其實點解香港人唔多鐘意住村屋?但去到外國又鐘意人地住 house?

191 回覆
9 Like 65 Dislike
村屋多昆蟲
咁一定㗎啦,睇吓你想揀邊樣嘅啫,我上面都話,村屋銀行一定估唔足價,同埋升值潛力低,住左幾十年你唔重建嘅話,個樓價肯定好賤,但係有啲人就係鍾意地方大,你二千萬喺港買層樓都係我諗得千幾呎左右
人地外國4:30準時放工
加拿大真係咁樣朝早九點返工,下晝4:30就放工
千幾尺都夠做 香港家庭人數唔多 有老人家應該唔會村屋黎虐老
除非係出生就住慣村屋 諗唔到揀村屋理由 村屋多數又離旺區遠 翻工行街揸車都要揸半個鐘起
以前住西貢 地方係大環境係好 但塞車塞撚到仆街
成個大環境都唔同 外國住邊去邊到都要揸車 香港交通四通八達 急速既征活 已經好大分別啦
你住邊度咁誇張
我住左幾年都係咁請朋友嚟
乜事都冇 冇人想理我
新嘅屋苑式村屋 好多都有管理架啦
真 巴士通常無位坐 返港島區唔坐巴士仲撚慘 輕鐘轉閪鐵轉南昌線再係香港站行到仆街轉港島線
輕鐵仲要有時等幾架先上得到得2個車廂 返工既又坐 返學又坐 d廢老唔知晨咁早去邊又坐
我以前都租住過西貢,嘩diu交通真係惡夢
12,13年前住嗰陣都還好少少
近e 7,8年, 返工時間8am-9:15am塞放工5:20pm開始大斜路塞交通意外塞
D人遊完船河5:30pm-7:30pm塞
D人仲要由3月開始遊船河,到10月中先停
我試過喺遊船河落船時間由市中心照標加2舊水返立德台都冇的士肯
明明平時揸車唔駛7mins
之後改住早禾居, 有咩唔對路即走西沙
渣車爽好多 想快就快 唔洗兜路 又唔洗聞到巴士個浸臭膠冷氣味 人地外國house相當於大埔比華利山個d 只係冇左d配套 就咁屋一間
係香港唔係個個有車 番工泊車又貴 用嚟同外國比錯撚哂 好明顯開post條撚樣冇去過外國
村屋好撚多都係鄉黑既物業

當你諗住平平地係元朗租間村屋一家幾口住,點知721係元朗站打鳩你果個鄉黑就係你包租婆個仔!
9 up無極限
而家大部份屋 都租哂出去比人住
根本豪景花園最抵屌 背山面海平過居屋
10分鐘到荃灣 20分鐘都尖沙嘴
香港人好似好唔鍾意渣車
香港人習慣左一落樓下有曬商場餐廳戲院 梗係唔想住村屋
泊車貴嘛,非必要去 TST 都唔會渣車
花園道聖約翰座堂
真係好多蚊
hk村屋多蚊蟲到仆街
上網得20M
出市區又無咗半個鐘
夜晚返去街燈都無
搵鬼住咩
養車一個月1皮一下算平啦 豪景嘅單位好多連車位 禮拜六日先去返工以外嘅地方拍車遮
連仔:鬼佬野一定高級d
又多蚊又多啲原居民阿婆阿伯喺度唔知做乜撚 有啲位嘅村屋連車都入唔撚柒到 啲位窄到仆街 唔好彩要call白車你喺入到醫院之前啲救護諗點整你出黎已經差唔多瓜撚咗利申 住過
好多笨柒買之前唔睇清楚
間屋有潛建,霸左官地,起多左野,到BD Lands周到果時先柒下柒下話我買果時已經係咁
連登仔真係好撚癡線,分分鐘只係去過日本台灣東南亞嘅過走去質疑一個喺外國住house嘅人嘅生活體驗

咁當然如果有人咁癡線要垮區返工嗰D揸一個幾鐘係好正常,但係就算你同區跨鎮返工其實都只不過係5-10分鐘車就揸到去,除非你邊境去邊境返工咁我無野好講
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞