[圍棋Post] 召集所有新手高手入黎一齊學圍棋

321 回覆
57 Like 0 Dislike
完全新手要點學
完全新手要點學

由打吃 (叫吃) 征子 開始
之後睇下 雙打
再學識點樣活棋 (做兩隻眼)
深夜一推
原來都幾少人有興趣
棋譜完全睇唔明 次次到最後根本睇唔到有咩地
只係睇到點格硬開2隻眼
棋譜完全睇唔明 次次到最後根本睇唔到有咩地
只係睇到點格硬開2隻眼

睇棋譜既時候與其一直諗高手行果步棋有咩用
不如試下自己判斷下佢行果步之前成盤棋既形勢係點

初階: 邊度多空位, 對方多空位既地方可唔可以打入, 自己有冇弱棋要補強

進階: 為大約20手或更多手以後既對戰做準備工夫 (例如對方上方有空位可以打入而右邊對方有弱棋, 可以利用對方右邊弱棋之後打入上方)

當你有能力去思考呢D問題,咁你就開始可以睇得明棋譜,因為你可以將高手行既棋同自己心目中想行果步做對比,咁就學到野喇
由sina 個陣開始玩,邊學邊玩
都係得8k左右.要再上就真係要花好多心機同腦力
上段對於我黎講覺得好難.

當年我比人評做十幾級 有個好老師之後就唔洗一年去到一兩級
加埋唔洗兩年就上段,不過我太懶,一星期學一次棋之外係唔會捉棋練棋
所以有心學半年上段不是夢

加埋唔洗兩年就上段,不過我太懶,一星期學一次棋之外係唔會捉棋練棋

兩年上段

兩年上段

如果唔計我hea既時間係兩年 由開始學到上段大約3年
細個係比屋企人逼去學

如果有個識教又用心教既 普通人一年至年半上段係輕鬆
勤力捉棋同睇棋譜半年上段絕對有可能!
考完dse 想問下新手自學難唔難?定出去學好d?

完全新手要自學真係好難 出去棋院會好D
又或者搵高手私人教棋 不過仲貴過私補

要自學既話有好多資訊要搵書先有 基本上係冇網站好詳細咁解釋每種行法
死活題就多 但手筋 基本功 佈局 呢D基本野好少會教 有你都睇唔明

要自學既話有好多資訊要搵書先有 基本上係冇網站好詳細咁解釋每種行法
死活題就多 但手筋 基本功 佈局 呢D基本野好少會教 有你都睇唔明

冇話唔得既 我由初學到而家大約一段都係睇書睇YOUTUBE自學

冇話唔得既 我由初學到而家大約一段都係睇書睇YOUTUBE自學

你悟性高啊
同埋自己學一定用多好多時間 因為冇人幫你諗每次要學咩同埋點練習
自學一定得但係睇幾耐學得成囉

貼一條之前喺group見到既難題睇吓呢度有幾多高手先

黑先,白棋剛下了三角形「壓」,黑棋如何處理左上一塊?

可以唔擺出黎用心算計到既,應該已經有公開組前16以內既棋力

我冇乜學過手筋呢類既野 次次都即場計 成日伏自己
冇詳細計但我會行E14

下次參加完公開組話你知我幾名

冇詳細計但我會行F14

冇詳細計但我會行F14

其實直接約捉棋都得架

冇詳細計但我會行F14

其實直接約捉棋都得架

你同我講?
我步棋點 白棋會唔會殺哂我

冇詳細計但我會行F14

其實直接約捉棋都得架

你同我講?
我步棋點 白棋會唔會殺哂我

其實正解圖唔係呢個,不過我都講唔出問題喺邊

呢個係書上既正解,僅供參考,因為佢唔係牽涉「食咗一塊棋」呢類可以簡單驗證既範疇,而係牽涉到行出黎個棋形你判斷係好定唔好,所以個結論未必個個同意
再貼:單長為什麼不好

番名學野,曾經為左棋魂去睇書學,點知睇左兩眼就放棄 ,圍棋其實係咪真係會諗之後十幾二十甚至過百步之後既情況係點
番名學野,曾經為左棋魂去睇書學,點知睇左兩眼就放棄 ,圍棋其實係咪真係會諗之後十幾二十甚至過百步之後既情況係點

我都係 好鍾意棋魂 重睇過好多次
啪粒棋落去果下好型

我都係 好鍾意棋魂 重睇過好多次
啪粒棋落去果下好型

啪落去果下既聲,成個人打曬尿震
多口問句,巴打知唔知而家其實圍棋界實力係點,係咪都仲係得韓國,日本同中國呢啲
多口問句,巴打知唔知而家其實圍棋界實力係點,係咪都仲係得韓國,日本同中國呢啲

而家美國同歐洲都有職業棋士
不過實力就當然冇中日韓咁勁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞