[圍棋Post] 召集所有新手高手入黎一齊學圍棋

321 回覆
57 Like 0 Dislike
多口問句,巴打知唔知而家其實圍棋界實力係點,係咪都仲係得韓國,日本同中國呢啲

而家美國同歐洲都有職業棋士
不過實力就當然冇中日韓咁勁

都係近呢幾年內既事,即係棋魂後十年啦,十年間已經同棋魂既世界觀變咗好多
由sina 個陣開始玩,邊學邊玩
都係得8k左右.要再上就真係要花好多心機同腦力
上段對於我黎講覺得好難.

當年我比人評做十幾級 有個好老師之後就唔洗一年去到一兩級
加埋唔洗兩年就上段,不過我太懶,一星期學一次棋之外係唔會捉棋練棋
所以有心學半年上段不是夢

之前既kgs捉都評我5,6k,但覺得唔準。
之前大把時間,又有sina,kgs,lgs免費捉棋就會得閒捉下,之後又話收錢又盛
依家人大左,現實又無朋友識捉,都無咩點玩,更加唔會話特登花時間上段

十令歲成日踢完波都番屋企開sina,lgs捉,依家無呢d時間啦
由sina 個陣開始玩,邊學邊玩
都係得8k左右.要再上就真係要花好多心機同腦力
上段對於我黎講覺得好難.

當年我比人評做十幾級 有個好老師之後就唔洗一年去到一兩級
加埋唔洗兩年就上段,不過我太懶,一星期學一次棋之外係唔會捉棋練棋
所以有心學半年上段不是夢

之前既kgs捉都評我5,6k,但覺得唔準。
之前大把時間,又有sina,kgs,lgs免費捉棋就會得閒捉下,之後又話收錢又盛
依家人大左,現實又無朋友識捉,都無咩點玩,更加唔會話特登花時間上段

十令歲成日踢完波都番屋企開sina,lgs捉,依家無呢d時間啦

我以前都係喺lgs玩開 要收錢之後就冇再捉
係舊年睇完AlphaGo先有興趣再捉番
番名學野,曾經為左棋魂去睇書學,點知睇左兩眼就放棄 ,圍棋其實係咪真係會諗之後十幾二十甚至過百步之後既情況係點

竟然無係GBA打敗過廢到PK既小亮
黑先,如何下?

貼一條之前喺group見到既難題睇吓呢度有幾多高手先

黑先,白棋剛下了三角形「壓」,黑棋如何處理左上一塊?

可以唔擺出黎用心算計到既,應該已經有公開組前16以內既棋力

我冇乜學過手筋呢類既野 次次都即場計 成日伏自己
冇詳細計但我會行F14

下次參加完公開組話你知我幾名

其實直接約捉棋都得架

你同我講?
我步棋點 白棋會唔會殺哂我

其實正解圖唔係呢個,不過我都講唔出問題喺邊

呢個係書上既正解,僅供參考,因為佢唔係牽涉「食咗一塊棋」呢類可以簡單驗證既範疇,而係牽涉到行出黎個棋形你判斷係好定唔好,所以個結論未必個個同意

我差少少 目的同佢一樣所以同意
番名學野,曾經為左棋魂去睇書學,點知睇左兩眼就放棄 ,圍棋其實係咪真係會諗之後十幾二十甚至過百步之後既情況係點

呢樣上到兩三段如果唔識都幾難再進步
最少要有諗過 諗出黎既野唔perfect或多漏洞都好過只睇眼前一小塊棋
最近初學緊覺得好有趣但唔知點樣學好
最近初學緊覺得好有趣但唔知點樣學好

你點初學架
初學+1
原因: 圍棋好似好爽咁,好有戰略feel
敗筆: 唔撚識鋪先手,成日俾cpu一早擺落嘅頭棋連起然後焗死
棋力: 20up
求高手指教
初學+1
原因: 圍棋好似好爽咁,好有戰略feel
敗筆: 唔撚識鋪先手,成日俾cpu一早擺落嘅頭棋連起然後焗死
棋力: 20up
求高手指教

圍棋真係太多變化
用一句說話黎總結,圍棋就係一個取捨既遊戲

你要用先手得到某個有利位置 就要放棄d野
例如你有一塊未補好既棋 但有另外一塊棋你想殺 咁你就要諗你想大家穩穩陣陣一齊補棋定係唔理自己弱棋去攻人
又或者唔補弱棋去拆邊咁樣

你有棋譜比我睇可能會好講d
黑先,如何下?

利申真係唔識
我會先係二路果度打一下先 要扳果隻角
黑先,如何下?

利申真係唔識

我只係諗到可以咁 唔知係咪最佳應手

黑先,如何下?

利申真係唔識

正解,呢個係「秒解」題黎
我全完全靠自學而冇響現實世界捉過,所以咁多年嚟停留幾5~6k唔上唔落。新手要自學真係唔難,大把圍棋入門書同埋網上教學,重有好多弱小嘅圍棋program可以俾你練習。

自從有小朋友後已經連抽一個鐘出嚟捉棋都做唔到。而家每日只係抽d時間響DGS捉turn-based棋,貪佢唔會迫你一次過捉晒成鋪。
黑先,如何下?

利申真係唔識

無知一問
點解咁樣行黑係好 睇落好似好多斷點咁
黑先,如何下?

利申真係唔識

無知一問

無論白棋下一手點行,黑棋都可以食到C11+C12或者C14+C15二子
我全完全靠自學而冇響現實世界捉過,所以咁多年嚟停留幾5~6k唔上唔落。新手要自學真係唔難,大把圍棋入門書同埋網上教學,重有好多弱小嘅圍棋program可以俾你練習。

自從有小朋友後已經連抽一個鐘出嚟捉棋都做唔到。而家每日只係抽d時間響DGS捉turn-based棋,貪佢唔會迫你一次過捉晒成鋪。

我以前都喺DGS捉過。不過佢介面太舊,唔夠OGS靚,同埋捉一盤起碼要成個月
黑先,如何下?

利申真係唔識

無知一問

無論白棋下一手點行,黑棋都可以食到C11+C12或者C14+C15二子

左右同形走中間
黑先,如何下?

利申真係唔識

無知一問

左右同形走中間

BTW 巴打有冇多D呢一類書推介,唔想成日淨係做死活題
想當年小學學到活眼(細個好似係咁叫)(之後果啲都唔記得晒
之後我轉數太慢唔識怖局 比賽唔夠人玩就冇學了

求方法學怖靚局 等個腦轉快啲
留名
其實上到高段好多時行棋靠感覺而唔係計算,計算只係極複雜/死活既情況先用到

利申真係唔識

無知一問

左右同形走中間

出處喺呢度

講起棋書,又係一個可以好多野講既話題,我呢本喺日本amazon訂過黎,基本上日文書覆蓋既技術比大陸出既棋書要多好多,又經常會有作者原創既內容....
你上日本amazon search 「囲碁 本」應該好多野睇

中國書基本上都係翻炒又翻炒,主要都係工具書做得好(啲乜乜大全之類),太多唔理讀者感受既粗製濫造書啦,你見啲入門書難度跨度咁大就知作者唔諗讀者可以吸收幾多,純粹將一堆內容拼埋一齊就算
即使係面向高階既書,say業餘低段水平,都會發覺好多內容都差唔多,有種抄黎抄去既感覺,唔似日本棋手起碼都會針對課題或水平自己整理一次,寫自己既文字....

早年(80-90年代)台灣有出版社都譯過一批日本書,嗰堆真係好野,勝在係我地可以接觸到既,高質量既自學資料,可惜絕晒版...

呢度都特別推薦想睇書自學既巴打,最好睇啲明顯係日本作者寫既入門書,真係考慮到讀者水平先寫的,會學得舒服好多

有本伏中之伏係大陸出既「從入門到初段」,呢本書難度跨度係大到頭20頁講完規則之後,第30頁開始已經講啲難到正常人要學一兩年先識既野,基本上係冇可能識,中間冇過渡一定會好快失去興趣
出奇地咁既書居然係喺博客來最好賣既入門書,其實係擊中咗而家啲人想速成既心態 但就太多人上當

利申真係唔識

無知一問

左右同形走中間

如果你想搵中文資料既,其實吳清源/瀨越憲作版手筋辭典係幾好,台灣理藝出版社譯過
再黎就可以挑戰官子譜了

我以前都喺DGS捉過。不過佢介面太舊,唔夠OGS靚,同埋捉一盤起碼要成個月

冇錯,所以我隨時都會同一時間進行十盤棋,最高峰期三十盤同時進行都有,差不多每日總有一盤會完。我懷疑重留響DGS 嘅大部分都係好似我呢類人。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞