[屌醒你班契弟] 信宗教既人都係弱智 不服來辯

196 回覆
73 Like 28 Dislike

所以咪駁左你真心信班人係所謂既信徒?
而唔係純粹既利用宗教?
我就睇唔出果啲人係大部係宗教方面有偉論。同埋不如你講講你點定義信,可能係定義既信係話信就係信,咁ok,你贏

我唔洗證明大部分人喺宗教上面有偉論。我只拎牛頓一個有醉心研究宗教一個科學家已經證明佢係真心信啦

牛頓佢有研究,佢既研究入面仲反對耶撚既3位1體添,佢既理念係當作1個未知推動宇宙既野做神,而唔係任何宗教既神,果時未有量子力學,所以當住果種推動力做神,所以牛頓搵既野信既野只不過係量子力學,咁你覺得牛頓係信宗教???

佢大體係信聖經,但係唔認同某啲宗教既講法同聖經既講法就代表佢唔信宗教

牛頓:「無神論是愚蠢的。當我觀看太陽系,我發現地球與太陽有正確的距離,使地球接受合適分量的熱和光﹔這並非偶然的。」

所以,你認為唔信耶撚既教義信[3為1體]係信耶教咁你咪話係囉,但你上面意思講牛頓物理學成就勁,所以佢其他方面唔係弱智? 連其他科學家都串鳩佢,我就廢事再講啦

首先,佢話無神論係愚蠢證明佢一定有信仰,只不過某一個宗教既教義係佢唔能夠完全同意,包括佢唔信三位一體既講法,但係佢肯定係信聖經。你唔可以因為咁而話佢唔信基督教。

第二:如果你話科學家都可以弱智,咁其他科學家串佢就證明係咩?咁咪姐係弱智串弱智 如果你將牛頓都定義為弱智我真係駁唔到,你贏曬。但係你因為有其他科學家串佢就話佢係弱智我真係辯論唔到落去,因為任何一個科學家佢都肯定有人反駁佢。

第1,唔信教義既,仲叫信宗教?我以前就讀耶撚中學讀左6年,佢地話唔信耶教既教義會定義為異教徒,而牛頓話信點解要唔信教義?因為佢既唔合理性?況且我都信耶教入面偷左返黎既普世價值,咁我係唔係耶教徒?

第2,我剩係想講一個某方面成就有權威既人,其他方面並唔一定係權威,呢種叫偽托權威,可以係某方面係弱智亦可以唔係,但係物理學就一定唔係。上面都有提到,牛頓亦可以係好似我咁信道理而唔信教,所以要等你定義何謂信?

1. 唔信基督教既教義唔代表佢唔信宗教。只不過基督教唔完全代表佢既信仰。即使佢係異教徒亦都可可以話佢係信另外一個宗教,總之佢一定唔係無神論者。但係你就一碌鳩打沉曬呢個世界信任何宗教既人。

2.咁你要定義咩係弱智。如果牛頓喺物理學係天才,唔代表佢其他地方唔係弱智。咁你都唔可以話佢係弱智

1. 咁佢信咩教 無神論者都有分2種你知唔知,並唔係唔信教就係無神論

2.我上面講過真正信既定義係咩,而真正信既人既信仰就弱智無誤。
牛頓應該係信有神, 但佢信既神, 唔係基督耶穌, 或者一切已知既宗教,

因為佢信只有神至可以令宇宙萬物咁有規律

啱呀 呢個係一種信念而唔係宗教,
而神只不過係一個世界未知定律既代名詞,而非指個世界就係神黎

你講得有道理, 但唔可以完全決定到牛頓信神既形式係咪咁,

我都見過好多愛因斯坦提到神既語錄, 但冇辦法肯定係咪指一個未知定律,

而唔係一個確實既神

https://zh.wikiquote.org/zh-hk/%E9%98%BF%E7%88%BE%E4%BC%AF%E7%89%B9%C2%B7%E6%84%9B%E5%9B%A0%E6%96%AF%E5%9D%A6
樓主你如果一開始冇講得太過就會易啲駁(不過語氣唔強啲就冇人嚟)

其實根本冇宗教撚入過黎
牛頓應該係信有神, 但佢信既神, 唔係基督耶穌, 或者一切已知既宗教,

我都見過好多愛因斯坦提到神既語錄, 但冇辦法肯定係咪指一個未知定律,

而唔係一個確實既神

https://zh.wikiquote.org/zh-hk/%E9%98%BF%E7%88%BE%E4%BC%AF%E7%89%B9%C2%B7%E6%84%9B%E5%9B%A0%E6%96%AF%E5%9D%A6

英文wiki有關於愛因斯坦信仰既專門詞條
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Albert_Einstein%27s_religious_views

愛因斯坦是不可知論者,他還在世的時候,這些謠言就已經開始散播了,所以他在很多書信裡反復強調他不信基督教的上帝。最著名的是1954年3月24日信裡的這段:
It was, of course, a lie what you read about my religious convictions, a lie which is being systematically repeated. I do not believe in a personal God and I have never denied this but have expressed it clearly. If something is in me which can be called religious then it is the unbounded admiration for the structure of the world so far as our science can reveal it.

我唔洗證明大部分人喺宗教上面有偉論。我只拎牛頓一個有醉心研究宗教一個科學家已經證明佢係真心信啦

牛頓佢有研究,佢既研究入面仲反對耶撚既3位1體添,佢既理念係當作1個未知推動宇宙既野做神,而唔係任何宗教既神,果時未有量子力學,所以當住果種推動力做神,所以牛頓搵既野信既野只不過係量子力學,咁你覺得牛頓係信宗教???

佢大體係信聖經,但係唔認同某啲宗教既講法同聖經既講法就代表佢唔信宗教

牛頓:「無神論是愚蠢的。當我觀看太陽系,我發現地球與太陽有正確的距離,使地球接受合適分量的熱和光﹔這並非偶然的。」

所以,你認為唔信耶撚既教義信[3為1體]係信耶教咁你咪話係囉,但你上面意思講牛頓物理學成就勁,所以佢其他方面唔係弱智? 連其他科學家都串鳩佢,我就廢事再講啦

首先,佢話無神論係愚蠢證明佢一定有信仰,只不過某一個宗教既教義係佢唔能夠完全同意,包括佢唔信三位一體既講法,但係佢肯定係信聖經。你唔可以因為咁而話佢唔信基督教。

第二:如果你話科學家都可以弱智,咁其他科學家串佢就證明係咩?咁咪姐係弱智串弱智 如果你將牛頓都定義為弱智我真係駁唔到,你贏曬。但係你因為有其他科學家串佢就話佢係弱智我真係辯論唔到落去,因為任何一個科學家佢都肯定有人反駁佢。

你見到有科學家串佢就證明佢係弱智,完全係訴諸權威。最撚好笑係你只係聽一個數學家萊布尼茨既講法就信曬佢,咁佢都只係數學上有成就,你係咪自打嘴巴
基本上每一個權威你都會搵到一個同佢相反既權威,咁呢個世界咪個個都係弱智

係你肯定左佢唔係弱智,而我 但你上面意思講牛頓物理學成就勁,所以佢其他方面唔係弱智? 係否定呢個絕對。
而上面科學家串佢果到,因為以你個偽托權威既logic,用返個錯既黎駁返你,等你見到個不合理性

我從來都覺得科學家互相駁斥唔代表某一方係弱智。即使係牛頓既能量守恆定律都比愛因斯坦駁左啦,但係唔可以話牛頓係弱智。

冇話佢一定係,不嬲話唔可以排除呢個可能,但信埋故事等等果堆就真係

而唔係一個確實既神

英文wiki有關於愛因斯坦信仰既專門詞條
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Albert_Einstein%27s_religious_views

愛因斯坦是不可知論者,他還在世的時候,這些謠言就已經開始散播了,所以他在很多書信裡反復強調他不信基督教的上帝。最著名的是1954年3月24日信裡的這段:
It was, of course, a lie what you read about my religious convictions, a lie which is being systematically repeated. I do not believe in a personal God and I have never denied this but have expressed it clearly. If something is in me which can be called religious then it is the unbounded admiration for the structure of the world so far as our science can reveal it.

呢個之前都有見過,耶教仲拎愛因斯坦黎打飛機 提過下就當係
休息下,聽日再戰
樓主都係命題唔夠清晰姐
唔信教嘅又要入嚟自認契弟駁
如果樓主改一改
「人講乜你就信乜嘅宗教撚都係弱智」
會唔會好啲
牛頓自己用心鑽研嘅,唔理佢信唔信都冇問題
但係普遍嘅耶撚喎,就肯撚定係弱智
樓主都係命題唔夠清晰姐
如果樓主改一改
會唔會好啲

耶撚剩係識留負評
我就是真理

信左你好耐
樓主都係命題唔夠清晰姐
如果樓主改一改
會唔會好啲

咁分析咗再信耶又係唔係弱智 ?
小學,中學讀基督教,成日聽到有咩問題就倚靠神,根本係道鳩你班綿羊,懶係D心靈慰藉咁
垃圾先會要信乜信嘜黎打下飛機,信自己既係最強

主能夠
樓主都係命題唔夠清晰姐
如果樓主改一改
會唔會好啲

咁分析咗再信耶又係唔係弱智 ?

睇你點睇啦都係
係耶教方面,信耶嘅前題係推翻大部份現今嘅科學
好簡單一句,神說有光便有光
係唯物主義嘅社會,我只會當呢句係弱智,以及信呢句嘅人都係弱智,我指嘅就係耶撚
當然,天才同弱智都係只差一線,受咁多年嘅唯物主義影響下,我主觀認為耶撚肯定都係弱智
如果班耶撚真係更高維度嘅生物,唯物主義/科學都只係垃圾,咁我無話可說

利申:覺得部分佛教嘅道理幾好 不過唔包括啲神神化化嘅故事
On9先會信耶撚
果啲乜春神蹟真係點睇都無可能係真
真係讀咁多年書都唔知讀乜鳩
耶撚剩係識負評?
毛魔套惟物論一定好撚岩你
毛魔套惟物論一定好撚岩你

咁唯物論係暫時最值得信既野bo
唔通眼不見既存在係可信過眼見既存在
Btw 有冇more資訊了解下
你啲個異教徒假膠! 人來,綁起佢燒死佢!
你啲個異教徒假膠! 人來,綁起佢燒死佢!

唔信教何來異教
幼稚園小學中學都讀耶撚學校既我同你地繼續屌啲冇邏輯既宗教撚
其實信除咗科學理據之外,重可以有其他衡量既因素,如對自身有冇利益,對他人有冇影響,是否可以承擔後果等等
有時見到d耶撚互相攻擊就覺得好笑
例如天主vs 基督 vs 其他

我話反耶,d人就叫我尊重不同宗教
佢另一面就係咁踩摩門教
其實信除咗科學理據之外,重可以有其他衡量既因素,如對自身有冇利益,對他人有冇影響,是否可以承擔後果等等

呢啲其實都係科學黎,例如基因導致決定既取向(對人好會比人善待,減少樹敵,有利於生存),前代基因遺留至今既經驗黎分析後果既乘擔,可以參考下演化論。
其實有啲宗教理念都係base on科學去延伸,
只係佢地唔知背後既原理,所以就創作佢自己一套既解釋
有時見到d耶撚互相攻擊就覺得好笑
例如天主vs 基督 vs 其他

我話反耶,d人就叫我尊重不同宗教
佢另一面就係咁踩摩門教

岩呀果班閉門造車既弱智係要尊重佢,人地想做弱智點可以阻佢地
成班人信教信到剩係得返故事同規條,根本本末倒置 笑撚死人,耶蘇都激到企返起身
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞