[推到橫掃金鐘獎]台劇 想見你 映後討論(10)

1001 回覆
11 Like 0 Dislike
咁應該話 韻如就唔會因為雨萱借咗自己軀殼 令到本身唔鍾意自己嘅人 鍾意咗自己
但當雨萱穿越完 韻如變番原本嘅自己
李子維就即刻唔鍾意番佢
就唔會有呢個對比
Break loop 係 產生左既時空既事
唔係 雨萱 主視角果個 時空既事
對 主視角 既 雨萱 黎講
發生左既事 就係 發生左 冇得返轉頭
唔係bug嚟
冇話邊個位係開始,亦冇邊個位係終結
依個係莫比烏斯環既理論,可以google 再睇詳細解釋
佢兩個既戒指亦係莫比烏絲還嘅形狀
煲比賽開始先
其實睇到你地討論
見到編劇係有參考個時間性哲學依個課題去寫
所以成套野好緊扣

頭十二集講緊既係線性時間同平行時空
姐係時間就係一條線
無論你點改變...點去過去改變都只係無疑促成依件事,你以為行a路唔行b路,會改變件事
但時間會自己修正錯誤 結果唔會改變

但如果發生重大事情,無法修補,有理論話咁就會產生平行時空,兩樣野都會繼續發展落去,產生完全唔同既結局,燒餅帶就係咁,至少係依個時空,佢地會活得更好,但偏偏唔記得對方

但或許係某個時空,佢地仍然交纏著
認唔認同
救左韻如 產生一個時空
燒左餅帶 再產生一個時空?
唔會
救左韻如 佢可以再自殺
如果餅帶仲係到 可以有太多可能性發生去修正
但燒左餅帶直情改左設定
一定無得再修正

不過你要再探討
平行宇宙係因為解釋唔到如果時間係線性
條線性係我地第三者角度睇佢地
姐係所有野發生連改變都係存在過
定還是條線只係佢地身上,改變左當無發生過
解答唔到所以有平行宇宙....

所以劇入面都講過
佢地不停係時空中交錯
無論產生多少過結局
佢地都只會想著對方
錄音帶只係媒界 訓教只係方法
重點係佢地想見對方既心
就算黃雨萱嗰一刻救返陳韻如,當佢有一日離開時,陳韻如都係會有機會自殺,只係時間嘅問題,要破除個loop就只有黃雨萱從來冇回到1998
講得幾好
想見你就係咁解

CLS 你娘
係 無錯
救左韻如 係果個時空 佢可以再自殺 正如 雨萱 對佢講既
燒左餅帶 係等於叫做斷絕

我係以每一個人既靈魂去做線性
eg 1號雨萱靈魂 2019年回去 1998年 上 陳韻如身係佢既 線性經驗
該年既小雨萱已經係2號雨萱靈魂 etc

我自己個睇法係咁
呢張有正
其實幾首副歌同主題曲都非常match
功不可沒
係 似要睇返幾集

先去作詞落去咁
就連王詮勝(陳韻如亦適用)
個首配樂都好match

讓我享受這感覺
我是孤傲的薔薇
讓我品嚐這滋味
紛亂世界的不了解
昨天太近 明天太遠 默默聆聽那黑夜
晚風吻盡 荷花葉 任我醉倒在池邊
等你清楚看見我的美
月光曬乾眼淚
哪一個人 愛我
將我的手 緊握 抱緊我 
吻我 喔~愛 別走
呢首擺明係搵岩既歌放落去

呢首歌係講hehe之情
薔薇 = hehe

我估歌果方面係劇組要比每一個角色一支歌

然後分剪番果個角色既片段比作詞既果個(唱都係本人) 睇
先至再去作番出黎
https://www.instagram.com/tv/B_J5DbWnUlT/?igshid=vts0yoggb3r0

佳嬿自己唱嘅版本都好療癒

不過更想聽佢唱埋《逃》
補充 原來 剩係得劇本睇
可想而知 d 詞曲唱 三合一人 都好西利
逃 佢應該唱唔到

仲有聯絡
呢張會唔會係貓貓濃妝 之前果餐?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞