[你問我儘量答] 係倫敦做左UX design 4-5年

110 回覆
24 Like 2 Dislike
Hi 樓主 唔知你仲會唔會覆Po但照問左先

我呢排自學學緊Adobe Xd Figma
又有喺coursera呢類online platform睇theory
行內人叫我自學 我都有入TG Discord group
但問題係我本身係文科人
都唔知自學到幾時

我都有睇過坊間嘅program
Venturenix Lab PT program一皮但讀10堂
做得一個profile好冇保障
Xccelerate FT program讀5個月要瞓身去學冇錢收
不過又可以做到2-3個profile起碼有career support
但bootcamp冇design底我擔心跟唔嚟
你哋有冇其他推介
hello
我依家份工係consultancy入面做design consultant,
work on client d project)
workload係英國我覺得正常/偏高?有時都要OT
加埋我要做d本身consultancy入面嘅side project
咁當然有時我都要等客覆嘅時候咪睇下d design article囉
"For research purpose"

係英國d老細無咁micromanagement,扮工嘅情況無咁嚴重
或者可能我以往d老細都會俾d side project(所謂嘅back burner project,即係係後面d爐頭慢慢煮,唔urgent)我係無咩workload嘅時候搞下

EdTech (education tech)依家都應該好多出路,
你教育background可以係呢方面入手
睇下你所在嘅education sector有咩pain point
有咩可以改善囉
我覺得每一個行業都會需要用到ux/service design
都會有佢地unique嘅需要
例如我之前做過英國教科書出版社website嘅project
係要考慮老師,學校入面負責買書嘅department,同家長嘅需要
(英國係通常學校統一買教科書分俾學生,然後同一套書可能用好多屆,加上學校無錢所以d家長+老師可能要籌錢買書... 同香港唔同)

有心開始,我覺得年齡唔係問題
我25歲讀完master,中間做左兩年marketing+ux+growth hacking撈埋嘅嘢, 其實係去到27歲先真正design一個product
反正我地呢個年代嘅人都係要打工打到70幾80歲架啦
差唔得好遠
喇,利申,人係英國,真係答唔到香港嘅嘢
你可以join返個telegram group (爬文睇返前幾頁有人post,我都係咁所以join左)

bootcamp我覺得真係要好俾心機自己係個course以外再做自己嘅project
如果唔係你個portfo會同其他人一樣,
d hiring manager睇唔到你嘅thinking同其他人有咩分別

telegram group 我見到in general都係建議讀下d online course先
udemy呀coursera果d

ux vs ui
ux包括好多嘢
ui係ux其中一番
自己上網search下

你讀文科而對自己語言能力有信心可以睇睇ux writing
如果你係讀文科/社科對於qualitative data analysis應該幾在行(???)
所以可以睇下 user research 或者digital ethnography嘅嘢

我ui都好垃圾,只係勉強做到,哈哈
你係咪前排係group度出post話自己學緊xd果個
if yes, hello
(心底話:學figma吧啦... )

自學ux同文科我覺得無衝突
d基本嘢同理科都唔關事

你覺得有咩係你係自學路上最大嘅難阻?
動力?時間?無人可以問嘢?
你講多d

就住bootcamp or not bootcamp
請睇我係#105嘅reply(對上一個po)
我自己就做過springboard 嘅mentor
佢係半年嘅純online programme,包兩個project,40個industry hour同埋有career coach但係好似係北美centric,
你search下我其實唔係好清楚d學生會有咩
- 我可能用慣Adobe XD覺得用相關嘅Adobe配件會方便好多 figma就真係極少掂

- 自學最大問題係本身我冇design底要由零開始睇YouTube學已經慢70-80%嘅人好多;坊間係有極大量resources有教點design prototype同埋有教Theories,但始終自己冇mindset去design屬於自己嘅作品。諗諗下真係好想畀錢出去報course,一嚟可以透過實戰學到個mindset,特別係點樣去fit business objective,二嚟識人都重要可以幫到我career development

(我時間都有,問題係我失業都耐,同埋對自己未來發展完全冇方向)

- bootcamp呢樣就要再研究,先多謝你嘅resources

始終我冇對邊個industries好有衝動想便
所以先想豪賭試下有冇機會轉型做
Random 諗起:

我之前做嘢
識一個法國仔
佢大學未畢業就開始做freelance幫人growth hacking
但佢開始之前其實係完全唔識growth hacking
啲客俾project佢叫佢做,佢就開始google個樣嘢點做

完美示範fake it until you make it
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞