照胃鏡真係好撚慘

573 回覆
958 Like 23 Dislike
公家排期要幾耐?
私家係咪一排期第二日就有位可以做?
已經完全顧唔到儀態,覺得嘔咗仲好,但根本無野嘔
好恐怖呀
照腸鏡辛苦d定照胃鏡辛苦d
係咪慢性胃炎
聞完氣就瞓咗
真係正
努力好返加油搵錢,touchwood有需要就照私家
深喉
私立好d咩?我都係公立照過,係辛苦但接受到
但照胃鏡唔使住院喎
算係醫療程序 一定有得claim
下個月睇report 希望無事
呢度好多人唔識分全身麻醉同鎮定劑。

我最近膽生石塞膽管,係公立做咗3次內鏡。

基本上呢D內鏡都會同你打鎮定劑,但個個人,甚至每一次做,身體反應都未必一樣。

我頭兩次做,打完鎮定劑10秒之後就瞓著咗,到醒返已經俾人推返病房。過程完全唔知發生咩事同冇痛苦。

但我第三次做時中途係醒咗,情況同樓主形容類似,辛苦,但處理一種唔清醒狀態,半睡半醒咁。好在當時已經到尾聲,5分鐘左右就拔返出嚟。

全身麻醉基本上係要做手術先會做,需要專業麻醉師做。而打鎮定劑普通護士就打得,差好遠。

話係私家全身麻醉嗰啲真係得啖笑。最多係佢鎮定劑打多D等你冇咁易醒咋。
35萬計每宗傷病定手術?
等候期幾耐?有咩pre existing一定唔包?
屌 上2個月先去私立照完 只係得全身麻醉簡 可以簡打針定聞氣麻醉(貴好多),最後簡咗打針麻醉,姑娘加主診醫生加麻醉科輪流拮咗共十次 都揾唔到條血管打麻醉 最後要聞氣先得 未做先痛到仆街 最後自己訓著做完都唔知 醒咗只係啲針口痛 其他都唔痛 冇樓主講到咁慘 樓主下次做去私家 冇痛楚 又快
公立的話唔係嚇你,真係比想像中更辛苦有能力嘅話去私家
睇到想嘔
中途醒咗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞