[穿越/愛情]《我同鍾意咗十一年嘅人表白,佢竟然跳海死咗》(7)(外傳+感謝文+俾我完啦好嗎)

438 回覆
213 Like 0 Dislike
慘豬 但係係消防救佢 唔係天使
呢個故事會唔會出書係書局好似搵唔到
突然間見到呢個故事有人留言嚇親
未啊,呢個故事未出書,故事剩係得「和頭酒」同「尖東遊戲」

作為我嘅出道作品,我都希望有一日可以將呢個故事出版啊
本身一早睇完,行書局見到「尖東遊戲」作者好熟口面,記返起呢個故事都係你寫嘅所以就想知呢本有冇出書
樓主 啱啱睇完跳海故 好感動
多謝你支持啊鯨魚巴
仲要多謝你留言等我翻嚟望下呢個舊作
之前睇完flycation 諗住睇翻呢個故 終於得閒用一日追翻曬 樓豬文筆好勁
原來未爆post
連登啲排post 好亂
終於睇完 不過未睇外傳
我幾鍾意樓主呢個故
就係因為好平實
唔可以叫淡如水
但係就係有種單純嘅美好

其實我一直都好想可以返返過去
你話有天使又好有多啦a 夢都好
修補返啲遺憾
同埋以前真係開心好多
嗰種單純
真係長路漫漫是如何走過 寧願在極樂當中的我
(其實呢首歌我真係好鍾意
講真有啲歌真係以前唔明
越大越有共鳴
其實有好多嘢我以前都唔明點解啲人會覺得咁沉重
但係越嚟越明
又講吓所以我真係唔太鍾意依家啲歌
好俗
唉 點解呢個世界咁唔順人意
臣啊臣
不過其實我好後生
睇我user number 都估到我大概幾大)

講返時空穿梭先
其實我真係好想有
但係我知道冇可能
唔係因為咩einstein's relativity 或者entropy
已係因為邊輪到我
I just don't deserve it
呢個世界有80億人
好似啊軒嘅友
有過之而無不及嘅人更加多
點會輪到我
我只係一個自私嘅大仆街
我覺得我每一段關係
無論係屋企 friendship 定係我曾經拍過一段拖
我覺得我永遠都係將自己擺喺第一位
想自己有最好嘅嘢
甚至有更多嘢都只係做俾人睇
有時亦都係理性推算一次
計多幾步而採取嘅course
我真係一個大仆街嚟
我真係唔明點解啲人可以咁投入一段關係
甚至係嗰種對方好我就好嘅心態
有時一件事正常人會唔開心或者嬲 (好似散咗咁)
我甚至feel 到我只係特登嬲or 唔開心俾自己睇
而其實deep down 我係冇感

我真係好羨慕
好似啊軒嗰份單純
我覺得人生在世
有一份單純
去投入自己鍾意嘅人或者夢想真係好幸福
同埋唔知幾時開始 開始計咁多
有時我真係好想有部電影/故事體驗機
體驗吓做嗰啲電影主角角色嘅心情
好似月老咁 又或者係呢個故
雖然會心痛
但係起碼係活著嘅感覺
當然其實可能係喺書/電影個角色太片面
畀到人幻想空間
所以先顯得特別美好
其實人心依舊係好複雜
好似啊晴內心獨白咁
距離幻覺而帶嚟嘅蒙朧感產生美
當然喇 都有可能係因為人硬係得隴望蜀
羨慕人哋嘅嘢
不過歸根夠底都可能係因為距離產生美
(題外話 我諗起mbti test: you always worry how long before someone you just know finds out who you really are and get disappointed)
不過其實呢個世界真係好殘忍
有啲嘢你希望自己係
but you're simply not born that way
ur traits are simply coded in your dna
同埋時間有限
永遠一定係有得就有失

其實有時候好多道理都明
但係嗰種唔開心嘅感受永遠都會有
其實點解人會諗咁多嘢
諗得越多往往越痛苦
我諗返起一句
人類係唯一一種有能力反抗基因嘅生物

最後
就算冇靈魂time travel
我都希望發個好夢
我有一排真係好想發清醒夢
因為可以控制到個夢境
有一排我有啲期望metaverse
不過睇舊垃圾成品
應該都係冇
不過就算真係整到
可能都係嗰句
距離產生美
可能打安多酚定多巴胺定貝多芬最實際

應該好多錯字
kaiboard
同埋其實作故點諗到咁多嘢同伏線

同埋我發覺呢個故基本上每個chapter 都可以搭歌
不過其實我諗起周國腎嘅離魂記
多謝巴打咁有心留言

睇到你對人生有好多唔同嘅感想
我覺得其實有意識自己有啲咩唔好已經好重要
有好多人可能過咗大半世
明明搞到身邊嘅人雞毛鴨血
仲係覺得自己冇問題 唔需要改變

話晒巴打係00後
咁即係代表至少仲有好多機會可以改變自己

既然意識到問題
可以試吓搵吓方法去改變

大家都知時間係冇可能倒轉嘅
至少呢一刻唔得

既然係咁
老土啲講
就唯有活在當下啦

夢想嘅嘢其實好多人都會擁有
不過願意落手落腳去試去追嘅人唔多
趁着年輕 咪比自己試吓囉
因為有啲嘢老咗真係做唔到

最後多謝你睇晒成個故事
希望呢個故事多多少少都比到啲嘢你啦

我哋喺多啦A夢故事再見
多謝樓主覆咁長
我日日都追緊
sem break 睇埋其他故佢
不過flycation 我就一早睇咗
酒店live 完
食屎故都睇完
好正
加油
故地重遊
都仲係咁好睇
又通頂追故喇
不能想像係樓主第一篇長故
同周瑞盈嗰篇一樣咁平淡卻又引人入勝
Hello,我係新黎嘅觀眾,早幾日如常look連登,有緣咁見到樓主你新嘅文標題好吸引,就諗住由你第一篇文開始認識你係個咩風格嘅作者。

講返正題,睇完真係覺得樓主你寫嘅故好有吸引力,搞到我食飯喺到睇,上lecture喺到睇,一考完midterm又即刻打開黎睇。我本身睇小說係個D一隻字都唔放過嘅人黎,睇完一段仲要確保要明曬先跳去下一段睇。我都估唔到自己會淨係用3日既時間就睇曬成篇故事。

好期待睇你新嘅故,希望樓主你繼續加油!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞