[回憶] 日本鹿兒島極簡短遊記

167 回覆
29 Like 1 Dislike
原來係咁,我以為我最後個班特別D
比較雜嘅區啦
食完飯再打
櫻島靚到自帶filter,我咁啱錯過咗最後一班巴士只能夠喺山腳附近9行,比我浸到足浴,山入面仲有巨多貓貓,好嗲人,建議要去可以買少少小食,見到有隻小貓好瘦係咁嗲我應該好餓,想抱佢出返去買嘢食佢又唔肯
上年都去過鹿兒島,覺得好悶,除咗車站附近,同埋天文館叫做有啲嘢行吓
今次又出事,到步先後唔係好識行,見到有巴士寫住去霧島溫泉,就上車啦。
行左一陣開下GOOGLE睇,發覺唔係好對路,就用有限英文同GOOGLE 問下司機,司機面有難色咁用日本翻譯返,話依班係最後一班車,到站就會回頭,個下嚇撚到鳩都縮埋,又唔係係個邊BOOK左酒店,都唔知點好
最後同個FD 商量完,決定照去
搭緊車嘅時候就上GOOGLE 睇下有冇其他車出返市區,好睇都搵到一至兩條其他線嘅巴士

撚羊

無行哂成個區,但就咁睇同其他出名嘅溫泉村都幾大分別,比較之下有D荒蕪

係度食左個溫泉蛋同栗米之後,見到有架巴士去霧島神宮方向,即上車即走
係溫泉村逗留左半個鐘左右就走,中哂伏

去到神宮站就等車出返鹿兒島
日本人唔餵貓
如果淨係鹿島玩就真係悶,比盡兩日啦
勝在夠靜,無高樓大廈
巴士去嘅地方多D,有D近海個D無電車去
去霧島唔stay 一晚都可以去霧島神宮,但你去霧島溫泉個JR站好似另一邊黎
返到去又未到肚,周圍行下先
當然已經6點幾,天仲好光

揀左間迴轉壽司食,平得黎都幾好食

今晚就轉酒店,見到間海邊嘅酒店,又大又平,無記錯係3百零蚊晚,即book啦,結果又係玩自己
事關間酒店無電車去到,要坐巴士,但當時又唔識路,唯有搭電車去到最近個站,再行
拎住個行李袋,孭住個背囊,行左廿分鐘

唔計行餐死,都係正嘅,房大又有露台

Day 2完~
呢間有係酒店網見過
冇揸車唔好住
樓主去霧島竟然唔去最出名既霧島神宮、神話之里公園同高千穗牧場,反而去咗霧島溫泉但又唔係住溫泉酒店
無錯,睇住個GOOGLE MAP以為好近,行極都仲有
不過夜晚可以落去沙灘放下燒下煙花都幾正
就係預錯哂時間
最後班車呀,去唔到啦
去霧島都可以日歸浸混浴溫泉嘅
DAY3
第二日好早就比陽光照醒,起身睇過日出先
辛苦行20分鐘先到酒店都抵啦

梳洗完就執埋行李CHECK OUT
今日行程就係去指宿,但實際係點,都無點諗過
不過好好彩,係鹿兒島站放行李個時竟然撞到第一日係櫻島見過嘅香港人,上前打個招呼問下佢去邊玩,咁岩又係指宿見佢有PLAN,就跟住佢一齊玩了
今次架特別車係指宿玉手箱號,好似得兩架車好短,要預時BOOK定位
車箱都係闊啦,人都幾多

賣野食姐姐

兩條佬,廢事啦
其實去霧島唔應該搭隼人之風,應該直接搭去霧島神宮站。同埋去霧島要一早出發,佢啲巴士好疏,我原先既plan都預8點零就要由鹿兒島中央搭車出發,你1點先出發真係太晏了
咁咪一齊去睇囡
想坐下特別車呀嘛
隼人之風其實得,不過班次真係少要預得好好先得
邊有混浴架
最多都係試過一板之隔
仲有JR 霧島溫泉站係同霧島溫泉一啲都唔近又疏車 上次見到成班師奶話落車去浸溫泉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞