深入淺出–為何可以生吃牛肉

223 回覆
1026 Like 88 Dislike
下次再努力
睇完都唔知點解牛得豬唔得
有一次喺放題食生蠔,食咗三幾隻已經覺得口感唔知點咁,個肚又怪怪地,即刻唔再食啦
返到屋企屙咗一次水
日本有雞肉刺身 馬肉刺身食
點解食左又冇事?
他他個醬好似係有檸檬汁,檸檬汁可以殺某啲菌
你都冇講點解豬雞唔可以生食
同埋係serve前先切, 把刀乾淨就無事
至少今次文章提及嗰隻大腸桿菌唔會被檸檬汁殺死,所以都唔係太有用。
收皮啦 入到黎以為有咩資訊 屌你老味標題黨
讀返書喇,基本議論文結構都唔識,求其wiki都搵到大腸桿菌個part 資料。
請問圖2所指的細菌3個外部結構有咩錯?

就算gram positive或者negative都會有capsule,pili有機會未必係某部份gram positive細菌搵到,但比例唔多
日本鹿兒島仲有雞刺身食
日本好似有雞剌身食
其實點解可以完全唔提parasite
牛同豬雞最大嘅分別係飼料 同寄生蟲
我有諗過提唔提,但牛肉同豬肉分別都會有寄生蟲T saginata 同 T solium,如果強調牛無寄生蟲又好似有少少誤導
其實我入黎係想睇關於寄生蟲嘅嘢
為何可以生吃牛肉
純粹因為牛肉的風險相對比雞肉和牛肉較低
為何不可以生吃雞肉
純粹因為雞肉的風險相對比牛肉較高
你開post , 唔係要聽你既諗法,覺得點點點,而係搬出科學既論據你搞清楚自己做緊咩未,你係想教人定係問問題咁學術既題目,咁多認為覺得應該
原文所有嘢都係科學證據。

我唔肯定嗰啲、同埋個人的想法無寫係原文嗰度,只有係Post入面的回覆講出嚟大家討論一下。
咁只可以講,你對應返條題目,唔夠科學理據
Yes 下次會謹慎命題
Pin this as model answer
我成篇文就係想講生食牛肉會有攝取引致腹瀉大腸桿菌的機會
Push
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞