[回憶] 日本鹿兒島極簡短遊記

167 回覆
29 Like 1 Dislike
上一個POST打完2019年11月東京中伏之旅
唔知幾時先去到日本,以前去旅行影埋D相又好少開黎睇
開個POST就當比自己回憶下

2018年6月尾-今次揀左去鹿兒島,原因得係平同無去過
個時好似係7百蚊左右來回,抵到爛
咁當然係坐快運啦
下午到步,鹿兒島係2,3線城市,得巴士先出到去

支持
屌禁錯POST左
咁即刻坐最近個班車啦,大家見到地面都又落雨
次次去親都一定落返一兩日
出到去次後就搵野食了,下午時份,連商店街都好少人
有冇去指宿?

熱到仆街
點解香港人買2,3皮電腦眼都唔眨,但去旅行要計到咁盡?

係因為愛定責任?

900 蚊來回我相信2021 年應該都冇可能再出現了。
今次放低行李係個LOCKER先
本身第一日都無咩行程,諗住行下街,點知鹿兒島係無咩地方行嘅!
見櫻島又近又算係最出名,就坐船去睇睇,途中已經落緊雨

對面就係櫻島,坐船去好快,班次都密同埋好似係24小時,因為櫻島好似仲係一個活火山黎

去到櫻島間超市買左個雞刺身,以前係名古屋食過,但太細舊無咩味
今次大大片,食落好鮮甜

到步之後雨就停左,又草地又海,空氣好清新

櫻島有架巴士係會沿住景點開,又咁岩坐個班又係最後一班車
好彩司機大佬站站停一停比人影下相( 唔知咪規定會咁定係司機好人)
最後個班車都有好幾個香港人,真係去到邊都有
呀!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

發現野生老虎一隻

個山有D怕醜,唔出黎

山腰望返去鹿兒島

睇埋個神社仔就走了

因為電腦一定係個個價
而機票就好似股票咁,個個都想錨底價
返到去夜晚就去左間居酒屋食,炭燒雞,D炭灰吹哂落D雞度,特色黎
同埋一個唔知咩鍋

夜晚條街都幾靜,無咩人

鹿兒島主要交通都係巴士同輕鐵
拿,日本妹呀

DAY1完~
其實幾好玩,因為景點都係個幾個,唔駛揀
BUDGET夠去埋屋久島同種子島仲正
鹿兒島本身都多雨,好難避
竟然夠膽食雞刺
我本來今年已經去咗鹿兒島同宮崎,仆街武肺
日本野先放心食,當然個量都係少少啦,真心可以試下
屌,唔係武肺已經都去左次日本啦
雞刺身真係唔敢食
鹿兒島真係好正 又平
當年去 機票800蚊
玩5日先洗4000蚊全包

野食又正 風景又靚
天文館係紅燈區黎
同三文魚咪差唔多,都係肉
同埋幾多特別車坐
好想去旅行,每日淨係可以碌post睇人哋去
講返個住宿先,頭一晚係住膠囊,個時係未試過,諗住體驗下
唔知係咪細城市,住個度比較舊D,冷氣唔夠

DAY2
DAY2行程係打算食個早餐就去霧島,行到去鹿兒島站見到有個啤酒EVENT,飲返杯先! 連野都未食

個日星期5黎,都幾多人

啤酒妹

3分泡7分酒

飲完就去商場行下,等坐特別車去霧島,見到有POKEMON對戰

好多遮買,女人一定睇到唔走

好似差唔多1點,隼人之風,鹿兒島好就好在買左一張PASS就可以任坐,特別車都得(新幹線除外)

係幾有特色,空間感好大,位與位之間都好闊
仲有D係對住出面坐,比你影下相咁
個時唔夠BUDGET去,來回都成萬幾YEN
仲貴過機票
櫻島巴士一定會停車俾你影相同買手信,司機會舉牌話你知幾點開車
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞