【連登 商業電台 光明頂 討論區(二十一)】

5001 回覆
49 Like 2 Dislike
重有個位肥仔同瘦仔,低級過福綠受配汪姐
人口清洗到7788啦
依家啲小學生10個有七個都係講蝗語
連呂方都成家立室埋
外國播火爐係直播喎
佢哋真係唔識㗎
之前有次去烏蛟騰行山 落山嘅時候見到有架黑箱車泊咗喺度 心諗唔係咁唔老黎 原來係愛回家拍緊戲
就係有呢啲唔正常、唔公平嘅移民政策先最令人反感。都未計因工作、所謂專材移民計劃
拍返都唔好覺;現在膠拿大播套講韓佬開果仔店趣劇,都唔睇,怕比左翼屌
我講老董時代,當時反而係左膠幫新移民,政府反而似係做反對嗰個

政府的人口政策正正是偏重控制流入人口的水平,包括「專才」與「投資移民」。人口政策支援小組召集人黃紹倫指出:中國大陸孕婦來港產子對香港的行政和醫療系統構成一定壓力,而且會帶來很多不穩定及無法估計的因素,皆因現時無法掌握這批嬰兒將來會否留港發展,因此香港政府很難把有關問題納入香港長遠人口政策上。曾任保安局局長的葉劉淑儀強調任何人都無法估計這批嬰兒將來會有多少留在香港生活,而且當這批嬰兒在香港生活時,在基於人道原則下又不能阻止他們的母親申請來港定居。她的論點意味著任何人都完全無法掌握未來幾年香港的人口增長,令香港政府無法掌握將來如何分配資源在教育、醫療、房屋和福利上,繼而令香港在長遠發展和規劃上處於被動狀態。行政會議召集人梁振英亦曾在《明報》評論中指出解決出生率偏低和人口老化的問題不能單靠中國大陸孕婦來港產子,因世上沒有任何一個已發展國家或地區會用吸引外地孕婦前來產子的方法來增加勞動力

多次香港居留權爭議所引起的都關乎到香港人身分危機,又或者「香港大陸化」。香港天主教正義和平委員會幹事孔令瑜指出,無論人大釋法,中國孕婦政策,人口政策,新移民政策,其實都是以錢做藉口,以財政壓力製造FUD(向市民的頭腦中注入疑惑與懼怕,使市民誤以為大陸人人來港只有壞處)[61],以錢去堵住中國大陸孕婦,變成認錢不認人的醫療制度與社會風氣,最終仍然在政策領域上進行「香港大陸化」。
而家黑箱車唔係黑色

批大陸新移民黎香港唔係香港政府開關就得
都要配合大陸肯放人落黎
香港由97未夠六百萬人到今日七百五十萬
點睇都係中共既政職黎
而家掉番轉睇
即係好似‘魚樂無窮咁’?不過係影住個火爐?有乜好睇?影魚都話係生物游住水?
冇架喇,係全部嘢都係咁。影視,當年CCTVB同麗的亞視係真係木人巷,好多影視娛樂人才都係呢兩道訓練出嚟,最後一個臺畀支那搞鳩死咗,得返個OTT,一個臺都就嚟畀支那搞鳩死埋 死唔撚死,而家睇緊嗰班友好多都重係80-90年代嗰班,之後嗰啲已經擔唔到大旗。歌就更加嘥氣,連香港人都唔聽廣東歌,就嚟連廣東話都收鳩你皮。佢係要將你香港所有本身好嘅嘢全部打沉。

同埋而家搞到咁,唔講疫情,齋拍戲而家連警匪片都收埋皮。已經變日經,純笑片、純鬼片呢啲講創作自由嘅嘢幾乎冇曬,重要冇錢拍,純港產片得返小品,其他大商業片拍嚟拍去都係合拍片,拍得嗰啲又係支那式武俠片大製作、大場面打打殺殺、警匪武鬥追逐一二三四五六七續集
剛剛聽完港台新聞入場

又到星期五繼續等濕鳩

各位巴絲好!
入場
hello城巴,hello各位巴絲
Hello
我入了
焗豬一定要炒飯底
埋位等大師
好想食
一於聽日lunch食
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞