[屌醒你班契弟] 信宗教既人都係弱智 不服來辯

196 回覆
73 Like 28 Dislike
辯撚咩辯,有得辯就唔叫信啦,樓主你咁憎恨宗教你不如關電腦走出屋企搞場香港宗教大屠殺運動啦,不過睇死你都係唔敢出黎
辯撚咩辯,有得辯就唔叫信啦,樓主你咁憎恨宗教你不如關電腦走出屋企搞場香港宗教大屠殺運動啦,不過睇死你都係唔敢出黎

弱智就要殺係咩心態
當正自己戰神咩
一睇你個死款係果啲打rpg打上腦既毒撚,唔知道lihkg有得用手機
正義既使者,未來靠你守護啦
蠢人真心信教
聰明人扮信R著數

講內容 除咗信佛講嘅精神修養 其餘講又神又鬼果啲全部都係垃圾

佛都有神 不過神講既野係外道 要求直指人心 見性成佛

幫巴打補充少少
佛教有講神 (天人)嘅存在
但神仍在六道之中,即係仍然在輪迴苦海
而佛教修行目的在要脫離輪迴 (進入五不還天),甚至成佛 (融入法界,最徹底)

之前有個course都有讀過下,但呢啲最多稱為精神或理念推自己就算,但真係信有佛有修羅既話就肯定係傻鳩

呢啲唔係精神理念......
就算係最原始既佛經都形容神鬼地獄係真實存在
反而可以話如果唔信呢啲, 就唔會領悟到佛教既精神

人地用黎做比喻,方便你去理解背後既精神理念,如果你繼續執著係神鬼地獄係真,咁我都冇辦法
同埋要識得主次之分,免得到時本末倒置

有咩根據令你覺得果啲只係比喻呢?

佛教我相信你有聽過八正道, 排第一就係正見, 正見首先就係要信有輪迴, 有今生來世, 有業力, 有因果等等基本原則

如果冇六道輪迴, 冇前生後世, 就唔會有十二因緣, 業力唔會令人產生來世, 人冇來世就唔需要跟佛陀修行離苦之法, 成個佛教都唔需要存在

所以佛教係至在擺脫輪迴,而非藉由因果報應去引導人向善咁話

對,佛教係教人離苦(擺脫輪迴)之法, 導人向善係其中一個過程, 但絕非終點

即係不惜一切,脫離到輪迴就得?如果係既,咁你我殊途

冇人講過不惜一切
重點係佛教有講果啲科學證明唔到既前世今生
而且重點理論就係建基於此之上

同埋建基唔一定係著重基礎架麻

咁如果即使你唔信啲故事, 但可以令你向善既話都冇問題既

咁我覺得ok

有冇大師解釋點為之“善”?

我喺啲個時代殺十萬人,減慢成個地球嘅污染同資源虛耗(延長地球生物長遠嘅壽命),少咗人食動物嘅肉(=少咗動物被殺),咁我殺人算唔算係善

係演化論下既我既角度就覺得世界冇善惡之分,任何生存係地球上既生物都會有個反饋機制保護住,例如:生物種群量既減少同時加速左該物種演化過程,留強汰弱,亦減少同種競爭。生物種群變多時,不合環境基因都會增多,而同種競爭亦會加劇。
不過佛撚有自己既一套理念,好睇重邊啲係善邊啲係惡,不過都只係大家價值觀不同既問題

見你答得咁好,我叫天父Daddy係審判日免你一死啦

冇人講過不惜一切

咁我覺得ok

我喺啲個時代殺十萬人,減慢成個地球嘅污染同資源虛耗(延長地球生物長遠嘅壽命),少咗人食動物嘅肉(=少咗動物被殺),咁我殺人算唔算係善

係演化論下既我既角度就覺得世界冇善惡之分,任何生存係地球上既生物都會有個反饋機制保護住,例如:生物種群量既減少同時加速左該物種演化過程,留強汰弱,亦減少同種競爭。生物種群變多時,不合環境基因都會增多,而同種競爭亦會加劇。
不過佛撚有自己既一套理念,好睇重邊啲係善邊啲係惡,不過都只係大家價值觀不同既問題

佛教主要教人唔起分別之心
而善惡只係一個幫助你理解世界因果既一個歸類法

對你黎講呢個係善,但對人地黎講呢樣係惡,咁佢就會傷害你,當你唔想構成呢種因果,你講野就需要好小心,甚至係直頭閉口不說、唔接觸對方,咁佢就可以返去佢既世界。由於正常黎講都無人好想自己俾人傷害,但又未去到解脫既層次,佛教就會建議你修左善業先,等你學多啲、智慧具足啲、又無人走黎傷害你既情況下進行你對人生既思考。

所有既規條只係避免你進行思考時受到干擾,教你點樣平安地生於世上,類似保護機制而已,故此佛教經典大部分都係講世間法,而去到深層次既思考部份就不屬於點樣去做人既理論。
蠢人真心信教
聰明人扮信R著數

講內容 除咗信佛講嘅精神修養 其餘講又神又鬼果啲全部都係垃圾

幫巴打補充少少
而佛教修行目的在要脫離輪迴 (進入五不還天),甚至成佛 (融入法界,最徹底)

之前有個course都有讀過下,但呢啲最多稱為精神或理念推自己就算,但真係信有佛有修羅既話就肯定係傻鳩

人地用黎做比喻,方便你去理解背後既精神理念,如果你繼續執著係神鬼地獄係真,咁我都冇辦法

佛教我相信你有聽過八正道, 排第一就係正見, 正見首先就係要信有輪迴, 有今生來世, 有業力, 有因果等等基本原則

如果冇六道輪迴, 冇前生後世, 就唔會有十二因緣, 業力唔會令人產生來世, 人冇來世就唔需要跟佛陀修行離苦之法, 成個佛教都唔需要存在

所以佛教係至在擺脫輪迴,而非藉由因果報應去引導人向善咁話

對,佛教係教人離苦(擺脫輪迴)之法, 導人向善係其中一個過程, 但絕非終點

冇人講過不惜一切

咁我覺得ok

見你答得咁好,我叫天父Daddy係審判日免你一死啦

天咩撚野父呀 叫佢同耶蘇自己屌自己啦

冇人講過不惜一切

咁我覺得ok

對你黎講呢個係善,但對人地黎講呢樣係惡,咁佢就會傷害你,當你唔想構成呢種因果,你講野就需要好小心,甚至係直頭閉口不說、唔接觸對方,咁佢就可以返去佢既世界。由於正常黎講都無人好想自己俾人傷害,但又未去到解脫既層次,佛教就會建議你修左善業先,等你學多啲、智慧具足啲、又無人走黎傷害你既情況下進行你對人生既思考。

所有既規條只係避免你進行思考時受到干擾,教你點樣平安地生於世上,類似保護機制而已,故此佛教經典大部分都係講世間法,而去到深層次既思考部份就不屬於點樣去做人既理論。

有時唔講野都會得罪人
蠢人真心信教
聰明人扮信R著數

幫巴打補充少少

師兄我地啲term咁古代唔係咁多人聽得明 得閒做下翻譯先 用現代語言黎講,修行離苦之道只係教我地點樣返去原始狀態,有萬物輪迴既產生,某程度上係因為我地無撚聊想摟人玩 如果大家享受玩輪迴game就可以用世間法令大家玩得開心啲咁解

咁我覺得ok

有時唔講野都會得罪人

嗱,如果我上網遇到你,見你講咩都唔出聲,淨係剝花生,你唔識我,就唔存在得罪人

除非你將我定義左做某類你討厭既人,但我從來唔認識你,當你發現到我既時候,你對我產生左討厭,我先會得罪你

咁我覺得ok

有時唔講野都會得罪人

嗱,如果我上網遇到你,見你講咩都唔出聲,淨係剝花生,你唔識我,就唔存在得罪人

除非你將我定義左做某類你討厭既人,但我從來唔認識你,當你發現到我既時候,你對我產生左討厭,我先會得罪你

原來係你 冇留意到個user name
我有個陰謀論。

如果真係有耶教所謂嘅神,佢其實係想用耶教啲教義同規矩去分開理性嘅人同盲目嘅信徒/靠耶教r著數嘅人。其實唔入教嘅人先可得永生
信教可以唔淨止係信教
現代嘅宗教可能只係藉口

真正嘅目的其實係識人、拓寬圈子
呢點冇咩話弱智唔弱智
我有個陰謀論。

如果真係有耶教所謂嘅神,佢其實係想用耶教啲教義同規矩去分開理性嘅人同盲目嘅信徒/靠耶教r著數嘅人。其實唔入教嘅人先可得永生

咁以理性為大前提,呢個所謂神既物質就唔會出現啦
將未知物神化,古代無知既人成日做,雷神,雨神,風神
信教可以唔淨止係信教
現代嘅宗教可能只係藉口

真正嘅目的其實係識人、拓寬圈子
呢點冇咩話弱智唔弱智

所以不嬲話信故事既係弱智
利用宗教既反而係醒目仔添,不過老母比狗屌姐
如果你信神,結果神不存在,那麼你沒什麼損失。如果你不信神,而神存在,你就要下地獄!所以應該信神存在。(帕斯卡賭注)
試駁斥之。

點會冇損失
Eg基督教咁,每個週末都冇左啲時間啦

冇損失?
一信就要成個人生跟住佢套方針黎走 冇左自我冇左靠自己能量活着既能力咁
最on9係唔食豬唔食牛個D 食左會死嫁
樓豬話信宗教嘅都係弱智
即100%是係弱智
結果樓上用近九成諾貝爾得獎科學家有信仰做論點
唔該樓豬證明到嗰九成科學家係弱智
證明唔到就收皮啦
樓豬話信宗教嘅都係弱智
即100%是係弱智
結果樓上用近九成諾貝爾得獎科學家有信仰做論點
唔該樓豬證明到嗰九成科學家係弱智
證明唔到就收皮啦

屌你識唔識咩叫追post
唔好沖出黎柒啦
如果你信神,結果神不存在,那麼你沒什麼損失。如果你不信神,而神存在,你就要下地獄!所以應該信神存在。(帕斯卡賭注)
試駁斥之。

唔信我靚仔既人全部落地獄
所以你會逼住信
而你呢個舉動只不過係出自你心入面既自私,而宗教撚既信神。
因為呢種原因信既人都仲有得救,但都係弱智仔黎。

另外,損失黎講唔係冇,好多宗教都有好多唔合理既規則要遵守,如果生活自由都比人限制都唔叫損失,咁你一定係m黎

咁信錯神咪又係落地獄
你嗌咗彿祖做耶穌點算
試駁斥之。

唔信我靚仔既人全部落地獄
所以你會逼住信
而你呢個舉動只不過係出自你心入面既自私,而宗教撚既信神。
因為呢種原因信既人都仲有得救,但都係弱智仔黎。

另外,損失黎講唔係冇,好多宗教都有好多唔合理既規則要遵守,如果生活自由都比人限制都唔叫損失,咁你一定係m黎

咁信錯神咪又係落地獄
你嗌咗彿祖做耶穌點算

佛祖同耶蘇好friend 唔會介意
連登點分基督徒同耶撚?
定係根本一早assume左所有基督徒係耶撚?
真心想知
連登點分基督徒同耶撚?
定係根本一早assume左所有基督徒係耶撚?
真心想知

首先啦我自猜測同認為 連登仔講既耶撚應該係泛指基督教同天主教,因為最多人識。
但相信好多巴打應該都係屌緊班唔用邏輯思考既任何宗教信徒
理撚得你係咩教
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞