【連登 商業電台 光明頂 討論區(二十一)】

5001 回覆
49 Like 2 Dislike
歷史有無大數據,有無監控系統先
https://news.rthk.hk/rthk/ch/component/k2/1545365-20200823.htm

內地人民日報發表評論文章,談及本港下月1日推行的社區檢測計劃,文章認為,主動參與檢測,保護自己也是保護香港。

文章表示,大規模檢測需要以雄厚的物質基礎和醫療資源作為支撐,認為香港在人手和設施方面相對匱乏,中央應香港請求進行支援,派出檢測隊赴港協助檢測,推出支持香港抗疫,體現中央對香港的關懷和支持,表達內地人民對香港同胞的深厚情誼,祖國內地是香港戰勝疫情的底氣和靠山。

文章認為,在這樣的情況下,誰再借機對內地支援和社區普檢進行污蔑、抹黑,企圖阻礙抗疫,就是站在750萬香港市民的對立面,是對香港未來和市民福祉的背叛,呼籲市民積極參與檢測。
以為係老衲講
將關愛基金政策同dna檢測綑綁就有機會推得到佢哋可唔可以醒少少
我想揸槍,m4, hk416..........反正命賤,搏一搏
有錢咪走先lo
首歌係technos既始祖
其實羽白主席認次低威,咪皆大歡喜
醒少少都做唔到高官啦
劉仲敬講因果關係係調轉,係因為歷朝亂咁治黃河先搞到河南,安徽同山東變荒漠
https://www.bbc.com/zhongwen/trad/chinese-news-53844407

中國西南(應該係四川)遭70年一遇洪水侵襲,樂山大佛腳趾首度被淹

PS. 係MY台聽過 係武則天時期講過 樂山大佛水浸腳 係會變天
無得食仲唔作反咩
認低會亡黨
唔認會亡國

> 你自己揀
早排熊本熊好似水災?
因為中國人嘅原則

最緊要有飯食
最緊要有工開
最緊要有屋住

中國人只不過係一隻豬
仲有條粉腸自己條命
起碼有班港豬藍絲會去驗,淺黃都會動搖
依家週街有口罩賣仲派口罩,以為口罩仲係半年前咁矜貴啊
講開洪水

因為自古以來中國(地理位置)都面對水災
洪水不能擋只能修水利引水

所以中原人民偏向一個大政府去管理人民修水利
發展唔到民主平等係有原因的
小農dna
起大壩而產生多左地震, 自己攞來
黃河之水天上來
水能覆舟 亦能載舟

係唔係掉轉左
水能覆舟 亦能載舟
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞