[實況][劇透]寵物小精靈 (14)

1001 回覆
6 Like 3 Dislike
幾時先俾返條女小智 一球超人好撚煩
第一套無印好早期曾經都好明確講過已經出左黎旅行6定7個月

其實我唔明點解要咁執著10歲依個設定

我覺得係敗筆黎 好趕客
明明個個睇都唔會覺得咁多季發生咁多野係小智出門一年內發生到

唔係要佢一年一歲或者一季一歳
好似海賊王咁廿年二歲都好呀
起碼說服到d觀眾睇落感覺都投入d 有一齊成長咁
一鳩豪真係好on9夢想靠自已唔洗人幫,呢啲咁違反日漫熱血原則既野都講得出口
唔通好似木木梟咁, 原來小智身上一直收埋粒不變石令佢唔得大?
不變石終極用法
咁大雄咪又係幾十年四年級
小新咪又係30年5歲生埋個妹
話小智永久10歲都係講笑姐
聽講今集會有熊同迷Q佢地
想問係咪會重遇火箭兵團
好想佢地見面
今集冇重遇
出得個幾秒做路人甲乙丙
因為鳩豪先係主角仲要放佢出黎說教
居然唔重遇
我記得當時分開好感人
難得阿羅拉回都唔畀佢地見返面
小智永久10歲唔係官方設定?
我睇d百科講,如果係我誤會就當我無講過

估到有人會用多拉A夢拉埋黎講
多拉A夢同小新係輕輕鬆鬆日常番
根本上性質唔同

寵物小精靈雖然有大量日常番成分
但係主劇情都係睇小智去冒險去戰鬥去成長
睇d精靈進化
成條時間線係好明確咁向前行

大佬你下下話佢10歲 叫人點入戲呀
可能你唔care依d小設定覺得係講下笑
但係真係有好多人因為咁樣放棄左

同類例子 數碼暴龍果邊太一果d識大
因為班觀眾係感受到同角色一齊成長
身邊同年紀d fd一講起數碼暴龍係熱烈好多
一上電影幾多8/90後入場

比卡超上電影你睇下有幾多8/90後會入場就知
得罪講句 佢永遠10歲依個設定令好多人覺得依套野低b
(利伸左先唔係我個人諗法 係講緊一般長大左嘅觀眾群)

當然可能你會話本身想打嘅市場唔同
依邊只係想keep住打小朋友市場

之但係我覺得佢只要肯郁少少
寫到佢12/3 甚至16/7歳
其實唔會話好大影響到小朋友果d觀眾

如果真係咁驚嘅 反正季季都有新朋友
咪安排d10歲嘅角色做下跟班 比d小朋友代入
又可以留返好多青少年/成人年紀嘅觀眾
6-7個月 咁計法每季嘅時間 太約係 佢地嘅1個月時間左右,咁佢地每個月係咪有 365日,1集1日計都唔止31日啦😂😂
仲要科技發展6-7個月時間就可以進步咁多
果然佢地嘅時間長度 同我地唔同
咪玩啦ching
中意睇既話知佢角色幾歲都會入場睇
照你套logic如果因為小智永遠10歲就低b冇人睇
電影一早因為越黎越少人睇收左皮啦
你講既野都只係你自己既睇法
但事實真係冇乜人會去care佢有冇老到
學數碼暴龍死多兩錢添呀
講黎講去都8個細路打惡魔獸吸血魔獸四天王
次次都拎d皇家騎士出黎打J
十年如一日
叫套全球fans多到仆街既作品學套萬年不變賣回億作品
咁你覺得數碼暴龍多8/90後睇同講定寵物小精靈多

我無否認佢小朋友市場係完勝
係有好多家長會帶埋小朋友入場睇

只不過我講緊嘅問題係佢留唔到長大左嘅觀眾
依d小設定認真返d 可以多返一班人留底唔好?

同埋我唔介意佢個樣仲係咁小朋友
但係設定上要比返相對合理性嘅成長年齡比佢

即係海賊王做足25年 只係大2歲
咁都完全無問題架
攞數碼暴龍做比較係講緊某一d設定上嘅處理

依個世界唔可以取長補短?
one piece其中一樣俾人屌得好甘既就係故事去到兩年後,路飛經歷咗咁多野但個人無成熟到仲on9咗,少咗初期既大將之風。
如果真係有依d設定又說服到人
咁我都無話可說

不過搞咁多就係為左維持小智永久10歲依個設定就真係吹漲
寵物小精靈年年出電影票房都唔差,近幾年唔用動畫版小智有返小小新意添

數碼暴龍LE擺明賣情懷童年回憶,客路完全唔同
而家個問題就係人哋生埋個仔出嚟
佢都仲係10歲先令人覺得怪
人地有既用落自己度唔一定有相同既效果
萬一處理得唔好仲會比人屌
野比飯就係其中一個例子
咁依個係佢描寫角色性格嘅問題

唔係佢寫個故事時間過左幾耐嘅問題wo
我重點係係個時間線上要說服到人係真係有向前行
幾多幾少唔係重點

其實就係咁簡單
做左過千集唔奇怪依家先黎怪?
而家個問題唔係小智究竟仲係咪十歲,而係小智仲係唔係主角呀而家分明俾個鳩豪搶左做主角
唔明咁介意小智10歲做乜,當年睇bw第一集係嚇左一跳,但之後已經無乜嘢,橫掂代代小智都唔同樣,比較介意佢SM既弱智樣多d
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞