抑鬱症討論區

148 回覆
6 Like 1 Dislike
診症幾個月 食藥感覺好左 但遇少少挫折就頂唔順
想交流下

我都係遇到挫折就好無mood 乜都唔想做

但無挫折個陣好似又無乜野

有咩會收埋唔同人講,寧願自己難受,我有時候遇到挫折都頂唔順,會好辛苦,成日就鬱住鬱住,但又搵唔到發洩方法,唔想因為自己咁而發洩係人地身上,個人會好矛盾,好影響心情

我都係咁,雖然食藥醫到個心鬱住鬱住既唔舒服,但唔解決問題,一日都唔會病好

我都係 喊又喊唔出 又唔敢同人講 怕影響到人
不過真係要放鬆慢慢講出黎 其實身邊好多人支持自己
如果唔係積埋積埋自己辛苦
同埋搵方法減下壓 做下運動

唉我都係,有時講左件事出黎但覺得無咩用,就講都費事

利申:之前做fyp 做到抑鬱, counseling叫我去校醫度寫紙refer,之後偶然排到快期專科,睇左好似5-6次就無再睇,個一刻覺得自己無事,但最近好多野煩,又變得好depressed

不過一路都係自己扛,無同屋企人講

點解唔同屋企人講
有屋企人支持感覺會好好多
其實一有事就好易覆發

我都冇同屋企人講
其實depressed頭一排佢地係察覺到我唔開心 但係唔知點幫我 我又唔想佢地擔心 所以扮冇事
雖然係想搵個人支持 但係總係覺得身邊冇人明 同埋唔想畀負擔人
停左藥半年 冇事刺激好地地正正常常 一有事刺激到就控制唔到自己 瘋狂喊加傷害自己 次次都係冷靜落黎先識痛
想交流下

有咩會收埋唔同人講,寧願自己難受,我有時候遇到挫折都頂唔順,會好辛苦,成日就鬱住鬱住,但又搵唔到發洩方法,唔想因為自己咁而發洩係人地身上,個人會好矛盾,好影響心情

我都係咁,雖然食藥醫到個心鬱住鬱住既唔舒服,但唔解決問題,一日都唔會病好

利申:之前做fyp 做到抑鬱, counseling叫我去校醫度寫紙refer,之後偶然排到快期專科,睇左好似5-6次就無再睇,個一刻覺得自己無事,但最近好多野煩,又變得好depressed

點解唔同屋企人講
其實一有事就好易覆發

我都冇同屋企人講
其實depressed頭一排佢地係察覺到我唔開心 但係唔知點幫我 我又唔想佢地擔心 所以扮冇事
雖然係想搵個人支持 但係總係覺得身邊冇人明 同埋唔想畀負擔人

exact7ly 有時會係ig呻下不過之後又會del post
想交流下

點解唔同屋企人講
其實一有事就好易覆發

我都冇同屋企人講

exact7ly 有時會係ig呻下不過之後又會del post

我都有呻,但好快就del左post
基本上屋企無人知我有depression.. 只係覺得我成日唔返屋企(因為壓力大多來自屋企)
其實正常都會諗好怕比負擔屋企人 身邊人 我一開頭都係
但其實係我地諗得太嚴重
身邊人其實都好關心我地 其實佢地唔會介意 有佢地支持我地先可以好得更快
因為就係抑鬱症令我地成日收收埋埋 唔識抒懷
所以表達自己係改變既第一步
我都食緊藥,但最終都係要解開心結先醫得好
有得揀我都唔想食藥啊

食藥好多side effect
我都唔想食藥 但唔食藥又唔得

有咩side effect 我聽人講可能會肥

我就係愈食愈肥 又減唔到 同埋記性差咗好多
今日覆診開新藥 好貴
巴絲打們有無試過冥想?
2年前我都有抑鬱,雖然未嚴重到要食藥但要定期見心理醫生。佢介紹左我冥想,半年後個病好左好多。
加油,you are not alone。
巴絲打們有無試過冥想?
2年前我都有抑鬱,雖然未嚴重到要食藥但要定期見心理醫生。佢介紹左我冥想,半年後個病好左好多。

Details??
今日覆診開新藥 好貴

點解要開新藥?
巴絲打們有無試過冥想?

我之前都上過一d佛學既course, 不過一大班人又要討論又sharing咁,覺得個模式唔係好適合自己

btw 冥想都有諗過,買左幾本書諗住睇,不過都係停留係諗既階段

屋企500本書加埋唔知有無睇左50本
今日覆診開新藥 好貴

點解要開新藥?

醫生幫我加多隻藥
巴絲打們有無試過冥想?

Details??

其實好難分享個種感覺。
初期真係覺得onon99自己一個坐係床上面,加上同自己內心鬥嘴根本靜唔到所以好快就放棄左。後黎,冥想前我會寫埋日記好詳細今寫低自己既諗法,例如點解啲刷鞋狗今得人歡心。雖然未必解開到個心結,但至少個人可以靜到。慢慢個人就變得豁達左。
每個人冥想既方法都唔同,希望你有機會都試下,唔好今快放棄摸索一個屬於你靜思既方法。
sorry for 1999
不如開個telegram group好冇
今日覆診開新藥 好貴

睇政府醫生吧
不如開個telegram group好冇

好 點開唔識用
今日覆診開新藥 好貴

睇政府醫生吧

要排好耐 屋企都話睇私家好
http://psychiatrykill.blogspot.hk/2007/07/blog-post_23.html

我個人食完藥心情反易好左 平靜到
由中學第一次拍拖 比人掉低果時
就開始好多野都顛倒哂咁

每日翻學都係張枱到 一係喊一係訓 ,午飯時間就成日一個人搵個地方解決肚餓,解決完又係張枱到重覆 訓/喊 ...

後尾先發現自己成日諗埋一邊成日想自殺,又戒到成手都係血先會停手 如果唔係都一直戒,跟住學校啲社工跟進左先知原來我有抑鬱

然後一直到中學畢業完,開始有一段新既關係,對方又應承我會幫我走出依段陰影 ,結果一年半入面派左勁多頂帽 ..

我依家唔會再想信人 比起以前更加想死
我冇睇過醫生,因為好貴而且認為自己未有需要睇,
以前細個好難控制自己情緒,試過好多次失哂控,
到之後大個出黎做野,同我老公一齊後,
一直都冇乜感覺甚至認為自己個人好樂觀,
但最近因為前路問題變得好低落,覺得個天係針對我,係追住我黎玩,
但另一邊又要扮到好開朗好樂觀,明明自己一獨處就會喊,
覺得我唔知可以撐幾耐,我每次想搵人傾,我完全講唔出口,
而且失眠令到我好辛苦,好似而家咁,朝早6點幾,好攰,
但一合埋眼根本瞓唔到,啲問題就爆哂出黎,
真心問,我可以點做?
各位有冇咩醫生可推介?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞