抑鬱症討論區

148 回覆
6 Like 1 Dislike
診症幾個月 食藥感覺好左 但遇少少挫折就頂唔順
想交流下
冇食藥 個人又冇乜野
點先知自己係咪抑鬱
點先知自己係咪抑鬱

我直接睇醫生
個人經驗就平時個人無咩動力 成日心情低落 情緒處理得唔好 一喊就停唔到 喊到個心痛
有自殺傾向就好大機會係
你可以上網搵下資料 做下問卷 好似係
冇食藥 個人又冇乜野

停左藥?
冇食藥 個人又冇乜野

停左藥?

好唔鍾意俾人當係病人同埋屋企人要你食藥
所以一直都好抗拒 上年第一次開藥比我到而家都冇食過
而家除咗個人hea少少之外都冇乜情緒問題
懷疑自己有
想知普通私家診所開唔開到精神科藥物畀你?
同埋如果去政府醫院排要排幾耐?
懷疑自己有
想知普通私家診所開唔開到精神科藥物畀你?
同埋如果去政府醫院排要排幾耐?

應該開唔到 會轉介去專科 應該
我睇私家 政府應該排好耐
食支煙 乜抑鬱都冇晒

搞清楚係病食藥定問題開解 前因
冇食藥 個人又冇乜野

停左藥?

好唔鍾意俾人當係病人同埋屋企人要你食藥
所以一直都好抗拒 上年第一次開藥比我到而家都冇食過
而家除咗個人hea少少之外都冇乜情緒問題

屋企既反應唔好?
因為我屋企都無咩野 好正面咁支持我

因為覺得單靠自己係改變唔到自己既負面情緒 所以先決心去睇醫生 希望醫生同藥物幫到我
咁正視返自己係有事 對症下藥都有幫助
食緊藥😪
依家失眠緊

覺得自己一直都有 但都因為有發生左某些事而加劇/患上
我都想知 但點做?
食緊藥😪
依家失眠緊

我醫院有開安眠藥
不過成日失眠都好正常
食緊藥😪
依家失眠緊

我醫院有開安眠藥
不過成日失眠都好正常

醫生

我都想知 但點做?

搞咩嚟?
食緊藥😪
依家失眠緊

我醫院有開安眠藥
不過成日失眠都好正常

醫生靜係開左鎮靜藥比我 但我依家係飄零睡意🙈
依家都唔唔敢同唔想去覆診 好想頹落去

我都想知 但點做?

搞咩嚟?

比人hurt
食緊藥😪
依家失眠緊

我醫院有開安眠藥
不過成日失眠都好正常

鎮靜劑食完都會好眼訓同暈
唔好頹落去啦 堅持呀Ching
食緊藥😪
依家失眠緊

我醫院有開安眠藥
不過成日失眠都好正常

已經由12點逼自己訓 到依家都仲未訓到 好燥
食緊藥😪
依家失眠緊

我醫院有開安眠藥
不過成日失眠都好正常

我成日都係 訓教仲要發夢 好唔舒服
食緊藥😪
依家失眠緊

我醫院有開安眠藥
不過成日失眠都好正常

我成日都係 訓教仲要發夢 好唔舒服

係呀 發夢既話好似無訓過咁 第二日起身好攰
好驚 聽日要見學校既counselling 唔知會講啲咩
想交流下

有咩會收埋唔同人講,寧願自己難受,我有時候遇到挫折都頂唔順,會好辛苦,成日就鬱住鬱住,但又搵唔到發洩方法,唔想因為自己咁而發洩係人地身上,個人會好矛盾,好影響心情
想交流下

有咩會收埋唔同人講,寧願自己難受,我有時候遇到挫折都頂唔順,會好辛苦,成日就鬱住鬱住,但又搵唔到發洩方法,唔想因為自己咁而發洩係人地身上,個人會好矛盾,好影響心情

我都係咁,雖然食藥醫到個心鬱住鬱住既唔舒服,但唔解決問題,一日都唔會病好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞