[你問我儘量答] 係倫敦做左UX design 4-5年

110 回覆
24 Like 2 Dislike
見獅子山下個post話ux好hit咁我試下開個post出黎睇下大家有無興趣啦

少少background:
係英國13年
我係英國先讀書(alevel+u)後做野
我undergrad係讀psychology
u grad之後做過下marketing (唔識sql係做d social media 版主出下post同埋要撈埋公司入面所有設計嘅task)
之後讀左個一年full time master就開始做UX。
由於我無graphic底,d hiring manager/recruiter通常會將我歸類為擅長research嘅ux designer
我有係charity、蚊型retail、start up、design agency、consultancy做過
做過唔同類型嘅client project,有政府、ibank、start up客
依家係industry黎講大概係mid-weight/senior designer掛,睇下你點睇 title呢d嘢真係浮雲
有graphic底可以試下focus UI design
你可以係portfolio放d app/website design嘅project
無做過可以搵d side project自己design d嘢然後整理下放入portfolio呀
你都可以睇下d手足有無人整緊website然後自薦幫手設計下個網
有實戰機會(即係要同人合作同埋舊嘢係live)個portfolio會無咁假/業餘/學生feel
上個post係邊?想爬完文先問
https://lihkg.com/thread/2094259/page/23

除左樓主係第一頁有提過同埋第9頁、23頁有提過好似無咩人問
push 想知個邊uxui design係咪真係咁缺人?缺junior 定senior多?job都係集中係倫敦?
戴頭盔先,我個人意見不代表整個行業啦 以下係我睇開自己linkedin connection 嘅人出嘅post嘅少少observation

係現時covid嘅情況下我都仲見到有job opening嘅,d recruiter都有post job (perm 同contract我都有見到)

我主要見到嘅opening都係mid-weight/senior

covid未發生之前junior uxui都係大競爭架啦(因為多左好多人讀完bootcamp/轉行)
但都有公司請junior嘅(例如societe generale 銀行!最近見佢地有opening。佢地medium有出post,幾好睇嘅

當然covid時期都有公司炒人啦
例如出名嘅fintech Monzo就炒左勁多desifner同researcher,睇個樣仲要係岩岩幫monzo出左個新feature就俾人byebye左...
Deliveroo都炒左d designer呀

我之前讀完master第一份ux工係喺一間果時岩岩開始嘅一間marketing start up入面做第一個同埋唯一一個designer,由ux design到graphic都要做,其實係一個幾好嘅starting point。呢d細start up為求有人幫佢做嘢,唔會要求d人好勁,同埋你又咩都要掂,學到好多嘢。
個一年full time master係咩?
本身唔係graphic 底或psy底,點樣可以轉行?Bootcamp work?
唔該你先

咁係個邊返ux你覺得點?d客係咪都係咁西同你係咁多唔同環境做過,每份工之間有冇咩共通/特別嘅返工文化?

利申graphic底,做過下uxui想向呢邊發展
想入行點搞,試過下用wix個啲砌網站,但完全唔識寫code 如果想做apps係UI 定UX
我睇英國d crime rate esp knife crime rate好高,去英國讀書或移民係咪好危險?點樣會安全啲?
出少啲夜街,盡量唔好一個人行偏僻地方
其實每個國家都係咁架啦,日光日白又唔洗驚嘅
香港人喺果邊搵graphic工難唔難?
我果時係讀UCL MSc Human-Computer Interaction and Ergonomics
揀呢間純粹因為undergrad都係呢間,費時重新適應,同埋UCL psychology/life science係強項,而human computer interaction(簡稱HCI)係psychol嘅一個domain。
(當然都係因為太懶太趕無睇有咩其他大學有呢個course...)

我識人讀過同類型full time master,佢地係讀London City University, Brunel University。Loughborough University (London 都有campus)都有類似但係個focus好似係有d唔同(有興趣可以再討論)
有時d title可能會唔同(可能個degree名會mention service design)

有咩想知再問
唔洗

當然西嘅客同人周圍都有嘅
不過睇你心態囉,好多時我d同事覺得西覺得好多politics果d我又覺得ok... 是咪我香港人奴性

我諗英國比較成熟嘅客會知道design有價,會專重我地意見(當然要有理據backup 自己嘅design decision啦),會同你講"you are the designer you know better"。

係英國做design又唔會有d 11點幾要你立刻覆嘅whatsapp/email嘅

不如你講下香港d客如果西會點等我可以諗下英國會唔會發生
我只係係香港做過暑假intern咋,間startup個老細都係外國回流/bbc。

返工文化我要整理下再講,太broad 太多野講同埋好多其他post都有提下
ok啦,依家興no code喎
你上product hunt search下勁多no code嘅新野

你想做apps嘅咩?或者應該問你想做咩apps?app development / product development 都好broad下!
呢d問題我相信有勁多其他post有講
人生安全黎講我都未死嘅 (touchwood)
財物安全黎講試過係zone1俾人係餐廳偷相機同埋銀包;
試過zone1住ground floor flat夜媽媽3點有人爆入屋入我房但唔小心開左我間房個燈然後求期偷左我部macbook就走左囉。

住左zone2/3/4之後就無lu(touchwood)

夜媽媽返屋企我會行係光嘅地方,
係residential area會特等行車路正中間,
都有試過俾d醉酒嘅人逗然後擺出一副識功夫嘅馬步然後安然離開嘅
首先:我自己黎講真係唔識graphics工嘅情況
我知嘅係,好多graphics designer都會想轉行做ux/ui認為賺得多d

係觀察d friend黎working holiday嘅情況而言,咁我見佢地都搵到嘅
graphic 工會容易搵過illustration工
freelance黎講好多時d工都係人搭人咁搵(我相信香港都應該係咁)
有個freelance / contractor工platform我都有用過嘅大家可以睇睇:yunojuno
佢會揀d佢覺得適合嘅人去join 佢個platform,入到去就定期有d幾出名嘅公司會放d contract工係度
Thanks
係咪即係等於網站設計
美國做緊ux

成 team 接近50人,細分ux researcher, ux designer, ui designer, technical writer
thanks 巴打 以為要識coding tim

冇design底係咪應該做UX為好,另外駛唔駛有data analysis底始終big data都係大trend 但我文科仔咩都唔識

apps方面只係覺得未來做apps多野撈

正呀呢d!
我做過比較好嘅team都係會ux ui分開同埋有writer。

我自己其實都有諗過做user researcher但暫時仲享受緊design要做嘅嘢
同埋我怕如果我轉工做ux researcher(google facebook都有開呢個位)人地會覺得我經驗唔夠果d已經做緊user researcher
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞