[你問我儘量答] 係倫敦做左UX design 4-5年

110 回覆
24 Like 2 Dislike
我已經係咁樣show左d competitor analysis嘅嘢俾佢睇啦,test下d products乜乜乜
但係佢想睇d ethnographic studies
係咁jer住我要睇d 勁exploratory discovery 果d嘢呀
接近係d社科social science /anthropology 咁嘅research
我真係無囉

我之前去spotify office就見過佢地有做
真係去左唔同country 做埋家訪 observe d 人點聽歌
我都想有機會做呢d
巴打你好!(大家勁有禮貌
我開始打左以下嘅嘢一陣之後發現我將你個question 1同question 2撈埋左黎答 希望答得清楚...

coding 一定係吃香嘅,我間firm都請緊junior software engineer
其實你都有好多experience呀,我諗你嘅experience應該係偏UI果邊?我見唔少地方都會分開UI 同UX roles 所以你可以考慮polish 你個portfolio去showcase 你嘅UI work
當然如果你想轉去UX都係可以嘅,你可以做住UX/UI roles 然後慢慢轉呀

咁當然過黎讀master都得,it's a good starting point for your career in the UK。我有d同事本身唔係英國人(Greek)都係係london讀個master然後係度搵工。同埋用一年時間令自己融入個culture都好嘅(話定俾你聽... 會有好多去pub / student pub 9hea嘅時間...)
加上依家讀master,讀完應該會有兩年tier 2 visa可以搵工(頭盔:唔知policy詳情)

係呀我之前係讀ucl hci
我果時個course都多theory (都有幾多hands on project機會嘅,幫我地build portfolio)
如果讀master搵d又有theory又有practical嘅course啦
practical嘅意思唔係單教你用software喎(果d自學都得啦)係講緊d可以用黎build portfo嘅project喎

我無睇過 about face 多謝你介紹我睇睇

我會覺得做side project可以幫你學到嘢(睇返之前我post果個勵志自學medium link)但係好多嘢好多做事嘅方式都係需要同人合作先work
所以最好可以試下去下d hackathon 呀,charity probono project呀,網上面招人合作果d嘢呀,幫下果d手又有real life project可以放portfolio

bno... 我打完以下嘅嘢發現你話你無... 不過我打左出黎廢時晒
=== 以下係for 有BNO嘅人===
不過master international fee真係唔平囉,
如果想要local fee (頭盔:唔知BNO得唔得)你可以係度做嘢做3年
然後讀應該就有得local (頭盔2:唔知policy有無改到)
住canada water / isle of dogs 出街會聽到廣東話岩唔岩
唔清楚喎
不過個個project都需要project manager 嘅
另外我唔清楚agile qualification有無幫助pm搵工
依家agile好hit有會好過無?
可能問返另外個post 個巴打佢會熟d

(利申:諗住用公司budget黎考PSM 最低個level,純for fun無諗住做pm/agile coach 因為覺得要manage project好煩
wow
我真係識人本身係讀archi
一個讀到part 2 然後覺得起樓要6年+先見到results 太慢然後去oxford brookes 讀左個master 然後做左digital architect
另外一個應該係archi做左好多年(係南非同義大利做過嘢)然後係wales讀左master 然後開始做interaction designer

第一個人同我講話
archi 你都係要諗d 人係個space 度點樣flow
同你係個網度要諗d 人要點flow其實差唔多
mindblown

建議你睇睇以下兩間嘢
squint opera 係又有archi 人又有digital designer嘅一間studio
digital catapult 做smart city嘢
可以睇返我係#52覆嘅嘢
雖然我會同大家講話讀master
但係我係從一個幫自己localise同埋係英國容易d開始career嘅角度去睇

in general我唔覺得英國嘅工超注重學歷
尤其是tech / design 我覺得係你個portfolio俾人睇到你有料,talk 得就ok
例如我之前提到我識人係college讀渠務然後係同一間college轉讀design
果間college唔係大學黎嘅
點樣可以令個post去返上d 有無人明我問乜
留名
Ucl psy grad 樓主同學?
點解唔做返archi 係我知應該會賺少香港好多
我ucl psy grad左8年啦
你邊年?
我識人上年grad
喺香港乜都做
好驚去到外國要專死一瓣唔夠料同埋悶
本身做開手機app project 嘅business user (俾requirement IT 同做UAT)
係英國要搵返類似嘅工多唔多選擇?搵工有冇咩key word可以search?
想問除左美國英國比較重視UXUI design之外
其他國家例如澳洲嘅發展前境係點
因為我以後比較大機會去嗰邊住
以我所知 澳洲有部份大學係有HCI 相關嘅科
-
另外如果未來想入大少少嘅公司做
係咪讀返個master好啲?
(我香港嘅degree 有學coding)
畢業都淨係想做UXUI design 相關嘅工
你覺得起香港草幾多年經驗先再去外國比較好?

唔該你
Digital marketing 出身 識SEM,SEO, SQl
有無幫助?

唔識畫畫又冇graphic 底會唔會好難搞😭
外國直頭有得讀ux/ui 例如 ucl master
知道啊 我唔係問係有冇 master
而係問緊 應唔應該讀
btw ucl 門檻都幾高。。
Sorry無睇清楚 唔知澳洲個啲大學要求係點
因為ucl poly 讀呢科算係art degree 佢會要求你show portfolio 我自己都唔係art 底出身 因為我自己都想讀關於呢點我都好煩惱 可以自學再整portfolio 之後再apply

外國就唔一定需要Master 好多讀完boostcamp又或者你show到俾佢睇你真係識 但其實佢哋啲學費都好貴 加多啲讀master都得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞