[你問我儘量答] 係倫敦做左UX design 4-5年

110 回覆
24 Like 2 Dislike
coding黎講只要知道咩嘢係人地developer code到出黎有d咩code唔到,有d sense即可。
(front end code黎講我識微量,足夠自己整個website仔咁囉)

我都識人文科底 (讀translate) 由copywriter轉型做ux
要設計一個product(無論係website定app定其他野)你都要諗究竟個網係要用黎承載d咩content,咁d content 都要有人plan有人寫有人諗下個information architecture架嘛
所以文科底都有好多transferable skill係design / product development呢一行需要嘅。

做digital products唔一定係mobile apps嘅,可以有web apps架嘛
(詳見我下個reply)
我會話網站設計只係其中一種ux designer可以做嘅嘢。

就好似做建築咁,建築師都可以起醫院/住宅/商廈
ux designer 都可以起apps / website /web app/desktop software/alexa voice app 啦

同埋我覺得一個【真·UX designer】其實係會考慮埋:
究竟個product點樣可以幫到公司賺錢而又岩user用自己其他部門嘅同事又唔會難manage
究竟今round咁樣出個product我地下一次如果有嘢改/轉個成本會否好高
究竟developer同事整唔整到出黎
等等

我諗同好多人覺得「做設計就係對住個mon整靚d嘢唔同」
UX Design 當中要諗埋d trade off,邊d位可以做妥切,等等。
你覺得點先算係一個好既UX?
我之前做過,學校asm 黎
比我既feedback 係設計得好睇但唔夠特別
有冇英國遊戲公司要UIUX
google,facebook 呢d 公司請ux researcher仲會細分 quantitative,qualitative,mixed method,ethnography。不過你做開ux design 野,人地好大機會唔理你。
樓主好有心 分享得好詳盡

篇文章個人真係好堅毅先做到,仲要放棄讀醫,追求自己真正鍾意既野,真係persistence is key to success

另外想問下UX designer 同business analyst 有冇咩分別? 同埋UX designer係咪成日要同客或者programmer 開會,啲presentation skills 都要有返咁上下?

都有諗過下搵個master 嚟讀,試吓轉行,但都要幾大commitment,加上英文又唔係勁驚讀完去英國都搵唔到工
多唔多 Fullstack designer / UX Engineer 嘅工?

利申而家:喺公司做主要UX & UI Design, 做埋frontend dev咁濟。Research野有researcher 做。本身都UX research 興趣不大
我想問asm stand for乜
我發現香港同英國真係有好多short form都唔同!
英國都有好多嘢係唔用short form

「點先算係一個好既UX」呢d真係一百萬問題
UX = User experience, 要design for the user,user-centred
所以其中一個criteria就係究竟呢舊嘢有無考慮到user嘅需要?
記住有時買嘢果個同用嘢果個係唔同人
例如補充練習買果個係呀媽但做果個係個小朋友
呀媽可能係覺得越多練習越抵
但小朋友個需要同呀媽會唔同

有d時候可能有兩類唔同嘅user用緊你舊嘢(例如日日都哎外賣嘅人vs久唔久買一次獎勵自己嘅人)你個product是咪符合曬佢地嘅要求?

同埋好嘅design 係要functional, reliable, usable, delightful
(Aarron Walter’s Hierarchy of User Needs, 你可以睇返篇文入面個金字角graph. Don Norman 嘅emotional design 都講好多)
https://uxdesign.cc/surface-delight-wont-help-you-build-better-products-955be624927a

你之前嘅feedback“設計得好睇” 好好呀因為good design嘅其中一個重點都係要靚嘅(如果唔係何來pleasurable)但係我覺得你個老師另外嘅feedback “唔夠特別” 就唔係好幫到你繼續改善。

Good design / Good UX is more than the looks.
你可以諗諗d件嘢可以點樣usable d (一個common會提到嘅係 usability heuristics Jakob Nielsen https://www.nngroup.com/articles/ten-usability-heuristics/)

我諗到乜就打乜,組織得唔係咁有條例
有乜再問呀
oh!
有架!
somehow我覺得有幾多game公司係brighton (細game studio咁)
你搵搵

幾年前我有諗過入sony playstation做user researcher (master有係入面幫過手)但果時佢地話會想請d對打機超有熱誠(而我唔係)所以就算了

英國個game design industry係夠大度可以每年搞一個咩game user research咩咩 conference focus落 點樣幫game 做user research 而可以有百幾二百人join

Exactly... 你講中我死穴
自己又懶,個portfolio好頹,覺得自己同其他designer好難爭
好想入 Google / Facebook / Atlassian (jira母公司)
我識人係 ux engineer咁樣攞tier 2 visa 但係其實佢本身係唔識code嘢
佢本身係想做ux design嘅

UX engineer 嘅opening我有見過呀但我唔知佢有咩requirement
你可以上linkedin睇睇

我比較少見"full stack designer" 呢個role
同埋係d 真係識嘢嘅人眼中佢寧願你某個skill叻,rather係fullstack又design又coding咁,因為通常都係周身刀無張利 (jack of all trades, master of none)。除非間嘢無錢請人啦。

你識coding應該好易搵工啦。
可以睇埋以下呢d title嘅keyword
prototyper (有d地方要人係code 個prototype出黎)
design technologist/ creative technologist
可能可以認真考慮了。(做開indie game 的UI design. 經我手,出過的game都4-5個)
你講個3間公司,我全部都識有人係個度做緊,全部都係 ux researcher。但係我對頭2間公司既 ux team 無咩太大好感。

如果拎ux designer 同 ux researcher 個職位比較,其實前者易搵工同儲經驗多過後者好多。
去啦!
indie game design 好型呀你!
通常做呢行d人好似都係會染頭髮(粉紅/藍/紫/綠)
勁啦你
我都算係識人係頭兩間嘅UX但未去到我會好regular同佢地傾計咁.... 睇黎我要重新同果d人friend返...
(反而識人係FB做eng,都幾friend)

如果拎ux designer 同 ux researcher 個職位比較,其實前者易搵工同儲經驗多過後者好多。

認同呀
我試過in一間startup 嘅researcher role
佢想睇d好specific嘅case study
佢想睇我exploratory research從連product idea都未form之前嘅research,我得一個勉強係。我通常係個客已經知道自己想要咩再去research,但佢唔係想要呢樣嘢。
都幾難。
感覺上好似英國比香港啲公司更重視ux

想知ux designer嘅junior post大概人工係幾多同埋除左london,其他地方例如Manchester 多唔多請ux designer
咁你咪係市場上搵幾個同類既產品test下,搵下有d 咩pain point/ unmet user needs。之後report 入面寫返有咩findings,之後再講返公司個產品應該要注意d咩位去滿足到用家需求。

師兄你好
我想問你拎拎意見,

第一個問題係
我本身已經係香港做左幾年uiux, project算中等 / 大, 都有儲到portfolio
但ux就只係接觸過wireframe, IA, flow, prototype等等比較淺層既野, 冇機會接觸偏research既task, 例如focus group, interview, journey mapping, testing 等等, 更加唔好講做分析, 睇data等等...
冇咩works可以儲到, 最近就覺得有啲卡住, 例如部份工JD寫要做persona / journey mapping

About face 4之類既書我有睇, 理論我諗可能明, 但冇hand on經驗, 你會唔會建議我去讀番個master (香港得poly interactive )/ course之類, 拎實際既經驗同 學深入D, 定其實唔洗讀, 自己做下side project就可以?

第二個問題係
我見你提過讀過讀一年full time master, 係唔係HCI戈方面?
如果我想讀去英國讀一年master之後係英國留低做UIUX, 冇BNO冇得五年
最易留一定係coding, 相對下UIUX留低係唔係相當難?

多謝師兄
師兄 倫敦邊一區好住? 方便同治安好D, Zone 1 太貴, Zone 2 有無推介
想問問知唔知it project pm 個行情係點?
同師兄情況差唔多,都係重ui輕ux
見香港無咩發展,都想試下襯機去博一鋪

另外我學歷唔高既話,想去英國發展會唔會好困難?
sorry前排好忙,未得閒覆大家嘅ux問題
因為要接待美女插畫家(IG @olytoolivia) 大家可以睇下佢嘅作品
都係嘅,呢度嘅business 比較了解UX嘅價值

我幾年前master後第一份ux工係 £30k 一年 唔知算高定低

我依家求其上linkedin睇下啦
我見有一部分工係喺slightly outside Central London (Vodafone 係Newbury有工, AXA係Weybridge請緊ux researcher, 另外我見有Isleworth) Reading都有

somehow係Leeds都幾多工 (例如有NHS 國營醫療機構請designer,我個人覺得NHS digital 都幾正

有recruiter之前搵過我做newcastle定北部某度嘅政府contracting工(ux design 同researcher都有)但我本身base 係London所以reject鳥
newcastle 係surprisingly 多工

另外 Ocado(網上超市)係Hertfordshire 請緊
又有d 係brighton / hove (南部)

反而我依家求其scroll Linkedin Jobs 只係見到一兩份係喺manchester

戴頭盔先,以上係based on 我岩岩求其碌linkedin 同埋我之前睇過嘅job ad / recruiter message俾我嘅印象
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞