[實況][劇透]寵物小精靈 (14)

1001 回覆
6 Like 3 Dislike
不知幾多中學雞玩
其實輯10歲唔係問題,我當你係設定,每輯時間不變唔俾智爺成長
反正佢連知識都歸0,bw連身上有6隻第7隻會傳博士到都可以唔記得
但好心做戲做全套啦,返一返阿羅拉博個b都出埋世,咁點keep住10歲
Digimon上嗰廿年未剩係吸到舊嘅老觀眾然後死死下囉
如果唔係而家都唔駛reboot將太一變返細路啦
講marketing同動畫策略,
包括小智永世唔長大呢點,
pokemon一向完勝digimon,
反而叫pokemon學返digimon係未攪笑,
如果想睇角色會長大其實佢預你睇漫畫特別篇
小新小丸子多啦a夢麵包超人柯南呢d超長壽長踞每週動畫收視頭10既動畫,主角都係唔會成長
主線會成長既得one piece
pkm呢種半單元劇類既無呢個必要,行翻d鳩流流日常就可以長做長有,做咩要學digimon呢d得幾十集貨仔就收皮既動畫,佢又唔係pretty cure,人地都上到頭10,係幾十集但人地季季緊接換人,無得比較
唉 講到口臭

都話左唔係要佢長大到成人咁

個外形風格一模一樣 keep住細路仔風格
(排除左你地驚趕走細路觀眾嘅擔憂)
設定上相對合理地加返3/4歳
到底有咩問題呀

不過我真係想問 個bb點解釋呀
第一代百零集已經明確講過出左黎6/7個月又點解釋

而家講緊有bug
你地鍾意睇佢永遠十歲咪永遠十歳囉
覺得永遠十歲係成功係賣點都好
不過改變唔到係有bug依個事實

除左佢個世界觀一年有3650日
如果唔係 根本解釋唔到 劇情前後矛盾
咁依d係咪叫bug呀

你話佢成個品牌總體成功過數碼暴龍好多
我完全同意 咁唔代表佢依套動畫係完美
都唔代表數碼暴龍無值得學習嘅位

如果真心理解唔到我講緊同數碼暴龍嘅比較點係邊
麻煩再重新睇一次我講過咩先再討論
其實我第一次回覆
已經講過點解叮噹小丸子之類可以

而pokemon又有咩分別

———

估到有人會用多拉A夢拉埋黎講
多拉A夢同小新係輕輕鬆鬆日常番
根本上性質唔同

寵物小精靈雖然有大量日常番成分
但係主劇情都係睇小智去冒險去戰鬥去成長
睇d精靈進化
成條時間線係好明確咁向前行
你要比時間線行,你就注定拗唔完,除非成個pkm嘅劇本改晒做咩火影dm換主角咁玩

「小智障行勻成個地區,有時又搭飛機又搭船去第度,點解做成輯佢先大得一歲?照道理佢宜家應該12歲啦」
「點解條智障成13、14歲都仲未到青春期想溝女?」
「點解條智障成30歲佢都唔洗去搵錢養家結婚?」
「點解過左成年/半年,儲左成年經驗,條智障又reset返用電招打地系?點解條智障又打輸比新手訓練家?」
「點解已經過左16強同8強咁多次,呢條智障仲係聯盟打輸,對手d寵又唔係勁過xx館主xx聯盟條友」
「打咁多年儲經都仲打唔贏地區冠軍?」
「智爺在某某聯盟贏得咁勁,點解去到第2個地區冇人識佢?」
「明明之前跳崖都跳佢唔死,點解今次佢唔識跳/唔夠薑跳?」
「隻噴火龍唔係去左修行架咩,點解召佢返黎好似仲弱雞左」
「明明食過xx女主,點解佢今輯冇晒記憶又食過第個?」
「明明劇場版都見過隻神獸,時間線應該係咁係咁,點解動畫入面佢又要開返圖鑑睇係咩精靈?」

你要比佢成長嘅話,要補佢d bug仲多呀ching

睇pkm用腦睇已經輸左
SM開始pokemon 動畫已經係日常成份做主線

今輯新無印直情講明話想無主線,故事集集清
十萬伏特打唔死人已經係bug啦
咁執著為乜
淨係睇左ching你最後一句 一言驚醒
咁我都無野補充了
你又有道理 依個我真係無諗過
唔好意思 嘈足咁多版 打擾晒大家追post

係我太執著
一時精神錯亂 用錯左腦黎睇黎諗
唔小心想得太多

而家學識一個全新嘅方式去欣賞
輕輕鬆鬆睇完又一個禮拜

希望大家都唔好再學我之前咁執著d細微末節
一球捉就一球捉 唔好再下下捉住黎講
因為好似見個個禮拜都屌
但是一球捉真係好嘔心 唔知點解好直觀既反應
你話一球捉,但係用唔同類型既波針對性咁都好d呀,全部紅白波有無搞錯呀
fans對罵都係套野多人睇既證明
當推po
係真
XYZ嗰陣推得仲快
你講啲人又屌過同star wars一樣

最高峰4過鐘內屌爆1個Post
大戰過後就是一片死寂
要求唔高 比小智見返Serena就得 一集都好
10月9有雷鳥
內清又搶口
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞