其實點解香港人唔多鐘意住村屋?但去到外國又鐘意人地住 house?

191 回覆
9 Like 65 Dislike
交通唔方便?
上網慢?
多蚊蟲?

我都想知

係香港狂踩村屋,同時卻吹奏外國山卡拉的屋仔/排屋
村屋同house兩樣野黎
村屋一座多數有3層連天台 多數一層一戶
你house成座都係你自己
人地house揸車去市區先幾分鐘,村屋成個鐘都未必出到,仲要香港難泊車
因為外國house = 香港豪宅
喺香港住非高樓=多蚊蟲,交通唔方便,落街買外賣都難
外國其實無論house或者apartment始終地方大咁多所以好多地方出街附近都係冇乜嘢(除非真係住正最旺嗰度)所以其實個對比唔係話咁大掛
住香港村屋有車好好多但係又難搵位泊
咁外國去 supermarket 咪一樣要用 30mins 出去,屋企買定糧就得,除非你突然好想食7仔/糖水
人哋外國既house 係freehold

香港乜鳩都係leasehold
一向好鍾意村屋
外國住過成橦既
香港未住過
其中一個原因係多鄉黑,一陣因為路權問題比人搞就麻煩
鄉黑。
house太大間 要清潔好麻煩架
因為香港村屋多鄉黑囉ON9
因為香港村屋隔離係廢車場/垃圾堆
我住大圍既村屋,近黨鐵,一落樓下就巴士站,算好方便,車都唔洗買
其他區村屋我唔知情況
不過我有貨喺清水灣
所以現實情況係清水灣泊車冇難度
有花園就泊花園, 唔想泊花園就花園圍牆外面
冇花園唔可以車泊門口就同村民租, 一係泊公家路
而公家路D位有人認頭就唔會有其他人亂泊
而且通常係跟間屋轉俾下手,代代業主相傳
幾分鐘你訓醒未
地界地權不清,好麻煩,例如阿爸分地比兩個仔,原本屋企圍牆踩到大仔果忽地,用錢有得解決嘅,係煩
我住house㗎
主要係做買賣麻煩
做按揭又未必借足
地權 使用權 擁有權 化糞池又唔知點搞
同埋太多負面新聞
好易令人連結鄉黑
去到外國邊有人好似你班契弟咁 搭多個字都嫌遠
一程揸成個鐘返工就大把
連登仔用香港最差既村屋對外國最好既house,緊係啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞