[回憶] 日本鹿兒島極簡短遊記

167 回覆
29 Like 1 Dislike

上面提到我地係冇咩plan到行程
咁岩去指宿個日撞到第一日係櫻島嘅香港人,我地跟住佢玩佢行程係chur嘅
18年10月去左6日5夜廣島岡山路姬大阪
時間控制得好,唔趕
我18年11月都有咁玩過
6日5夜 京都大阪奈良崗山
咁伏架?我老母睇完介紹係咁鬧我上次同佢去鹿兒島點解唔去埋
唔係仗,係我預唔夠時間,本身霧島會去神話之里、農場個d,應該好玩好多
呢個溫泉真係好舒服
指宿d巴士好疏 無冷氣又勁大陣牛屎味

但一入到呢個溫泉望住開聞岳真係咩辛苦都唔記得哂

記得果陣住間海邊 up up dup dup既舊式酒店
三個人住和式 有tatami 同 shibushibu晚飯
加埋好似二千蚊晚
雖然唔豪華但事隔幾年我媽媽次次提起都仲好開心話tatami好過癮
如果鍾意海邊,我覺得白濱都好正,又係溫泉旅館多,景又靚
有個更古老嘅公眾溫泉
古老溫泉...會唔會好似四國果個咁
入到去黑mung mung 好細
果陣自己一個去 浸浸下俾個日本婆婆搭訕
形住有好多鬼
開揚式既溫泉就好正

上網搵嘅圖,咁樣岩唔岩
男女一板之隔
夏天去都好涼
補返D圖,指宿個邊好多荒廢屋

DAY4
已經無行程,係前一晚走之前問個同伴聽日去邊,又係跟住佢玩
咁就決定係鹿兒島市內玩下
起身食完個早餐就出發去仙巖園

賣雪糕個阿嬸識兩句廣東話

樹樹樹,全部都係樹

唔太多野睇,行左個上午就走
下晝去水族館,日本D水族館真係幾正,每次去日本有水族館都會入場
鯨鯊餵食

勾時住天文館,夜晚返去超多男人兜生意,經過好尷尬
好正 最多喱入泉水入面
估唔到指宿個水族館都幾正咁
愈睇愈想去旅行
我都好鐘意自由行仲一定要住hostel d多人房
勁青春
咪去問下價囉
多人房試過一次真係咪搞,又要唔郁得,上落又要靜
有時夜返真係好尷尬
日本d多人房privacy好似高d 10幾個人都仲好靜
試過去歐洲18人房... 無linen
真係望住對面床果個鬼佬著得條boxer打哂鼻寒咁訓
之後有得揀都最多揀6-8人房
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞