[屌醒你班契弟] 信宗教既人都係弱智 不服來辯

196 回覆
73 Like 28 Dislike
果啲自稱有logic既宗教撚知唔知自己好肉酸 咪撚係到荼毒世人啦

Btw 信教死全家,耶撚死先
知道其實佢地都相當懦弱
知道其實佢地都相當懦弱

成班人用宗教做藉口黎逃避問題
從來唔正視問題,仲要教壞其他人
仲有呀,唔好成日拎埋啲普世價值/道德mix落死人故仔到就做聖人啦
好撚肉酸呀
無神論
不過幾buy佛教某啲說話
菩提本無樹 明鏡亦非臺
本來無一物 何處惹塵埃
無神論
菩提本無樹 明鏡亦非臺
本來無一物 何處惹塵埃

佛教其實我覺得係人生哲學
只係俾班老千後期拎嚟呃神騙鬼
咁講好難有人入嚟同你辯
無神論
菩提本無樹 明鏡亦非臺
本來無一物 何處惹塵埃

佛教其實我覺得係人生哲學
只係俾班老千後期拎嚟呃神騙鬼

咪臭係,佛教都係偷道家思想姐
佛家就ok,佛教就不了
作埋啲神魔鬼怪去迷惑同恐嚇人信個教
咁講好難有人入嚟同你辯

有得辯既 隨時歡迎 我會理性討論
如果你信神,結果神不存在,那麼你沒什麼損失。如果你不信神,而神存在,你就要下地獄!所以應該信神存在。(帕斯卡賭注)
試駁斥之。
宗教根本就係大話,識一個朋友個呀媽又拜黃大仙又拜佛但係分唔清佛教同道教
道出我心聲
如果你信神,結果神不存在,那麼你沒什麼損失。如果你不信神,而神存在,你就要下地獄!所以應該信神存在。(帕斯卡賭注)
試駁斥之。

點會冇損失
Eg基督教咁,每個週末都冇左啲時間啦
試駁斥之。

唔信我靚仔既人全部落地獄
所以你會逼住信
而你呢個舉動只不過係出自你心入面既自私,而宗教撚既信神。
因為呢種原因信既人都仲有得救,但都係弱智仔黎。

另外,損失黎講唔係冇,好多宗教都有好多唔合理既規則要遵守,如果生活自由都比人限制都唔叫損失,咁你一定係m黎
咁講好難有人入嚟同你辯

原始佛教都有講六道輪迴

BTW,係咪會理性討論?係就可以講吓
美國蓋洛普先前統計,近三個世紀三百名科學家中,九成二信奉上帝,包括牛頓、法拉第等。發明電解原理的法拉第,虔信《聖經》,是英國倫敦教堂的兼職傳道人,每周講道多次,逾一百五十篇講章傳世。發表《天體運行》巨著的波蘭天文學家兼數學家哥白尼,早年學習神學和醫學,曾任神職傳道。

歷屆諾貝爾獎科學家,九成有虔誠信仰。上個世紀六百三十九位諾貝爾獎得主,近九成七有宗教信仰,包括基督宗教(基督教、天主教、東正教)、猶太教、佛教、伊斯蘭教、印度教,無宗教信仰者僅有二十一人。

很多太空人也有宗教信仰,美國二十九名阿波羅太空人中,有二十三位基督教徒、六位天主教徒。在太空梭和國際太空站的太空人中,有佛教、基督和天主教徒,還有猶太教及伊斯蘭教徒。

詳情睇返上面既賭博論,
另外,唔見得有邊個科學家會不斷讚美宗教研究宗教,信奉呢個字真係比 耶撚 搞到cheap晒,鳩up話信就叫信,係人臨死果陣都會信啦,
仲有啲宗教撚成日成個保險佬咁係咁hard sell, 鳩up話信咪好似賣旗咁少啲麻煩。
試問有邊位科學家出過書黎讚頌啲垃圾宗教? 9成2既都出科學書啦。點解?因為科學係真理,宗教呢啲野冇人會理。
仲有,多科學家信所以信,呢啲跟風真係想笑死人。
試駁斥之。

唔信我靚仔既人全部落地獄
所以你會逼住信
而你呢個舉動只不過係出自你心入面既自私,而宗教撚既信神。
因為呢種原因信既人都仲有得救,但都係弱智仔黎。

另外,損失黎講唔係冇,好多宗教都有好多唔合理既規則要遵守,如果生活自由都比人限制都唔叫損失,咁你一定係m黎

我係無神論,比我知既宗教理論你駁下姐
咁講好難有人入嚟同你辯

原始佛教都有講六道輪迴

呢種可以話係一種假設同假想,同蟲洞論果堆差唔多,而佛家從來唔主張呢種係事實,而宗教就將理論當成真實
美國蓋洛普先前統計,近三個世紀三百名科學家中,九成二信奉上帝,包括牛頓、法拉第等。發明電解原理的法拉第,虔信《聖經》,是英國倫敦教堂的兼職傳道人,每周講道多次,逾一百五十篇講章傳世。發表《天體運行》巨著的波蘭天文學家兼數學家哥白尼,早年學習神學和醫學,曾任神職傳道。

歷屆諾貝爾獎科學家,九成有虔誠信仰。上個世紀六百三十九位諾貝爾獎得主,近九成七有宗教信仰,包括基督宗教(基督教、天主教、東正教)、猶太教、佛教、伊斯蘭教、印度教,無宗教信仰者僅有二十一人。

很多太空人也有宗教信仰,美國二十九名阿波羅太空人中,有二十三位基督教徒、六位天主教徒。在太空梭和國際太空站的太空人中,有佛教、基督和天主教徒,還有猶太教及伊斯蘭教徒。

詳情睇返上面既賭博論,
另外,唔見得有邊個科學家會不斷讚美宗教研究宗教,信奉呢個字真係比 耶撚 搞到cheap晒,鳩up話信就叫信,係人臨死果陣都會信啦,
仲有啲宗教撚成日成個保險佬咁係咁hard sell, 鳩up話信咪好似賣旗咁少啲麻煩。
試問有邊位科學家出過書黎讚頌啲垃圾宗教? 9成2既都出科學書啦。點解?因為科學係真理,宗教呢啲野冇人會理。

佢又無source就話九成七,我就唔撚信

做咩,駁唔到?

呢啲死耶撚就係咁,自以為是,覺得人地打字唔洗時間 跟風狗肯上水未?
樓主完全唔係辯論
係發癩
咁講好難有人入嚟同你辯

原始佛教都有講六道輪迴

呢種可以話係一種假設同假想,同蟲洞論果堆差唔多,而佛家從來唔主張呢種係事實,而宗教就將理論當成真實

六道輪迴唔成立, 佛陀既教法就冇意義

佛陀教離苦,係指脫離六道輪迴之苦, 唔單單係人生點面對自己既困難

好簡單, 跟佛陀學習而成功解脫既弟子, 都係自知<不受後有>

咩叫不受後有?即係唔會有下一世咁解

所以佛陀講對未解脫既人而言, 六道輪迴係存在的

詳情睇返上面既賭博論,

佢又無source就話九成七,我就唔撚信

笑死人,仲當人地真心信教
其實當班宗教煩西係賣旗佬
仲有補充返,好多科學家都係當時被逼信,因為當時唔信教會比人批鬥同排擠,何況一啲想為社會貢獻既科學家,咪死忍囉
比著我係以前post 呢篇文應該唔洗5分鐘比人批死左
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞