[屌醒你班契弟] 信宗教既人都係弱智 不服來辯

196 回覆
73 Like 28 Dislike
美國蓋洛普先前統計,近三個世紀三百名科學家中,九成二信奉上帝,包括牛頓、法拉第等。發明電解原理的法拉第,虔信《聖經》,是英國倫敦教堂的兼職傳道人,每周講道多次,逾一百五十篇講章傳世。發表《天體運行》巨著的波蘭天文學家兼數學家哥白尼,早年學習神學和醫學,曾任神職傳道。

歷屆諾貝爾獎科學家,九成有虔誠信仰。上個世紀六百三十九位諾貝爾獎得主,近九成七有宗教信仰,包括基督宗教(基督教、天主教、東正教)、猶太教、佛教、伊斯蘭教、印度教,無宗教信仰者僅有二十一人。

很多太空人也有宗教信仰,美國二十九名阿波羅太空人中,有二十三位基督教徒、六位天主教徒。在太空梭和國際太空站的太空人中,有佛教、基督和天主教徒,還有猶太教及伊斯蘭教徒。

詳情睇返上面既賭博論,
另外,唔見得有邊個科學家會不斷讚美宗教研究宗教,信奉呢個字真係比 耶撚 搞到cheap晒,鳩up話信就叫信,係人臨死果陣都會信啦,
仲有啲宗教撚成日成個保險佬咁係咁hard sell, 鳩up話信咪好似賣旗咁少啲麻煩。
試問有邊位科學家出過書黎讚頌啲垃圾宗教? 9成2既都出科學書啦。點解?因為科學係真理,宗教呢啲野冇人會理。
仲有,多科學家信所以信,呢啲跟風真係想笑死人。

牛頓咪畢生研究宗教,死之後仲搵到一堆文獻係研究聖經。你老屈曬所有自稱信教既科學家係俾人hard sell鳩up話信你講撚曬啦。仲要假定無一個科學家研究宗教,做多啲research先啦

利申:無信教

首先我無假定佢無出,但你up得出佢有邊本書係講宗教? 冇呀 全部都係科學同哲學同埋牛頓畢生研究宗教唔好笑死人

-另外,唔見得有邊個科學家會不斷讚美宗教研究宗教
牛頓:「這一切盡善盡美的包括太陽、行星、彗星的大系統,惟有出自於全能的上帝之手…...」

牛頓畢生研究宗教唔好笑死人
當研究人員在整理牛頓生前留下的珍貴文獻時,發現其所發表的數學物理著作,只佔全部著作的16 %;而剩下的80%,則是總字數超過140萬的神學相關著作。人們驚詫於,牛頓用於思考聖經的時間,要遠超過科學研究的時間。

1. 唔咁講唔通好似哥伯尼咁死咩
2. 用字數計 咁我讀理科既都變文科仔啦
同埋隻牛係鍊金術師黎 耶撚原來都支持鍊金術?仲有佢既著作
知名於《自然哲學的數學原理》
牛頓力學
萬有引力
微分學和積分學
古典光學
點解得一本先同宗教有少少關係仲要係同科學mix

我唔係用字數計,但係呢個數量足以證明佢有大量研究宗教啦。你唔係話無科學家研究宗教咩?
你講架「唔見得有邊個科學家會不斷讚美宗教研究宗」

無=無不斷
牛頓係有呀,5本得半本係 而有4半本都係科學

其實有冇用腦諗過先講,你識得5本話人得半本,其實係全部著作80%係神學,你識5本科學著作已經有20本神學

詳情睇返上面既賭博論,
另外,唔見得有邊個科學家會不斷讚美宗教研究宗教,信奉呢個字真係比 耶撚 搞到cheap晒,鳩up話信就叫信,係人臨死果陣都會信啦,
仲有啲宗教撚成日成個保險佬咁係咁hard sell, 鳩up話信咪好似賣旗咁少啲麻煩。
試問有邊位科學家出過書黎讚頌啲垃圾宗教? 9成2既都出科學書啦。點解?因為科學係真理,宗教呢啲野冇人會理。
仲有,多科學家信所以信,呢啲跟風真係想笑死人。

牛頓咪畢生研究宗教,死之後仲搵到一堆文獻係研究聖經。你老屈曬所有自稱信教既科學家係俾人hard sell鳩up話信你講撚曬啦。仲要假定無一個科學家研究宗教,做多啲research先啦

利申:無信教

首先我無假定佢無出,但你up得出佢有邊本書係講宗教? 冇呀 全部都係科學同哲學同埋牛頓畢生研究宗教唔好笑死人

-另外,唔見得有邊個科學家會不斷讚美宗教研究宗教
牛頓:「這一切盡善盡美的包括太陽、行星、彗星的大系統,惟有出自於全能的上帝之手…...」

牛頓畢生研究宗教唔好笑死人
當研究人員在整理牛頓生前留下的珍貴文獻時,發現其所發表的數學物理著作,只佔全部著作的16 %;而剩下的80%,則是總字數超過140萬的神學相關著作。人們驚詫於,牛頓用於思考聖經的時間,要遠超過科學研究的時間。

1. 唔咁講唔通好似哥伯尼咁死咩
2. 用字數計 咁我讀理科既都變文科仔啦
同埋隻牛係鍊金術師黎 耶撚原來都支持鍊金術?仲有佢既著作
知名於《自然哲學的數學原理》
牛頓力學
萬有引力
微分學和積分學
古典光學
點解得一本先同宗教有少少關係仲要係同科學mix

我唔係用字數計,但係呢個數量足以證明佢有大量研究宗教啦。你唔係話無科學家研究宗教咩?
你講架「唔見得有邊個科學家會不斷讚美宗教研究宗」

無=無不斷
牛頓係有呀,5本得半本係 而有4半本都係科學

一定要出書先係研究宗教?你見唔到我上面話佢留低左140萬份宗教文獻做研究咩。

好喇我再退一萬步,一定要係研究宗先算係真心信教?依家周街既耶撚有個個都研究佢地既信仰咩?你話架:「唔見得有邊個科學家會不斷讚美宗教研究宗教,信奉呢個字真係比 耶撚 搞到cheap晒,鳩up話信就叫信

所以呢啲周街都信耶既咪我之前講既跟風耶撚囉,講緊你呀,耶撚都稱唔上 信教呃蝦條既耶撚都好誠信架
咁講好難有人入嚟同你辯

有得辯既 隨時歡迎 我會理性討論

原始佛教都有講六道輪迴

BTW,係咪會理性討論?係就可以講吓

呢種可以話係一種假設同假想,同蟲洞論果堆差唔多,而佛家從來唔主張呢種係事實,而宗教就將理論當成真實

六道輪迴唔成立, 佛陀既教法就冇意義

佛陀教離苦,係指脫離六道輪迴之苦, 唔單單係人生點面對自己既困難

好簡單, 跟佛陀學習而成功解脫既弟子, 都係自知<不受後有>

咩叫不受後有?即係唔會有下一世咁解

所以佛陀講對未解脫既人而言, 六道輪迴係存在的

冇乜了解佛,但我既睇法都係冇前世今生,所謂輪迴係講緊一群生物既周而復始既行為咁。
所謂因果其實姐係事必有因,相對輪迴的,好似鳩五毛講既“沒有無緣無故的愛,也沒有無緣無故的恨“,有啲因愛成恨,有啲成返愛,而果亦都係另一個因既開始,即輪迴,而用因中間會衍生咩果冇人知。
咁講好難有人入嚟同你辯

原始佛教都有講六道輪迴

呢種可以話係一種假設同假想,同蟲洞論果堆差唔多,而佛家從來唔主張呢種係事實,而宗教就將理論當成真實

佛陀教離苦,係指脫離六道輪迴之苦, 唔單單係人生點面對自己既困難

好簡單, 跟佛陀學習而成功解脫既弟子, 都係自知<不受後有>

我只信輪迴,唔信六道輪迴
樓豬假膠

我係你就快啲認自己係假膠喇,唔係好難落台
幾時批撚死我啊 又話以前啲po五分鐘俾人批死?

傻豬,同你批緊1個point炸
驚批你其他point怕你口啞啞話我搬龍門
用返你本聖經既創世紀都夠批死你
咁講好難有人入嚟同你辯

原始佛教都有講六道輪迴

我只信輪迴,唔信六道輪迴

https://www.ctworld.org.tw/sutra_stories/story209.htm
佛家係文字遊戲好高深,好多有腦嘅人都會俾佢fake到。

耶撚就算啦,辯論都唔洗

佛家唔係文字果深係你唔以心印證 用普通思維諗 係唔會學到

笑死人,仲當人地真心信教
其實當班宗教煩西係賣旗佬
仲有補充返,好多科學家都係當時被逼信,因為當時唔信教會比人批鬥同排擠,何況一啲想為社會貢獻既科學家,咪死忍囉
比著我係以前post 呢篇文應該唔洗5分鐘比人批死左

試證明以上論據既所有科學家都係被逼信教

咁你覺得係一個大多數傻佬都信教既環境下,可以唔信咩? 睇黎你冇聽過哥伯尼係點死。
係自從啟蒙運動之後先開始先冇咁大影響力,到近代人權保障先開始安全

上面咪講左啲太空人,近代既諾貝爾獎得獎者都有大部分信教,咁係咪又關環境事啊?

係呀,我都真心信耶教架
有傳教士唔做做太空人?同埋你話果班名人大部分既言論都冇對宗教作出所謂貢獻
Btw 你會唔會當我係誠懇既耶撚

做咩,一定係做傳教士先可以係信宗教?同埋你唔好用鳩up話自己信耶既方法黎證明所有科學家都唔係真心信教啦。好撚低莊架

係呀 我岩岩信左教 你點可以話我冇信,
耶撚唔係話口頭信就係信架啦咩

好撚柒啊撐夠飯蓋未 你越講只會俾人知你自己講既論點係幾撚咁廢

先唔講牛頓, 有咩證明到近代科學家信教係為利益而信?

近代科學家信教有邊堆?

耶撚就算啦,辯論都唔洗

我覺得信念係有益冇害,但如果相信左個宗教入面既故事係真,就已經行錯路,有啲人更加將故事/規條重要性大於入面既理念就更加錯,所以哲學思想我係支持,但將比喻當真既人真係不敢苟同

耶撚就算啦,辯論都唔洗

我覺得信念係有益冇害,但如果相信左個宗教入面既故事係真,就已經行錯路,有啲人更加將故事/規條重要性大於入面既理念就更加錯,所以哲學思想我係支持,但將比喻當真既人真係不敢苟同

比喻有佢既意思 但你修到某個層次 就會明佢講既野,咩叫禪定都已經唔能夠係字面體會
樓豬假膠

我就唔撚信耶既,唔知係咪你文盲睇唔到,我上面就講左。我一開始嗰篇文話92%諾貝爾獎得獎者係教徒都係駁你呢個論點姐

所以咪駁左你真心信班人係所謂既信徒?
而唔係純粹既利用宗教?
我就睇唔出果啲人係大部係宗教方面有偉論。同埋不如你講講你點定義信,可能係定義既信係話信就係信,咁ok,你贏

耶撚就算啦,辯論都唔洗

比喻有佢既意思 但你修到某個層次 就會明佢講既野,咩叫禪定都已經唔能夠係字面體會

所以佢既故事都係幫助你達到某個思想上或感受上既層面,但好多人就當佢係歷史係真實,甚至將佢本意扭曲變成實現願望既工具

耶撚就算啦,辯論都唔洗

所以佢既故事都係幫助你達到某個思想上或感受上既層面,但好多人就當佢係歷史係真實,甚至將佢本意扭曲變成實現願望既工具

總有附佛外道,但學佛之人 自然會相信當中故事是有這一回事

耶撚就算啦,辯論都唔洗

冇六道輪迴就冇離苦既必要, 冇離苦既必要就唔需要佛陀既教導

如果人死如燈滅,咁老老實實捱過去就得,點解重要修行呢?
樓豬假膠

我就唔撚信耶既,唔知係咪你文盲睇唔到,我上面就講左。我一開始嗰篇文話92%諾貝爾獎得獎者係教徒都係駁你呢個論點姐

所以咪駁左你真心信班人係所謂既信徒?
而唔係純粹既利用宗教?
我就睇唔出果啲人係大部係宗教方面有偉論。同埋不如你講講你點定義信,可能係定義既信係話信就係信,咁ok,你贏

我唔洗證明大部分人喺宗教上面有偉論。我只拎牛頓一個有醉心研究宗教一個科學家已經證明佢係真心信啦

牛頓佢有研究,佢既研究入面仲反對耶撚既3位1體添,佢既理念係當作1個未知推動宇宙既野做神,而唔係任何宗教既神,果時未有量子力學,所以當住果種推動力做神,所以牛頓搵既野信既野只不過係量子力學,咁你覺得牛頓係信宗教???

耶撚就算啦,辯論都唔洗

其實6道都係講緊因果,如果用科學角度講,會係一種能量既使用然後失去變成熵,但我覺得因果係有,但係你做既因永遠唔會落係自己到成果,而係落係人地果到。
喂喂樓主
收一收皮先啦
輸晒喇
係咁話人吹水作野
但自己又係度作
你一句話啲科學家冇一個係真心信咁就係架喇?
最睇唔起你呢啲為反而反嘅癲狗

其實6道都係講緊因果,如果用科學角度講,會係一種能量既使用然後失去變成熵,但我覺得因果係有,但係你做既因永遠唔會落係自己到成果,而係落係人地果到。

不一不二

不一不二

六道輪迴當然係因果, 至於因果係自作自受,定自作他受?喺佛教既角度其實係比較深既理論, 但對於未信佛既人而言, 都係會話係自作自受的
喂喂樓主
收一收皮先啦
輸晒喇
係咁話人吹水作野
但自己又係度作

喔,牛頓信冇3位1體既神又係信,
批判聖經又係信
牛頓在《聖經》與早期教會父老上的研究也值得注意。牛頓寫作了一些聖經批判的作品,最著名的就是《兩處著名聖經訛誤的歷史變遷》
牛頓堅持認為,由於不穩定性的累積和緩慢增長,必須有神的不斷干預來改良宇宙這個系統。為此,萊布尼茨諷刺牛頓說:「神必須時不時地給他造的鐘上發條,否則這個鐘就會停擺。看起來,他沒有能力讓這個鐘永遠運行。」

德國哲學家黑格爾批評牛頓的光學是「粗野的反思方式」

咁岩呀,咁我都信神呀
喂喂樓主
收一收皮先啦
輸晒喇
係咁話人吹水作野
但自己又係度作

喔,牛頓信冇3位1體既神又係信,
批判聖經又係信
牛頓在《聖經》與早期教會父老上的研究也值得注意。牛頓寫作了一些聖經批判的作品,最著名的就是《兩處著名聖經訛誤的歷史變遷》
牛頓堅持認為,由於不穩定性的累積和緩慢增長,必須有神的不斷干預來改良宇宙這個系統。為此,萊布尼茨諷刺牛頓說:「神必須時不時地給他造的鐘上發條,否則這個鐘就會停擺。看起來,他沒有能力讓這個鐘永遠運行。」

德國哲學家黑格爾批評牛頓的光學是「粗野的反思方式」

咁岩呀,咁我都信神呀

俾你prove到牛津唔信又點
你話全部科學家冇個係真信
醒下啦傻仔
喂喂樓主
收一收皮先啦
輸晒喇
係咁話人吹水作野
但自己又係度作

洗唔洗逐個科學家搵晒比你
同埋科學家係某啲方面都係弱智,
剩係某啲偉論幫助到世界就將佢其他野都捧到上天,真係好笑
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞