[圍棋Post] 召集所有新手高手入黎一齊學圍棋

321 回覆
57 Like 0 Dislike
Q: 圍棋係咩黎?
A: 正統圍棋係係一塊19x19個交叉點既棋盤上落棋,棋子有黑色同白色,黑色行先。

Q: 點樣捉? D棋放係格入面?
A: 棋係要放係每個交叉點上。詳細規則睇下面。

Q: 點先叫做捉得勁? 係咪有分唔同Level?
A: 最勁既係職業九段。業餘最高去到六段,但有人自稱業餘七段八段既,業餘好少有特定標準,有人會上大陸考個業餘證書,識人係香港既棋院被評三段,上去考左個五段番黎。

Q: 咁業餘同職業棋士實力既分水領係邊?
A: 通常我地普遍都會認為業餘六段再強D就有能力做職業棋手,但都唔可以作準,有唔少香港業餘六段都唔夠料做職業棋手。

Q: 有冇可能自學? 一開始學既時候實力係咪就叫業餘初段?
A: 自學有可能,但要用岩方法慢慢學。一開始係同段有好長既距離,有棋院一開始定30級為最低,升到1級之後再升就係初段。亦有棋院會定15級為最低,但其實「級」係冇意義,未到初段都唔算叫「識」捉圍棋。

Q: 巴打點解會開POST? 係咪有錢賺?
A: 我唔係咩高手,教新手就得,開班教都未有料,開Post只係想多D人識捉圍棋了解下圍棋,香港人比較聰明,學圍棋會比其他國家既人更易成為高手。呢個Post係純分享,如果我有評論到邊間棋院同咩老師唔好誤會我收左錢。

Q: 學圍棋有咩好處?
A: 捉咩棋黎黎去去都係果D好處,但我十幾年前捉圍棋既時候識落既朋友大部分而家都係三大讀緊書,未聽過有人入唔到大學。 不過班朋友全部都三段以上既。

Q: 想自學圍棋,點入手?
A: 遲D反應好既我有機會係度將最基本既野教起,我先要搵下書同埋記譜工具先。不過你想即刻自己學可以由打吃開始。成個程序係「打吃」,「打劫」,「征子」,「跳」,「小飛 大飛」,「小尖」,「拆邊」等等既基本行法,然後就到最基本亦最重要亦最難精通既「定石」(亦可以叫定式)。

Q: 巴打咩實力?
A: 因為太耐冇捉,所以唔敢肯定。不過以前停之前係三段升四段既階段。
詳細規則: (節錄自WIKI)
基本規則

下棋時,對弈雙方各執一種顏色的棋子,黑先白後,輪流將一枚棋子放置於交叉點上。與棋子直線相連的空白交叉點叫做氣。當這些氣都被對方棋子占據後,該棋子就沒有了「氣」,要被從棋盤上提掉。如果棋子的相鄰(僅上下左右)直線交叉點上有了同色的棋子,則這兩個棋子被叫做相連的。任意多個棋子可以以此方式聯成一體,連成一體的棋子的氣的數目是所有組成這塊棋的單個棋子氣數之和。如果這些氣都被異色棋子占領,這塊棋子就要被一起提掉。

打劫規則 (如果睇唔明可以上網搵圖,有需要我可以CAP圖比大家)

劫是圍棋中較特殊的一種情況。舉例來說,當黑方某一手提到對方一子,而這一個黑子恰好處於白方虎口之內,這時白方不能立即提掉這一黑子,而必須在棋盤其他地方著一手(稱為「找劫材」),使黑方不得不應一手(稱為「應劫」),然後白才能夠提掉這個黑子。故高手下棋常常會保留一些先手作為劫材,一旦形成打劫,劫材多的一方打勝的可能性較大。
劫依其重要性分為天下劫、死活劫、官子劫等。天下劫表示整盤棋最重要的一個劫,意即不管選擇任何劫材威脅,對手都很可能直接消劫並得到巨大的利益,例如黑白各50子的大龍形成攻殺,這時劫材很可能不被理會。

禁止自殺規則
下子時,除非能令對方某些子失去所有的氣,否則不得下子令自己某些子失去所有氣,這亦被稱為「禁止自殺規則」。應氏規則對此略有不同。

勝負計算方法

日韓規則中,棋子所圍成的空白交叉點叫做目,最終以目多的一方為勝方,所以日本的圍棋規則稱為比目法。對局時需保留死子,終局後雙方將盤上死子及提掉的死子填入對方實空中,再計算雙方實空。黑棋貼給白棋6目半(等於3又1/4子和7點)。如果白棋實空加上貼目後多於黑方則白勝,否則黑勝。
計算勝負時,中國規則與日韓規則有所不同。按照中國規則(數子法),一盤棋結束後,棋盤上的死子被拿掉,如果雙方對是否死子產生爭議,通過實戰解決。之後,如果黑棋活的棋子加上實空達到185(黑棋由於先行優勢須貼給白棋3又3/4子,等於7目半和8點)則黑勝,少於此數目則白勝。

( 簡單黎講,黑棋係日韓貼6目半,中國貼7目半)

和棋唔講喇,因為正式比賽係唔會和棋。

Q: 有冇可能日本既比目法同中國既數子法計算會有出入?
A: 唔計貼目既規則,係唔會既。姐係你用數子法計到黑棋係186子,你用比目法一定會計到贏一目半。除非你提左對方既棋冇記住,咁你用比目法就會唔準確 (因為比目法係會計算到一粒提子當一目)。
正評支持
小學學過,依家只係記得落子嘅手法同埋幾多氣
正評加留名
利申: 準備升段
Lm
煲棋靈王學棋
正評加留名
利申: 準備升段

加油
Lm
煲棋靈王學棋

棋靈王既棋最少要有兩三段以上先明
佢D棋局大部分都係職業棋手既局同埋本因坊秀策既譜 唔係咁易明
正式比賽唔會有和棋?三劫循環點計?

三劫循環想講三個對殺既劫定係官子劫?

如果對殺要睇棋局,近乎唔可能發展到呢種棋局,因為唔可能同時出現三塊未解決死活問題既棋,除非兩個人有心製造呢種棋局,但比賽又有邊個會咁,暫時未見過兩個痴線佬咁玩

另一個情況係官子,姐係每個劫約定續成叫「半目」,呢個情況去到數棋評判會叫黎緊下一手落棋既一方「接棋」,姐係填番個劫,然後對方又填自己個劫,再到番自己填劫。

巴打有冇捉過棋?

如果對殺要睇棋局,近乎唔可能發展到呢種棋局,因為唔可能同時出現三塊未解決死活問題既棋,除非兩個人有心製造呢種棋局,但比賽又有邊個會咁,暫時未見過兩個痴線佬咁玩

另一個情況係官子,姐係每個劫約定續成叫「半目」,呢個情況去到數棋評判會叫黎緊下一手落棋既一方「接棋」,姐係填番個劫,然後對方又填自己個劫,再到番自己填劫。

巴打有冇捉過棋?

巴打太睇少職業棋手
http://gokifu.com/s/12iq-%E5%9B%B4%E6%A3%8Bgokifu%E6%A3%8B%E8%B0%B1-20120905-%E5%8F%A4%E5%8A%9B%E4%B9%9D%E6%AE%B5-%E6%9D%8E%E4%B8%96%E7%9F%B3%E4%B9%9D%E6%AE%B5.html
我大約一段
以前學到中學就停咗,本身升初段,但係冇再學 好後悔
宜家上網同人打都係得8-10級實力,好辛苦
利申:佈局唔太強,鐘意大龍撕殺以前比個一齊學圍棋佈局強嘅女仔剋死,唔同我搏,明明都係一級都成日輸比佢

巴打有冇捉過棋?

巴打太睇少職業棋手
http://gokifu.com/s/12iq-%E5%9B%B4%E6%A3%8Bgokifu%E6%A3%8B%E8%B0%B1-20120905-%E5%8F%A4%E5%8A%9B%E4%B9%9D%E6%AE%B5-%E6%9D%8E%E4%B8%96%E7%9F%B3%E4%B9%9D%E6%AE%B5.html
我大約一段

呢D情況好少好少好少出現,到最後會評為雙活,數棋既時候一人填兩隻劫咁數棋
利申:佈局唔太強,鐘意大龍撕殺以前比個一齊學圍棋佈局強嘅女仔剋死,唔同我搏,明明都係一級都成日輸比佢

當然有能力殺大龍係好事,但學識利用進攻去穩定獲得優勢更重要
係會有剋死既情況,不過我未有咩種「宿敵」因為我棋風比較多變,最多同一條友有贏有輸

巴打有冇捉過棋?

巴打太睇少職業棋手
我大約一段

同埋你呢種三劫循環係同一塊棋
呢種情況就比較多,但我意思係話三塊棋三個劫既情況近乎唔可能

巴打有冇捉過棋?

巴打太睇少職業棋手
我大約一段

呢D情況好少好少好少出現,到最後會評為雙活,數棋既時候一人填兩隻劫咁數棋

三劫循環係判和棋喎 仲點會去填番隻劫同數棋
http://www.twword.com/wiki/%E4%B8%89%E5%8A%AB%E5%BE%AA%E7%92%B0

係會有剋死既情況,不過我未有咩種「宿敵」因為我棋風比較多變,最多同一條友有贏有輸

佈局視野太狹窄
下下都人哋擺好哂陣我再單騎入去闖關
圍棋其中一個吸引我嘅地方就係比到一種戰爭嘅感覺我

巴打有冇捉過棋?

巴打太睇少職業棋手
我大約一段

OK 咁我冇野講
樓主勁d定Alpha go勁d?

巴打有冇捉過棋?

巴打太睇少職業棋手
我大約一段

OK 咁我冇野講

你呢個情況和棋我真係唔知,好似見過一次但都唔係我呢D平民百性咁易捉到出黎 我應該係覺得唔可能發生係我身上冇理到

同埋數棋數到和棋係比賽應該唔可能既,但因為三劫循環而和棋又應該有可能既,未試過真係唔知會點,我參加過超過20次比賽都未見過
樓主勁d定Alpha go勁d?

AlphaGo. 唔洗諗

佈局視野太狹窄
下下都人哋擺好哂陣我再單騎入去闖關
圍棋其中一個吸引我嘅地方就係比到一種戰爭嘅感覺我

學識創造自己既佈局同埋套手好重要,係比賽既時候殺人一個措手不及
我自己都創過一個佈局,而且以前D老師都唔係好諗到一個好有效既破解方法,跟住我成日比賽用都一大片一大片棋咁殺人
留名,細細個學過
岩岩捉左三盤,去左PandaNet登記左 1d? 都叫做幾輕鬆贏呢個level
同2k讓兩子都贏,對方「滾打」都唔識,比我殺哂

冇人睇我都會不停推
唔想到時AlphaGo對柯潔有一班連規則都唔識既人衝出黎評棋
上次李世石果步神之一手引左成班棋都唔識既人係度講到幾勁幾勁咁
有冇人喺https://online-go.com/
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞