其實點解香港人唔多鐘意住村屋?但去到外國又鐘意人地住 house?

191 回覆
9 Like 65 Dislike
啲人成日以為村屋好舊好殘,大家癡得好埋,但係其實近依幾年起嗰啲,已經起得好靚,同埋大家唔係痴得咁密
有啲村屋直頭冇光纖上網,好慘的
剩係外表都差好多啦好無

香港個D, 爛地上面亂插一堆3層屋仔
外國就算倒模 mass-produced suburbs 都靚好多
睇完呢個post一定唔會係香港買村屋
人哋外國house 先係正常home.
Apartment 唔係正常home !

Garage, basement and backyard 無哂。
乜home ?
如果要養五隻阿拉斯加狗

所以要住town house.
銀行會估唔足價,同埋個樓價永遠都係落後
唔少村屋地方既基本配套規劃太柒

我就算唔同你講連上網都無咁落後既村
有D屋企門口仲係爛地 唔係爛地就可能東一間屋西一間屋
搞撚到集中營咁樣 揸車出入如果有對頭車已經你眼望我眼睇下邊個讓
呢D全部都係問題

你外國House一個人住一棟 屋企門口咁闊落 邊有得比較
根本就係兩樣野
屌你啦,講得呢句就知你由細到大住市區
住過屯門未呀,柒頭
揸車揸大半個鐘同搭巴士大半個鐘本身已經無得比啦
你搭巴士唔洗等?巴士又一定有位坐?你屋企樓下就係巴士站?巴士由站頭兜曬屯門再上公路已經半個鐘啦,柒頭!唔搭巴士搭黨鐵,好呀
你試過搭輕鐵駁腳搭西鐵出市區再轉地鐵未?
我同你講,你搭輕鐵去西鐵站已經燒咗你最少十幾分鐘啦
好方便?睇過?
利申 過二十年住牛屎地方經驗,你慳啲啦離地撚
戴返個頭盔先 見樓上有D巴打話新村屋好好多
呢樣野我就未見識過
難打理
多蚊蟲,五毒見齊哂,最恐怖係夏天落水有蛞蝓偷偷爬入屋/痴係屋外面,仲有樹上面有好肥嘅蟲隨時會跌落嚟
上網慢
試過俾雷劈全屋跳制 (村口電線斷撚埋
多數交通都唔方便
多on9廢老 整到條村勁污糟,垃圾亂鳩放,公廁用到勁臭 隔條路行過都聞到
有啲村屋真係起到成個別墅咁,但係周圍環境就。。。。
前排睇樓聽agent講村屋上網而加已經有光纖
係真定假
嘩,邊條村啊我住咗村屋10幾年都未試過你以上嘅情況
睇咩地方咩村啦
其實而家我諗有七成村屋都有光纖,全部都係hkbn 外判咗俾人做
其實最撚麻煩都係D閪路
人車同路都算鳩數 起屋起到D路啱啱夠一架車過
揸車出入周不時都遇對頭車 跟住頂死晒 呢樣最麻煩

利申返 唔係一碌鳩打一船人 但我起碼遇過3,4條村都有同樣問題
其實我對村屋真係有興趣
但有幾個位真係頂唔順
第一就係上網,再者就係鄉黑問題,同埋水電果啲
又話啲渠好似塞咁,搞到最後都係住返樓算
揀村屋,一定要揀啲近依幾年先起既,同埋係一啲發展商起出嚟嘅村屋,唔係嗰班垃圾原居民起出嚟嗰啲
你外人住入村,人哋成條村都同姓,你請班朋友嚟屋企門口燒嘢食,都要俾錢班鄉黑、除非你有天台
上網真係好多村都有光纖㗎啦,香黑嘅問題係元朗先比較多,其他真係冇乜點聽過,我住左10幾年,真係未試過塞渠
正解,又要迎合埋晒啲村規矩,唔講以為自己仲係清朝。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞