[推到橫掃金鐘獎]台劇 想見你 映後討論(10)

1001 回覆
11 Like 0 Dislike
「以前的樣子不好嗎?」她淡淡地問陳思源。
「當然不好啊!好不容易才開始喜歡你,拜託,不要再變回以前討人厭的樣子好不好」
-
「怎麼看你這陣子又變回以前的樣子?」
「以前不好嗎?」她的手把玩著剛剛摘下其中一邊的耳機。這次反問的對象變成她陌生的好朋友。她覺得有點好笑,明明只是做回原本的自己而已。
「當然不好啊!我以前看到你的時候,我說真的,超級陰沉的!不要說跟人家講話了,你完全不會想讓人家接近你耶!」
「反正簡單來說就是,我拜託你,你不要再變回以前的陳韻如了,以前的你,超級討厭的!」她輕輕笑出聲,然後微笑著說,
「我跟你們一樣,也不喜歡以前的自己」
她把剛摘下的耳機重新戴上。

又有新既體會
我認為陳韻如之死
並唔係 家人朋友李子維都不喜歡真正的她
而係 再努力也扳不回來 的那種 無力感

當 家人朋友說不喜歡真正的她後
陳韻如 係有試過再努力 想再扮回來
但係 瞬間被 李子維打沉 打沉佢最後既努力
果種 空虛 果種 無力感
轉得好快,d回應仲要好搞笑
呢條片都好好笑

https://youtu.be/T5SrS1iAtjw
最尾四集一次過睇其實都幾痛
應該係 "姊你老母"
好認同,身邊有朋友睇完得出嘅結論都仲係覺得陳韻如努力啲就可以改變一切

重點係每個人性格唔同,內向就俾人講到好似好有問題咁,其實係咪應該去學習embrace唔同人,而唔係強行將所有人都變成世界預想中嘅人咁

講到好1999唔知大家明唔明
係囉 其實套劇嘅重點都唔係要韻如改變到好似黃雨萱咁 而係去接受自己係韻如 唔需要扮係第二個人嚟令自己鍾意嘅人鍾意自己

同埋點解內向就一定係缺點 一定要改變。。
將自己嘅獨特改走咗咪更加冇價值

可能真係只有內向嘅人先會明
其他人只會覺得
「係佢地怕羞內向 唔自己爭取」
之後就一嘢抹殺晒內向者嘅努力
八三夭Facebook
當日常變成無常 若想見只能想念
屬於我們的八月 釋出對夭怪們的深刻思念

《想見你想見你想見你》粵語版
8/7 00:00 音頻首播 
8/7 12:00  MV上線

粵語版
我本身個人都摺摺地 頭兩三集都覺得韻如好吸引
有個作左一少段
都幾OK
都係果句
一開始已經係
陳韻如 > 黃雨萱
我係第一集尾開名個下覺得好驚喜就已經覺得好正
好開心喺度搵到好多鍾意韻如嘅人
身邊好多人都係鍾意雨萱同子維。。

唔係話雨萱唔好啦
只係覺得韻如貼近自己多啲
同埋特別啲
佢一出場嗰陣已經迷上佢
睇左6次咁多
其實依度呼應番佢既生日願望:變成一個李子維會喜歡既人
因為接受唔到睇完套劇嘅空虛感
所以只好不斷重複睇
本身開始咗第七次。。
但唔想睇到麻木晒
所以追下其他佳嬿嘅劇 分散下先
你係一開始就追?
有冇係果個位就估到
穿越既事
可以睇下小說,起碼唔同媒介
我都驚睇到麻木,唔敢睇太多次
走出去搵屋企人
果D步姿
正到仆街
係 呢個位又係好正
個天: 你想要 好 比你!
係啊
如果有一日我睇呢套劇可以完全冇晒情緒
我會好驚

呢套劇真係值得花一生去睇(雖然咁講有啲誇張)
但應該喺唔同人生階段睇 都會有唔同得著(?)
我諗起 不見不散 佢係度扮喪屍行
係韻如步姿嘅進化版
13?
老實
我仲未睇 不見不散13
唔想 完 想見你
唔記得邊集

不見不散13真心正
佳嬿同光漢都被 陳韻如同李子維嘅故事整喊咗收唔番個情緒

仲有影佢地殺青
只有五佰
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞