其實點解香港人唔多鐘意住村屋?但去到外國又鐘意人地住 house?

191 回覆
9 Like 65 Dislike
唔好講真話啦
鄉黑
我想住大型屋苑入面既house
以前有條女屋企係一棟過 屋企人仲要唔止一棟
可以答你住村屋真係爽好撚多
用返工時間換取空間 個人冇冇咁易有精神病
屋苑式果d完全係鄉黑吸血鬼
果班鄉黑9成9係你d屋苑必經之路既業權人
然後佢地會自己開管理公司管理返佢地賣既屋
然後收好貴管理費 而你又冇得換
無限吸血
元朗大埔我唔知,西貢啲村屋就冇乜鄉黑問題,泊車好多地方泊門口都唔使錢。村屋的確係要有心理準備自己搞晒維修,因為冇管理公司,但習慣咗就唔係問題,居住質素比白鴿籠好太多

而家連天台村屋都升到過萬蚊一呎,有人05年買百五萬今年賣八百幾萬離場,升幅當然冇屋苑咁高,回報算OK啦
西貢好住架,環境迫你學埋基本裝修 skills
咪弱智啦外國咁大幾分鐘 外國揸車閒閒地成大半個鐘返工
香港人成日嫌3嫌4遠 明明已經好方便
你有錢咪一樣可以買晒三層
成個設計都唔一樣
我有錢我係香港買加洲個類house啦
獨立花園天台連車位
仲要有管理式 你村屋搵陀地管理?
其實討論都哂氣
英國house 話就話2層,其實好細
同埋鄉村先有300萬樓下屋,成過百年歷史,係好殘舊有蜘蛛
香港村屋實用好撚多仲要有3層尤其新起果堆
香港人習慣晒俾月費管理公司,其實外國都係自己搞掂
有天台好正,放假 BBQ rooftop bar 飲下啤酒吹下水正
香港村屋一定完勝連登仔買得起果堆外國house
佢哋見到靚果啲其實同香港樓價一樣
唔計業權
除左由大型發展商起嗰啲有配套外
如果係私人/細發展商起嗰啲屋屋淨係渠道已經玩死你

又要吸糞又怕塞左地下厠所噴屎,你估好玩
三層村屋打通都好好住,而老實講,冇管理公司對住慣村屋嘅人嚟講唔係問題
成層買起打通當然正啦
但咁既價錢我會揀返加洲同錦繡個類先
元朗鄉黑 完
間屋本身設計有問題先會噴屎啦咁啲屋苑屎水倒流點計
新起村屋正常十年八年先吸一次糞都得
真係要睇你住間村屋係邊個起
有啲係粉嶺入啲村屋本身無接駁到政府渠道,只有化糞池,就要吸糞

至於屋苑屎水倒流唔關渠道事,係人為問題,日日倒M巾落去咪都死喇
我喺香港都鍾意住house唔鍾意村屋
香港啲村屋已經逼到仆街,仲要係分層住又要同鄉黑打交道不了。
d人知道我住村屋,個態度即刻轉變
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞