病苦
無病嘅大概可以咁理解
佢會令一個人愈黎愈固執
控制唔到之下諗野愈黎愈灰
跟住就更加唔想改變
慢慢沉落個心入面嘅漩窩度
好似個心每日都死緊一d咁
你地當初點知自己有?

一直都覺得自己有 自從比人hurt完後(但事黎回想又覺得細個慢慢開始有
同各方面既行為心理 成日唔開心 頹廢 自己覺得無用 唉聲嘆氣 到近期情緒成日處理得唔好 一係唔喊出一係喊又喊唔停 喊到心都痛埋

我都係覺得細個就有
細個好耐出現一次而且無咁誇張
呢幾個月 發生左啲事 令我(日日)頭痛 累
有時仲喊 個心又係好痛
一開始以為只係普通感冒 點知食藥完全冇用
就覺得應該有抑鬱
BTW我嘅徴狀同你完全一樣 勁頹廢
係咪已經可以肯定係抑鬱(可能仲有焦慮 )
點先知自己係咪抑鬱

我直接睇醫生
個人經驗就平時個人無咩動力 成日心情低落 情緒處理得唔好 一喊就停唔到 喊到個心痛
有自殺傾向就好大機會係
你可以上網搵下資料 做下問卷 好似係

讀緊大學,有睇醫生一段時間,你所講個d野中晒

有開藥俾我,我有照食,但覺得食完同冇食冇乜分別,最幫到我就係夜晚臨訓前食個隻令我眼訓(之前好易醒同好難訓),有時係到諗你上面講個d野其實會唔會每一個人都有,只不過每個人抗壓能力可能有分別,定唔知只係我一個特別嚴重

總要生活,總要自己承受番呀,搵d 方法減下壓放鬆下,船到橋頭自然直,如果冇事發生就唔好俾情緒影響

其實讀緊書生活暫時就無壓力 但一忙就會多野諗
我份人就好易受其他人而影響情緒 超易
停左藥半年 冇事刺激好地地正正常常 一有事刺激到就控制唔到自己 瘋狂喊加傷害自己 次次都係冷靜落黎先識痛

留名
有病半年到
最初一直逃避個問題
到最近先肯𠄘認個問題
不過仲係好無信心解決佢
每日都極無動力
成日覺得好自卑
完全睇唔到將來

呀fred唔好咁頹

Hi改翻名
我自己知嘅
我係有情緒困擾攪到讀唔到書
初頭可能自己defense mechanism太強
一直誤會左個問題喺邊
總之頹左幾個月
係屋企人見到咁先同我去睇下醫生

而家先知原來呢種病係咁得人驚咁病苦
無病嘅大概可以咁理解
佢會令一個人愈黎愈固執
控制唔到之下諗野愈黎愈灰
跟住就更加唔想改變
慢慢沉落個心入面嘅漩窩度
好似個心每日都死緊一d咁

完全明 所以唔好成日同我講睇開d 做到呢個世界就唔會有病
不過我食左藥感覺心情平靜左
你有無食藥?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞