[回憶] 日本鹿兒島極簡短遊記

167 回覆
29 Like 1 Dislike
第一次,亦係唯一一次住HOSTEL,我零晨3點幾先返,真係好好好小心整野
有冇行程?
好似白浜?
夜晚又去左食刷刷鍋,今次食個豬先

食完飯就個同伴就走了,佢坐車去第二縣繼續玩,我地第二日就回港
見到間賣蛋糕嘅鋪頭d蛋糕幾靚,就買左兩個去公園食同hea

Last night 食盡佢

行過果欄買生果,買密瓜送桃同提子,個阿伯老闆真係好人,絕對唔係就爛先送

自製密瓜奶,苦嘅 好似係密瓜豆奶先岩

第二日食個早餐就準備走了

鹿兒島遊記完~
Yes,白浜好有渡假feel, tore tore市場乾淨好行,買完可以出面燒埋
呢個係鹿兒島碼頭邊個水族館黎架
因為飛機餐同行李寄艙服務都無用?

慳返拎黎食好啲住好啲咪仲好
個陣去大概7 8點左右 我起車站附近行返去酒店 大概20分鍾左右 見得4 5個人 燈都唔多 勁荒蕪
最攪笑係我走個陣見到一班學生 應該係d智力有問題既 咁以為係假期帶佢地去玩 佢地都好開心 我走個陣上左車佢地仲起出面影緊相 但關門都仲未入 點知佢地成班起出面揮手同車入面既人講拜拜 屌你 好撚慘
依家坐HKEXPRESS 都仲有機會
揀中兩張100蚊機票
行李就回程先買
可以做到900內
咁佢地點,無人理?

BTW,有時去著D鄉村少少嘅地區,交通又無乜,娛樂又無乜,仲要少人著好靜,覺得有D慘
佢地冇點啊 未就係起出面同d遊客講到拜拜囉 但佢地既心應該流緊淚
一陣再POST埋廣島大阪遊記
生雞 櫻島同屋久島係鹿兒島最正嘅嘢
係咪想講,平時應該係有院舍照顧佢地,咁岩個日假期就有人帶佢地去玩?
但玩嘅地方都係好荒蕪,唔係去大城市?
即係佢地揹晒野好似搭火車去第2度玩咁 但其實只係起車外對d遊客say拜拜根本冇得去 我估係當地既計劃之一 好客咁樣
SOR,睇返又係喎
19 年 1 月九州遊短暫停留過 鹿兒島 3 日 2 夜
真係好正 好鍾意呢種二三線城市感覺
記住買 Welcome Cute Pass 兩日放題
(包電車 / 大部份巴士 / 櫻島來回船 + 島上巴士)

- 我住天文館 酒店 12 樓都聽到樓下夜店啲聲
- 一日晚餐食 黑豬排亭 本店 炸豬扒
- 一日晚餐 食 熊襲亭 雞肉刺身
- 一日指宿遊趕巴士差啲 miss 車
唐船峽流水面 我唔就手 (左手) 食得勁辛苦
- 一日櫻島遊 癲到搭巴士去 黑神淹沒島居 同班放學小學生搭車
夜晚有條街好旺人 好多人拉客
之前住過名古屋榮區既酒店,仲要因為天氣唔夠熱酒店唔開中央冷氣,焗住要開窗,係咁聽到啲人唱K既聲音嘈到瞓唔到,從此以後唔再揀紅燈區附近既酒店
D酒吧/夜店區方便人玩姐
不過落D清吧/居酒屋像下酒食下夜晚都好正
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞