深入淺出–為何可以生吃牛肉

223 回覆
1026 Like 88 Dislike
普遍來說,雞肉和豬肉我們通常都會煮熟才吃,但牛肉就偏偏可以選擇幾成熟來品嘗,究竟點解呢?

事實上,生吃食物始終會有一定風險,有機會導致食物中毒,純粹因為牛肉的風險相對比雞肉和牛肉較低,所以才有「生食」牛肉的選擇。

近在2020年6月,美國號令回收4萬三千磅牛肉,原因就是化驗證實那批牛肉含有令人腹瀉的大腸幹菌,老是在美國牛肉常出現的O15:H7品種。
(這不是食神劇情,而是確實新聞,Ref1)

而自從90年代發現這品種後,美國規定牛肉出售前必須測量是否含有某幾種令人肚瀉的大腸幹菌。這一次為何能夠流出市面,那就不得而知了。

在繼續講解之前,我們先以超簡略的方式認識一下細菌的外部構造。(圖2)

Capsule
防止細菌脫水
保護自己免被人類的吞噬細胞吞噬

Pili
用來抓實接觸面,例如腸道壁膜,同時亦都可以用來幫助移動

Flagellum
會以螺旋槳的方式轉動,讓細菌可以隨意走動

如有興趣想知道細菌和病毒的分別,可閱讀我之前所寫的文章
https://www.penana.com/article/465358

(圖3)令人腹瀉的大腸幹菌有好多種,而經常因為食用未煮熟的牛肉而出現在新聞的是Shiga toxin-producing E. coli (STEC)。
顧名意義,它們能夠釋放Shiga toxin這有毒物質,而E coli則是大腸幹菌的簡稱。

O15:H7品種,就是STEC的一種,潛伏期為2-3日。它們被曾證實可以逗留在外間土壤21個月有多,只有70度以上高溫才能確保徹底消滅它們。

它們最為麻煩的地方,就是能夠抵禦胃酸,有能力從胃部游走到腸道。
到達腸道位置後,它們所釋放的Shiga toxin能夠對腸壁的細胞造成傷害,引致腹瀉及脫水。
嚴重情況下更會引致溶血性尿毒綜合症(HUS),對腎臟造成長久傷害。

而最「令人意想不到」的是,此病絕對不可以用抗生素來醫治。
因為用抗生素來傷害它們的話,只會導致更多Shiga toxin從它們身上釋出體外,適得其反。

通常情況下,醫生會抽取病人的糞便樣本,斷症腹瀉是否由STEC而起。
如果屬實,可以做的方法就是盡量讓病人補充水份,避免脫水情況過於嚴重,並等待身體自我康復。

照這個情況來看,或者,侵侵吃Well Done牛排是有他的道理......

當然,如果牛肉來貨沒有問題,而處理上一切衛生措施做足的話,應該不會引起太大問題的。

至少我都暫時未試過因為食生牛扒而肚瀉。

(在摸著木塊下的情況寫下這句。)

如果想我快啲出文的話,請入去Penana網站科普專欄–薯不揀單俾一個like以及Bookmark,這對我非常之重要。

Link: https://www.penana.com/story/66244/%E7%A7%91%E6%99%AE%E5%B0%88%E6%AC%84-%E8%96%AF%E4%B8%8D%E6%8F%80%E5%96%AE/toc

同時亦可以在Penana網站裡按「買一嚿/半嚿薯仔」,以課金的方式推動我繼續搜羅資料寫文,多謝。

Link:
https://www.penana.com/user/27349/%E8%96%AF%E4%BB%94%E8%81%9E%E8%8C%B1%E8%8E%89/portfolio

有興趣接收科普資訊的話,歡迎follow IG: potatopigtongue。

Ref1:https://edition.cnn.com/2020/06/14/health/ground-beef-recall-e-coli-lakeside-refrigerated-trnd/index.html
好勤力
到此一遊
有善長購買薯仔,用每日更文、六日可能2篇的方式來多謝回報
感謝薯仔巴出文
純粹因為牛肉的風險相對比雞肉和牛肉較低

下?解答咗
相比之下亦無咁多種寄生蟲
點解牛會乾淨過其他肉
Good job
剩係睇美國靚農場
牛豬雞啲環境都唔差
但點解牛可以生食?豬肉同埋雞肉要避免?
係唔係關佢哋本身自己免疫系統事?
定還是表皮隔到啲細菌?
而羊又可以食三成熟,究竟點解
其實都唔係想像中咁乾淨,至少不時都有零星個案出現肚瀉問題。

有人話牛肉密度比較高,所以細菌無咁易入到去,依點我有啲唔太信
睇完你篇文都唔知點解可以生食牛
應該就唔關免疫系統先

某程度上我覺得就好似三文魚刺身咁,都有好多細菌,不過食你唔病咁
明白~thank you
個潛答案其實係不應該生食牛,跟侵侵一樣。
你講左食牛肉有咩風險
就係冇講點解可以食
雖然我知點解....

標題同內文完全唔關事
on99
我都聽過哩個
話啲菌淨係會喺表面
所以表面熟就食得
但免治牛肉就要全熟
因為表面啲菌同成舊肉混合咗
我都唔明點解會有牛肉他他呢個菜式,咬都咬唔開啦
lm
但點解煮熟既牛肉口感硬到似擦膠
其他肉又好似無呢樣野
前排睇一個韓國節目
原來韓國豬肉可以生食
好似有衛生認證
但佢最後戴返頭盔話最好煮熟
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞