大家千其唔好入瑞x建築

663 回覆
172 Like 4 Dislike
無人講恆基 ?

黎緊應該會轉過去,恆基評價如何?

金門,協興, 禮頓, 新輝, 新世界,俊和, 新昌, build king, 有利,興勝,奇士,中國佬,瑞安,保華, 五洋, 法國佬
仲有咩main con

法國地基
泰昇
建榮
惠保
其實宜家淡市
各大Consultant 都炒緊人
唔明點解咁多人仲爭住入行

工程界唔容易做架
特別係Main Con
上家唔當你係人 當你畜生咁洗
下家下下都話起唔到貨 交唔到期
人工又唔係好高
入行真係要諗下
讀BBA 入Big4 做幾年人工隨時高過所謂既Project E, Site A
你試下做有利

有利哩幾年冇咩聲氣
中國老 俊仔記 新x 行內三大惡判都未出聲 瑞x未入流
趕起上黎 長短周都冇,返1-6,0800-1800
人都癲

咁撚癲 一星期最少做60個鐘
仲要未計OT喎
係成行都係咁定點?!

我答你 成行都係

因為有schemea 唔OT 咪拖多你一兩年先簽俾你
就算AE 你唔O 好快就會消失

因為公司有Scheme 可以同政府Claim錢
所以你一畢業人工先有得高果少少咋

其實Main Con 行Scheme
好多人捱唔住轉行
又有人覺得難放棄左
到最後都係好少一部份人考得到牌
呢間西野做過
不過都未算最衰

某main con 濕9 SA路過

中國佬只係對Sub仔惡
但係佢對自己人福利都幾唔錯架

有飯錢 有雙糧 有Bonus
但係又有阿公
建築呢行係咪好睇學歷?
Ive hd仔去做係咪只會比人當狗咁撚
同埋咁多位師兄係咪都唔鼓勵入行
建築呢行係咪好睇學歷?
Ive hd仔去做係咪只會比人當狗咁撚
同埋咁多位師兄係咪都唔鼓勵入行

只可以講依家先入行既係有d遲
去安保做囉
有冇巴打知惠保人工點 仲有雙糧bonus個d

中國佬只係對Sub仔惡

但係又有阿公

我幾間都做過,我係好多年前中xx出身既,中xx入面識做工程既真係有幾多個 ,做大既全部用口做工程既請點阿公就升,做細個堆ae剩係識做埋曬d下欄嘢,mark進度啊、收貨啊、指揮d工人,講真呢d野請個流口水既都識做,前排我公司黎左個係中xx做左3年既ae乜撚都唔識係好過A4小小。但正常ae要做既上料啊安排sub仔到料、夾圖乜撚都唔識。如果你係做中xx既話出去學正統個套就知自己之前做既野有幾on9
其實宜家淡市

工程界唔容易做架
特別係Main Con
人工又唔係好高
入行真係要諗下
讀BBA 入Big4 做幾年人工隨時高過所謂既Project E, Site A

啱呀 做contractor未必輕鬆過Big4
宜家好撚後悔當初唔揀BBA
有冇師兄知興勝定新福港好做啲
其實宜家淡市

工程界唔容易做架
特別係Main Con
人工又唔係好高
入行真係要諗下

讀工程都入到big 4 / MT架
其實宜家淡市

工程界唔容易做架
特別係Main Con
人工又唔係好高
入行真係要諗下

讀工程都入到big 4 / MT架

大把呢啲人
大把civil fg考個保險同會計去銀行做
反正都係計數
2科冇沖突
協興其實掂唔掂
利申 屋企人係入面做
協興其實掂唔掂
利申 屋企人係入面做

十三力近年幾好 job多左幾多下
又搬左金門果套
協興其實掂唔掂
利申 屋企人係入面做

又搬左金門果套

成日聽金門個套,究竟係邊套,金門以家都唔掂喎
協興其實掂唔掂
利申 屋企人係入面做

又搬左金門果套

成日聽金門個套,究竟係邊套,金門以家都唔掂喎

金門果套包括無限安全,二三十份project delivery system (即係manual) , 每個大civil 盤養住十個八個claims team 會一蚊都claim 唔到,請好多鬼佬,得閒就話咁得閒就話咁,內耗

中國佬只係對Sub仔惡

但係又有阿公

我幾間都做過,我係好多年前中xx出身既,中xx入面識做工程既真係有幾多個 ,做大既全部用口做工程既請點阿公就升,做細個堆ae剩係識做埋曬d下欄嘢,mark進度啊、收貨啊、指揮d工人,講真呢d野請個流口水既都識做,前排我公司黎左個係中xx做左3年既ae乜撚都唔識係好過A4小小。但正常ae要做既上料啊安排sub仔到料、夾圖乜撚都唔識。如果你係做中xx既話出去學正統個套就知自己之前做既野有幾on9

正規果套係邊度學我都係做左幾年AE成日做埋19野
呢排公司派花紅 屌佢老母
本身公司己經冇年尾雙
而家仲要連續兩年花紅都冇一個月糧
得0.3個月糧 本身人工又唔高

公司文化又唔好 大把廢老弄權死唔斷氣
啲sub仔仲惡撚過我地
又做得閪 都仲可以比佢地盤接盤

仲好意思話自己大公司
咩政府4大main contractors
真係笑撚死人

希望有人睇到呢個post之後唔好去in
就算你覺得一開頭比你個人工好似好高都好
記住 過一兩年之後一定會少過你入其他大公司

瑞x精神 做撚死人

巴打做瑞x咩部門

揸筆囉 唔講咁多

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞