照胃鏡真係好撚慘

573 回覆
958 Like 23 Dislike
TLDR:照胃鏡無麻醉慘過死

之前成日腸胃炎,足之排咗期今日去公立照胃鏡 。事前係咁易睇過下啲指引,話成個過程幾分鐘,又唔使留院,諗住應該都ok嘅。但原來件事真係完全唔係我諗嘅咁

入到去見醫生,首先會叫你瞓喺張床度,然後喺個口度噴幾下麻醉藥,之後咬實舊牙膠,再隊條軟管入個口度。

因為我唔係全身麻醉,成個過程係喺清醒下進行,條管一入到喉嚨位果陣我已經想嘔。但因為琴晚12:00 後就禁食,我完全無野嘔到,只可以不停咁嘔啲口水出黎。條管掂到食道真係好難頂,啲眼流係咁流,個身不停旭。啲醫生護士個個淨係叫我唔好旭,頂你你試下你俾人插丫,點會控制到??

我盡量都配合唔旭,但隻手已經大大力足實咗醫護隻手,捉到佢話好痛,最後call 多咗個人入黎禁實我,當下我真係想講:「我可唔可以唔做啦」,但條管喺入面我講唔到野

落到胃,醫生要打啲氣入去,個胃脹晒。我又開始嘔口水流眼淚想掙扎,啲醫護更加用力捉實我,同我講:「你倒數2分鐘啦,好快完架啦,一半架啦」。呢兩分鐘好似係生命中最長最痛苦嘅兩分鐘

做完之後,一起身就見到啲紙巾上面好多血絲,應該係食道定喉嚨俾條管刮損咗。叫醫生開啲止痛藥俾我,起初佢話唔使,但我梗係堅持話要,最後佢都只係開咗喉糖俾我。依家一吞口水就好痛,瞓又瞓唔到,一打到呢度又好想喊,飲極水都好似無舒緩到,瞓咗成個晏晝都無乜用,到底幾時先好返 唉。
公立
真心 一定要買保險
一年都係三兩千
巴打都照過公立?
覺得第時如果要插喉續命,我一定唔俾人急救自己,死咗佢算。清醒嘅痛好撚恐怖

試過入公立醫生問我照唔照
我唔夠膽照
好彩係私家做
全身麻醉

不過最on9係 麻醉完要我自己過床 無仆街就真心好彩
好耐之前照過一次
係私家照
全身麻醉
好C服
都係幾千蚊
保險claim完淨係比幾舊
呢啲錢真係唔慳得
食止痛有咩用 你幻想下隻手損左但你幾分鐘就掂下佢梗係痛架,你食10粒止痛都無用啦啦
公立可以打鎮靜針 做過幾次 頭兩次都好似樓主咁
第一段好想笑

但睇埋落去 真係好撚慘 點解唔幫你全身麻醉
想嘔都算 仲要打啲氣入去 蚊返支管出黎你仲有無嘔?
冇錢就係咁慘
好撚慘..
照胃鏡之前好似10個鐘都唔可以食嘢
應該冇乜嘢可以嘔
做過, 全身麻醉
一咬住舊膠, 下個畫面已經係張床上訓醒
試過 俾佢攪到係咁作嘔流口水
佢仲話知你辛苦 忍下控制下啦
自此唔睇深喉系列
真係無野嘔到 嘔口水
完想想像到有幾辛苦,最撚憎人搞我喉嚨
由細到大gag reflex好敏感,平時睇醫生照喉嚨都會嘔
睇撚住,以前有人去公立照,佢哋搵搵實習去照之後死左
照個下係幾辛苦
之後又無咩野
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞