抑鬱症討論區

148 回覆
6 Like 1 Dislike
食緊藥😪
依家失眠緊

我醫院有開安眠藥
不過成日失眠都好正常

醫生靜係開左鎮靜藥比我 但我依家係飄零睡意🙈
依家都唔唔敢同唔想去覆診 好想頹落去

鎮靜劑食完都會好眼訓同暈
唔好頹落去啦 堅持呀Ching

已經由12點逼自己訓 到依家都仲未訓到 好燥

我成日都係 訓教仲要發夢 好唔舒服

我發夢俾人屈我殺左人
我冇睇過醫生,因為好貴而且認為自己未有需要睇,
以前細個好難控制自己情緒,試過好多次失哂控,
到之後大個出黎做野,同我老公一齊後,
一直都冇乜感覺甚至認為自己個人好樂觀,
但最近因為前路問題變得好低落,覺得個天係針對我,係追住我黎玩,
但另一邊又要扮到好開朗好樂觀,明明自己一獨處就會喊,
覺得我唔知可以撐幾耐,我每次想搵人傾,我完全講唔出口,
而且失眠令到我好辛苦,好似而家咁,朝早6點幾,好攰,
但一合埋眼根本瞓唔到,啲問題就爆哂出黎,
真心問,我可以點做?

睇醫生睇下食藥幫唔幫到你
由中學第一次拍拖 比人掉低果時
就開始好多野都顛倒哂咁

每日翻學都係張枱到 一係喊一係訓 ,午飯時間就成日一個人搵個地方解決肚餓,解決完又係張枱到重覆 訓/喊 ...

後尾先發現自己成日諗埋一邊成日想自殺,又戒到成手都係血先會停手 如果唔係都一直戒,跟住學校啲社工跟進左先知原來我有抑鬱

然後一直到中學畢業完,開始有一段新既關係,對方又應承我會幫我走出依段陰影 ,結果一年半入面派左勁多頂帽 ..

我依家唔會再想信人 比起以前更加想死

診斷左有抑鬱之後有無睇醫生?
我都明比人hurt好傷心
抑鬱8-9年康復者
雖然咁耐先好得返不過希望可以以一個counselling形式幫返大家,當傾下心事又好問野又好。歡迎自帶宗教背景純粹方便用你舒服既語言溝通。

背景:
抑鬱原因:唔知黎地球做乜
康復原因:已知道個世界發生緊咩事

你經歷過既我多數都經歷過:
愛情、家人、自殺、學校、情緒管理、焦慮、超自然

未經歷過但都可以嘗試同你傾下:
暴力、罪案、性別

隱青無ig email得唔得
由中學第一次拍拖 比人掉低果時
就開始好多野都顛倒哂咁

每日翻學都係張枱到 一係喊一係訓 ,午飯時間就成日一個人搵個地方解決肚餓,解決完又係張枱到重覆 訓/喊 ...

後尾先發現自己成日諗埋一邊成日想自殺,又戒到成手都係血先會停手 如果唔係都一直戒,跟住學校啲社工跟進左先知原來我有抑鬱

然後一直到中學畢業完,開始有一段新既關係,對方又應承我會幫我走出依段陰影 ,結果一年半入面派左勁多頂帽 ..

我依家唔會再想信人 比起以前更加想死

診斷左有抑鬱之後有無睇醫生?
我都明比人hurt好傷心

成日比屋企人罵好地地點會有抑鬱
之後同社工講 屋企人聽完 翻到屋企照罵
我食咗幾個月藥 反反覆覆咁
好彩身邊啲朋友對我好 不過有時候真係想自己潛下水舒服啲

樓主你都要撐住啊
又無啦啦開始喊啦
屌,收唔到聲
男朋友問咩事,唔敢開口講
又無啦啦開始喊啦
屌,收唔到聲

幾時有勇氣一次過爆出黎可以唔駛辛苦落去呀
我食咗幾個月藥 反反覆覆咁
好彩身邊啲朋友對我好 不過有時候真係想自己潛下水舒服啲

樓主你都要撐住啊

食左藥感覺好左
其實有時朋友唔開心 但自己幫唔到佢都好sad
又無啦啦開始喊啦
屌,收唔到聲

幾時有勇氣一次過爆出黎可以唔駛辛苦落去呀

講出黎啦講出黎會舒服d
請問
我阿爸好生我之前廿年已經有抑鬱症,一路靠食藥
但佢一直無講
其實我一直都fell到佢好易發脾氣鬧人,見過佢有次好緊張處於精神極緊張狀態
直到我大個左先知佢有幾十年抑鬱症
而我好細個已經諗野好負面,個人做野動力比較細,成日都好驚青我,做咩都覺得自己差過人
所以成日都覺得佢遺傳左啲情緒病比我
但我又唔係完全符合晒抑鬱啲症狀
一路以黎感覺都有啲奇怪,覺得自己唔係咁正常咁....
請問
但佢一直無講
其實我一直都fell到佢好易發脾氣鬧人,見過佢有次好緊張處於精神極緊張狀態
而我好細個已經諗野好負面,個人做野動力比較細,成日都好驚青我,做咩都覺得自己差過人

睇書講單向抑鬱症(只係抑鬱)遺傳機會唔高
而雙向躁鬱(抑鬱+燥狂)都有機會遺傳
有機會遺傳 但都有機會係成長環境同家庭有影響你
覺得自己唔對路我最多建議你搵社工同睇醫生 我唔係專業人士 只能解答你到呢到
請問
但佢一直無講

覺得自己唔對路我最多建議你搵社工同睇醫生 我唔係專業人士 只能解答你到呢到

都好,多謝你
搵人傾下都好過自己諗埋一邊
各位有冇咩醫生可推介?

有冇諗過去台灣?
分手之後depress 左半年
而家成日發惡夢,好想死
明明有份好好既工都無心機番
斷絕晒所有社交
成日唔出聲
而家野都唔係好想食
見到呢到既巴打都好似好左d...你地就好
我覺得自己已經無得救
我而家只會想供養雙親到百年歸老,之後我就會了結自己
希望大家唔好變到我咁
請問
但佢一直無講

都好,多謝你
搵人傾下都好過自己諗埋一邊

係呀多d同身邊既人講 你係e到講已經踏出第一步
分手之後depress 左半年
而家成日發惡夢,好想死
明明有份好好既工都無心機番
斷絕晒所有社交
成日唔出聲
而家野都唔係好想食

分手點解對你影響好大?
支持住呀Ching
見到呢到既巴打都好似好左d...你地就好
我覺得自己已經無得救
我而家只會想供養雙親到百年歸老,之後我就會了結自己
希望大家唔好變到我咁

供養雙親其實都唔簡單
好難得
夜晚心情又好差了
夜晚心情又好差了

我明 但明明無事發生
venlafaxine 留名
留名
有病半年到
最初一直逃避個問題
到最近先肯𠄘認個問題
不過仲係好無信心解決佢
每日都極無動力
覺得呢一跌唔會企得翻起身
成日覺得好自卑
覺得全世界得我一個唔正常嘅廢人
完全睇唔到將來
如果唔係屋企人可能會做傻事
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞