深入淺出–為何可以生吃牛肉

223 回覆
1026 Like 88 Dislike
曾經聽過呢個講法
請問解釋咗架拿?
我第一眼睇到都係咁諗
連毒
賣廣告?講d唔講d

牛肉黎講有毒細菌多數係表面
如果可以生食既,通常原塊,冇捶過,再加工

而漢堡扒,免治牛肉個d,因為已經撈埋一推,全舊菌撈埋一齊,所以要煮熟

不過其他政府梗係帶定頭盔叫人全熟啦
好睇
提出條問題 又唔解
咪講下其他肉類比牛肉多啲咩問題囉
入黎睇牛同雞豬既對比 你就係咁講大腸桿菌 我地想知牛點解可以生食 你應該講多啲既係牛會無雞同豬入面既咩菌 同點解咁肯定會無..等等 同其他肉做對比既野 你篇野完全唔貼題... 變左大腸桿菌的介紹 講到最後都唔係答緊牛點解安全 仲講緊其實牛都有大腸桿菌... 咁篇文章關你個標題乜事?
其實一塊雞排豬排 要煎幾耐先熟
講緊1.5cm厚果隻
Ground beef 就一定要全熟先得
個答案就係因為牛有菌機會比較低
其他野都係壓字數
另外好似豬絛蟲難處理過牛絛蟲
我記得好耐之前睇過一個韓國節目介紹雞都有 但係好似特定嘅先得
想問時間呀絲打
牛係最少菌 可能因為佢地淨係食草
豬係雜食 咩都食就好容易食到菌
至於雞係飛禽類 好容易惹到一種特別嘅菌
加上industry催化動物 生活環境非常之差
其實所有生肉都可以生食 澳洲德國會食生豬 日本會食生雞
但養既過程要非常小心
搵枝差吉入去如果啲肉汁清澈咁就得
冚蓋煎15分鐘係咪咩都熟 ?
樓主今次冇解過點解牛肉可以生食喎
諗起之前買咗塊和牛諗住同屋企人食
但係老母見到煮咗4至5成熟就拎出嚟食
話太生驚食死人
然後嗰塊扒最後煮咗全熟
好鞋
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞