[屌醒你班契弟] 信宗教既人都係弱智 不服來辯

196 回覆
73 Like 28 Dislike
喂喂樓主
收一收皮先啦
輸晒喇
係咁話人吹水作野
但自己又係度作
你一句話啲科學家冇一個係真心信咁就係架喇?
最睇唔起你呢啲為反而反嘅癲狗

喔,牛頓信冇3位1體既神又係信,
批判聖經又係信
牛頓在《聖經》與早期教會父老上的研究也值得注意。牛頓寫作了一些聖經批判的作品,最著名的就是《兩處著名聖經訛誤的歷史變遷》
牛頓堅持認為,由於不穩定性的累積和緩慢增長,必須有神的不斷干預來改良宇宙這個系統。為此,萊布尼茨諷刺牛頓說:「神必須時不時地給他造的鐘上發條,否則這個鐘就會停擺。看起來,他沒有能力讓這個鐘永遠運行。」

德國哲學家黑格爾批評牛頓的光學是「粗野的反思方式」

咁岩呀,咁我都信神呀

俾你prove到牛津唔信又點
你話全部科學家冇個係真信
醒下啦傻仔

牛頓大學
唔同你玩文字遊戲
你仲有其他例子咩?
比人駁到就話要prove全部
醒啲啦,緊係你用例子黎反駁我啦,唔係你上法庭又要prove全部呀?
喂喂樓主
收一收皮先啦
輸晒喇
係咁話人吹水作野
但自己又係度作

批判聖經又係信
牛頓在《聖經》與早期教會父老上的研究也值得注意。牛頓寫作了一些聖經批判的作品,最著名的就是《兩處著名聖經訛誤的歷史變遷》
牛頓堅持認為,由於不穩定性的累積和緩慢增長,必須有神的不斷干預來改良宇宙這個系統。為此,萊布尼茨諷刺牛頓說:「神必須時不時地給他造的鐘上發條,否則這個鐘就會停擺。看起來,他沒有能力讓這個鐘永遠運行。」

咁岩呀,咁我都信神呀

醒下啦傻仔

牛頓大學
唔同你玩文字遊戲
你仲有其他例子咩?
醒啲啦,緊係你用例子黎反駁我啦,唔係你上法庭又要prove全部呀?

老實講我就一個例子都冇嘅
不過你咁自大
等睇其他巴打收你皮

我係你就快啲認自己係假膠喇,唔係好難落台
幾時批撚死我啊 又話以前啲po五分鐘俾人批死?

傻豬,同你批緊1個point炸
驚批你其他point怕你口啞啞話我搬龍門
用返你本聖經既創世紀都夠批死你

我就唔撚信耶既,唔知係咪你文盲睇唔到,我上面就講左。我一開始嗰篇文話92%諾貝爾獎得獎者係教徒都係駁你呢個論點姐

所以咪駁左你真心信班人係所謂既信徒?
而唔係純粹既利用宗教?
我就睇唔出果啲人係大部係宗教方面有偉論。同埋不如你講講你點定義信,可能係定義既信係話信就係信,咁ok,你贏

我唔洗證明大部分人喺宗教上面有偉論。我只拎牛頓一個有醉心研究宗教一個科學家已經證明佢係真心信啦

牛頓佢有研究,佢既研究入面仲反對耶撚既3位1體添,佢既理念係當作1個未知推動宇宙既野做神,而唔係任何宗教既神,果時未有量子力學,所以當住果種推動力做神,所以牛頓搵既野信既野只不過係量子力學,咁你覺得牛頓係信宗教???

佢大體係信聖經,但係唔認同某啲宗教既講法同聖經既講法就代表佢唔信宗教

牛頓:「無神論是愚蠢的。當我觀看太陽系,我發現地球與太陽有正確的距離,使地球接受合適分量的熱和光﹔這並非偶然的。」

所以,你認為唔信耶撚既教義信[3為1體]係信耶教咁你咪話係囉,但你上面意思講牛頓物理學成就勁,所以佢其他方面唔係弱智? 連其他科學家都串鳩佢,我就廢事再講啦
喂喂樓主
收一收皮先啦
輸晒喇
係咁話人吹水作野
但自己又係度作

洗唔洗逐個科學家搵晒比你
同埋科學家係某啲方面都係弱智
剩係某啲偉論幫助到世界就將佢其他野都捧到上天,真係好笑

此Po已完

係呀一句此post已完又唔講reason 反駁,最威係你
喂喂樓主
收一收皮先啦
輸晒喇
係咁話人吹水作野
但自己又係度作

批判聖經又係信

咁岩呀,咁我都信神呀

醒下啦傻仔

牛頓大學
唔同你玩文字遊戲
你仲有其他例子咩?

老實講我就一個例子都冇嘅
不過你咁自大
等睇其他巴打收你皮

呢句意思係咪姐係你自己收左自己皮先

我就唔撚信耶既,唔知係咪你文盲睇唔到,我上面就講左。我一開始嗰篇文話92%諾貝爾獎得獎者係教徒都係駁你呢個論點姐

而唔係純粹既利用宗教?
我就睇唔出果啲人係大部係宗教方面有偉論。同埋不如你講講你點定義信,可能係定義既信係話信就係信,咁ok,你贏

我唔洗證明大部分人喺宗教上面有偉論。我只拎牛頓一個有醉心研究宗教一個科學家已經證明佢係真心信啦

牛頓佢有研究,佢既研究入面仲反對耶撚既3位1體添,佢既理念係當作1個未知推動宇宙既野做神,而唔係任何宗教既神,果時未有量子力學,所以當住果種推動力做神,所以牛頓搵既野信既野只不過係量子力學,咁你覺得牛頓係信宗教???

佢大體係信聖經,但係唔認同某啲宗教既講法同聖經既講法就代表佢唔信宗教

牛頓:「無神論是愚蠢的。當我觀看太陽系,我發現地球與太陽有正確的距離,使地球接受合適分量的熱和光﹔這並非偶然的。」

所以,你認為唔信耶撚既教義信[3為1體]係信耶教咁你咪話係囉,但你上面意思講牛頓物理學成就勁,所以佢其他方面唔係弱智? 連其他科學家都串鳩佢,我就廢事再講啦

但你題目只係話宗教,冇話一定要耶教喎...
物理學家信嘅比較貼近deism,指萬物要有個first cause
但因為teleological argument係近兩百年先冒起,科學家受制於經院時代教會既霸道,冇辦法唔話自己信神
更何況當時社會主流聲音都係信神,你今日清算以前既人信神,就等於笑牛頓唔識用iphone
反而樓主所講既,係經過咁多年,總結出宗教既一堆問題,e.g. problem of evil, timelessness, omniscience vs free will
咁班信徒要有幾irrational先會再信呢套自洽既故仔?
做人冇咩想法可以,但無知、隨便copy&paste係可笑

而唔係純粹既利用宗教?

但佢信既只不過係一個理念,而唔屬於任何宗教

而唔係純粹既利用宗教?

但佢信既只不過係一個理念,而唔屬於任何宗教

何況佢既理念背後其實係錯

而唔係純粹既利用宗教?

首先,佢話無神論係愚蠢證明佢一定有信仰,只不過某一個宗教既教義係佢唔能夠完全同意,包括佢唔信三位一體既講法,但係佢肯定係信聖經。你唔可以因為咁而話佢唔信基督教。

第二:如果你話科學家都可以弱智,咁其他科學家串佢就證明係咩?咁咪姐係弱智串弱智 如果你將牛頓都定義為弱智我真係駁唔到,你贏曬。但係你因為有其他科學家串佢就話佢係弱智我真係辯論唔到落去,因為任何一個科學家佢都肯定有人反駁佢。

第1,唔信教義既,仲叫信宗教?我以前就讀耶撚中學讀左6年,佢地話唔信耶教既教義會定義為異教徒,而牛頓話信點解要唔信教義?因為佢既唔合理性?況且我都信耶教入面偷左返黎既普世價值,咁我係唔係耶教徒?

第2,我剩係想講一個某方面成就有權威既人,其他方面並唔一定係權威,呢種叫偽托權威,可以係某方面係弱智亦可以唔係,但係物理學就一定唔係。上面都有提到,牛頓亦可以係好似我咁信道理而唔信教,所以要等你定義何謂信?
牛頓應該係信有神, 但佢信既神, 唔係基督耶穌, 或者一切已知既宗教,

因為佢信只有神至可以令宇宙萬物咁有規律
樓主好波

而唔係純粹既利用宗教?

首先,佢話無神論係愚蠢證明佢一定有信仰,只不過某一個宗教既教義係佢唔能夠完全同意,包括佢唔信三位一體既講法,但係佢肯定係信聖經。你唔可以因為咁而話佢唔信基督教。

第二:如果你話科學家都可以弱智,咁其他科學家串佢就證明係咩?咁咪姐係弱智串弱智 如果你將牛頓都定義為弱智我真係駁唔到,你贏曬。但係你因為有其他科學家串佢就話佢係弱智我真係辯論唔到落去,因為任何一個科學家佢都肯定有人反駁佢。

你見到有科學家串佢就證明佢係弱智,完全係訴諸權威。最撚好笑係你只係聽一個數學家萊布尼茨既講法就信曬佢,咁佢都只係數學上有成就,你係咪自打嘴巴
基本上每一個權威你都會搵到一個同佢相反既權威,咁呢個世界咪個個都係弱智

係你肯定左佢唔係弱智,而我 但你上面意思講牛頓物理學成就勁,所以佢其他方面唔係弱智? 係否定呢個絕對。
而上面科學家串佢果到,因為以你個偽托權威既logic,用返個錯既黎駁返你,等你見到個不合理性
信教唔緊要,一日到黑攻擊人先仆街
牛頓應該係信有神, 但佢信既神, 唔係基督耶穌, 或者一切已知既宗教,

因為佢信只有神至可以令宇宙萬物咁有規律

啱呀 呢個係一種信念而唔係宗教,
而神只不過係一個世界未知定律既代名詞,而非指個世界就係神黎
無神論
不過幾buy佛教某啲說話
菩提本無樹 明鏡亦非臺
本來無一物 何處惹塵埃

佛教其實我覺得係人生哲學
只係俾班老千後期拎嚟呃神騙鬼

分情佛學同 佛教
樓主你如果一開始冇講得太過就會易啲駁(不過語氣唔強啲就冇人嚟)
根本牛頓信唔信神唔重要, 科學家喺科學體系中既地位,同先知在宗教體系中既地位完全唔同。科學理論被業界承認,係因為經得起實驗的推敲,而唔係因為理論係從偉大的科學家口中講出既。即使某科學家後來皈依某教,並反對自己以前提出的某理論,同行也無人會因此嚴肅考慮該教既正確性,最多感嘆一下此人老糊塗而已。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞