深入淺出–為何可以生吃牛肉

223 回覆
1026 Like 88 Dislike
為何可以生吃牛肉?

//牛肉因為近年來飼養方式的關係,感染寄生蟲的機率大大降低、帶菌數也是所有肉類中最低。//

//唯有在屠宰時可能在表面沾上細菌,只要有經過衛生處理、並挑選新鮮的牛肉,表面煎熟便能食用,因此在煎牛排時大家都會選擇自己喜歡的熟度;甚至在日本、歐洲,都有餐廳販售生牛肉料理,是市面常見肉品中少數可以生吃的。//

//雖然牛肉本身也含有「牛肉絛蟲」,但「豬肉絛蟲」帶有勾,又稱做「有鉤絛蟲」,對人體有害、甚至威脅性命;反之,牛肉絛蟲不會造成危害,所以不必煮到全熟即可食用,而豬肉中含有的寄生蟲必須加熱至超過65℃才能被殺死,所以為了身體健康著想,豬肉一定要煮熟再吃。//

//禽類則容易感染「沙門氏菌」,這種細菌也需要高溫加熱才能消滅,所以雞肉也必須完全煮熟才能安心食用,尤其是在禽流感肆虐的時期,更是必須注意。//

Source: https://medicalinspire.com/web/posts/27430
依篇嘢係寫得詳盡好多,亦都解答到為何可以生吃牛肉依個問題

但我依篇文係想講生食牛肉其實會有潛在風險,有機會攝取引起腹瀉的大腸桿菌。
豬肉有種寄生蟲勁恐怖,個尾有個勾,食左會勾住身體嘅肌肉,跟住繁殖生到全身都係
嘩屌
同老人家食飯就係咁
同親佢哋去打邊爐嗌d靚牛諗住同老母嘆下
死都要淥到成塊變左牛肉乾咁捲起身先食
嘥撚左塊牛
但我都會繼續帶老母食好西嘅
老母i lub u
所以有機會入大嶼山見到d流浪牛牛要對佢好d
得閒入下梅窩做牛義工
要對每一塊牛肉感恩
食之前要喺心入面感激牛牛為咗你口腹之慾作出嘅犧牲
巴打寫得真係好有趣
同埋真係深入淺出
睇完
咁即係點解雞肉豬肉要煮熟,但牛肉就可以選擇幾成熟
唔係想知食左咩菌點解會痾
pin post#166
韓國連蟹都生食
仲以為係我理解能力低睇唔明篇文
Good job 👍
呢下真心癲,仲要淡水蟹,啲蟲多撚到
喂今次呢篇差少少喎薯仔
加油,繼續努力,多謝你有心科普 Well done Gob job
lm
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞