其實點解香港人唔多鐘意住村屋?但去到外國又鐘意人地住 house?

191 回覆
9 Like 65 Dislike
市區都有村屋選擇
唔一定村屋=元朗鄉黑嘅
話唔好住嗰啲一係未住過人吹佢又吹。一係入村條村路又窄又長有機會比村霸封路,網絡又無光纖
冇鄉黑。 你試下得罪啲牛屎佬?
講咁耐都無人拎d外國賣緊house出黎比較下
搵個近倫敦既城市仔(一個火車站30分鐘到)
https://www.zoopla.co.uk/for-sale/details/55583600?search_identifier=e705ee8402883eccf4d5d89d2b33f8f1

兩層1000呎未計前園同後花園,個花園重要算細,夠放個屋仔加彈床
個玻璃房即係香港天台咁
話有車房,無都有driveway泊兩三部車
house9成freehold, 唔駛俾地租管理費,但就俾council tax下面計埋俾你,帶100萬做mortgage一個月running cost都係萬二蚊

離town centre 5分鐘車程重要一定有免費parking

上網就200mb, 點都唔夠香港黎架啦
賣335萬港紙 平香港一半有無?
係香港我就住flat算,要方便我就方便到底,落街有齊生活所需,去外國就一定係house
仲覺得村屋就等於上網慢個啲應該原始人黎
唔太覺播
夏天唔太熱好正

金灣個新盤都唔錯 渣車都好方便
大部分人都習慣一落樓下就好多配套 香港人做唔到外國人一個禮拜買一次送嘅習慣
我就覺得大嘅單位好多市區細單位 渣車就冇問題
利申唔係住村屋
香港𢦓日塞車,泊車又麻煩。外國馬路又闊,market/商場出面又有大停車場,揸車舒服好多
有錢同住三層村屋有乜衝突?
335 萬hkd香港買到咩
你邊區?
想放村屋,地下連花園仔,屯門區,青山公路,村口位置,一分鐘行到輕鐵站。
唔知有冇人有興趣?
班連登仔去到外國住house一定屌哂鬼喇,方圓十里乜都冇,夜晚買枝野飲都要專登揸車出去
比人望住哂邊有私穩
裝修咪靚囉天才
總之買村屋就真係要睇路,千祈唔好買舊嗰啲村屋,附近有好撚多圍頭佬嗰啲,原居民全部都係垃圾,要買一定係買有發展商搞嗰啲,自成一國嗰啲
唔鐘意嗰啲多數未住過
你FREE HOLD有撚用
人地年年收你1.X%地稅
未到100年後其實等同你已經送番俾政府

香港只收你約0.2%地稅
100年先收到20%地價的稅
而已香港收地都會賠錢俾你
喂, 睇上少少個POST咪拎左個TOWN仔HOUSE俾你囉
好方便WOR
你講緊council tax?
港紙1500一個月到啦

香港差餉地租係租值 既 5%
當你村屋估計租值15000蚊一個月 5% = $750

都叫做貴一倍既, 但人地house真係自己有兩至三層連花園/前園/車位/車房wor, 個價重要平D TIM
外國大部份人都用車代步
Supermarket 個停車場好多都好大
住得遠問題唔大

香港地小人多
住村屋有車都要考慮揸出去買野搵位泊車問題

同埋外國好多都係叫排屋,左右痴住,獨立屋house真係得一間,成個車庫花園圍住你間屋
香港住村要成幢買曬
如果住一層樓上樓下都有機會住怪人
仲要香港地小,好多村屋都係左右痴埋
有啲甚至前後果間屋都勁近

好似田心咁都係密質質

住到大西北偏僻地方就疏落啲

香港而家買一層村屋,分分鐘夠係外國買間house
英國都唔係好靚
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞