[圍棋Post] 召集所有新手高手入黎一齊學圍棋

321 回覆
57 Like 0 Dislike
分享一個今日面棋見到既實戰題,改咗啲配置:

白三角位扳入其實無理。實戰黑棋選擇了A夾,但其實B斷亦無不可。

黑先,如何下?

(眼利少少既巴打可能會發覺原圖好似可以點三三或卡小目,黑棋目數好似用A夾好啲,但呢度係我為咗突顯個手筋加咗二路立,實戰冇呢手)

冇詳細計,係咪A17夾?

SOR 自膠 當冇睇過
分享一個今日面棋見到既實戰題,改咗啲配置:

白三角位扳入其實無理。實戰黑棋選擇了A夾,但其實B斷亦無不可。

黑先,如何下?

(眼利少少既巴打可能會發覺原圖好似可以點三三或卡小目,黑棋目數好似用A夾好啲,但呢度係我為咗突顯個手筋加咗二路立,實戰冇呢手)

冇詳細計,係咪A17夾?

SOR 自膠 當冇睇過

其實係咪連扳就得
有無咩圍棋app推介 ios

暫時未有 我搵到個要收費既
搵到免費又高質既再同大家講

不過你預搵唔到 因為手機太細玩唔到19x19
淨係做ipad市場既話賺唔到錢所以好少人出

收費如果唔太貴都得
多謝埋樓上做死活個app

SmartGo 利申未買 對佢個電腦版有興趣 不過成40美金

順帶一提我以上擺既圖就係用iPhone上既SmartGo kifu做

電腦版點睇 考慮緊要唔要買
重睇一次發覺原來簡化得太多,都係要加返呢幾隻黑子先成立

收費如果唔太貴都得

SmartGo 利申未買 對佢個電腦版有興趣 不過成40美金

順帶一提我以上擺既圖就係用iPhone上既SmartGo kifu做

電腦版有乜selling point你覺得吸引
有無 bro 玩開 GoPanda

可否加tg 得閒對下局
@apfelkuchenhk

收費如果唔太貴都得

電腦版有乜selling point你覺得吸引

我係覺得佢有好多棋譜好似幾好
同埋有直播呀記譜呢D基本野囉

其實聽你地之前講弈客都有類似功能 弈客係電腦同APP都有係咪?

可否加tg 得閒對下局

巴打 pandanet 咩水平?

可否加tg 得閒對下局

巴打 pandanet 咩水平?

我唔勁,志在同呢度既 bro 手談過下隱
上網有無咩地方可以捉下
淨係小學棋靈王個期學左小小
想問下有咩網站個啲由頭學起
因為書未必下下帶出街
上網有無咩地方可以捉下
淨係小學棋靈王個期學左小小
想問下有咩網站個啲由頭學起
因為書未必下下帶出街

https://online-go.com/
新手識普通規矩,識普通死活,
但係每次一開局都唔識玩,
唔清楚要做啲咩
通常無憂角加粒星
巴打去開邊個期院 跟邊個老師?
我由小學就玩 不過都好耐無玩啦 中二已經無玩 而家year1
我估我應該識你

利伸 贏過唔少公開賽 番大陸考左2段 香港都係掛3段
唔清楚要做啲咩
通常無憂角加粒星

基本上都係守角/掛角/拆邊/跳起繼續擴張
貼返尋晚個答案先

黑1連扳是正常的第一感,白2打時黑3只能反打成劫。

黑1先於這邊打一下是比較難想到的一手,但這樣一來居然反而可以滾包,無條件殺死白棋。

白在這裡打一下是不中用的,黑7剛好可以立到這裡,對殺黑勝。

白4位打是很有迷惑性的一手,白6打黑7支打,這個棋形看似跟一開始的錯誤圖沒有分別,其實沒有打劫,白棋是接不歸。
希望巴打遲下出新手教學
希望巴打遲下出新手教學

最近都教緊新手朋友,但成日比人話我講棋好harsh

都好期望見到有好既新手教學
希望巴打遲下出新手教學

最近都教緊新手朋友,但成日比人話我講棋好harsh

都好期望見到有好既新手教學

暫時反應一般 遲下考完試再慢慢整
我由小學就玩 不過都好耐無玩啦 中二已經無玩 而家year1
我估我應該識你

我一講我跟邊個就全世界都識我 不了
近排番左棋協續會 遲下得閒會上去
我估我應該識你

哦,你之前同M5段捉過一局,大致係開局佢三連星,白棋雙目外,再掛角一間低夾,白棋跳起再反夾?
唔清楚要做啲咩
通常無憂角加粒星

基本上都係守角/掛角/拆邊/跳起繼續擴張

擴張果part唔係識,可唔可以教下
我估我應該識你

哦,你之前同M5段捉過一局,大致係開局佢三連星,白棋雙目外,再掛角一間低夾,白棋跳起再反夾?

你同我講? M5段邊位
我估我應該識你

你同我講? M5段邊位

我都係比對吓最近棋會有出現過既,我估計符合2-4段呢個棋力既棋友

印象中見過局咁既棋
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞