其實點解香港人唔多鐘意住村屋?但去到外國又鐘意人地住 house?

191 回覆
9 Like 65 Dislike
Cls
講中重點
香港生活乜都要快要急速
外國先有時間享受生活
所以唔係村屋問題, 係地方問題
所以係要買啲發展商起嗰啲,同埋搵一啲搞開村屋嘅律師去睇清楚個契
幾分鐘 直升機都唔得啦
市區係指邊度先,如果係指例如沙田市中心啊,大圍啊,人口密集高嘅地方,大把村屋都好近市區我住緊新起嘅,揸車都係5分鐘就可以去到商場(行路去火車站要四個字)
真係千祈唔好喺元朗租同買村屋,全香港最垃圾嘅地方
窮人思想
有無management唔係習慣問題 基本配置黎
無咪就係村屋同house既分別

唔計屋邨式既house會有管理公司
獨立洋房果啲要整lift,security system都會有人負責搵保養商黎做
唔通真係村屋咁擺隻旺財看門口咩
冇辦法啦,做香港人就係咁慘,用接近二千萬買一棟村屋,所有配套同質素都不能夠與外國幾百萬嘅house比
我識人住上水住左十幾年
今年先岩岩有光「織」上網
錦田又係多數無

btw 我都係個句 唔係一碌鳩打一船人 你有唔代表全部人有
我講既無亦唔代表到到都無
好慘諗起六七年前,第一次感受到光纖嘅速度,真係好想喊,以前同學個個都光纖上網,得我一個電話線上網,最盡都係七百幾KB,Download一套av都等成半日,果種痛苦,住開大廈嘅人係唔會明白
香港村屋 -> 多鄉黑
啲閪路又窄又亂 唔好諗住渣車就一定係方便
訂貨訂外賣 一係唔送 一係唔識黎
仲有啲的士佬最多都係送到你去啲村口

最煩就係三層有三戶 樓上樓下係好人就話
香港就閪人多的是 自私藍屍多如蟻

舉個例 好似我朋友住村屋 佢其中一層 想轉光纖上網
期待左多年終於拉到線去 但只要樓上樓下唔撚肯比你做工程 你可以點
村屋3層又唔係層層都係自己 一日一層同高樓大廈都冇分別但又廢網又多蚊交通唔方便 外國你間野住晒 多數上屋下車房同廳 網雖然冇香港咁穩定但一定快過村屋 加上你去左外國就唔係個個心態 你外國住apartment唔會方便過住屋 但係香港住apartment就方便好多
佢好D 有唔知3mb定4mb

總之佢話屋企有人用wifi佢就打唔到機
香港真係有好多仆街。。。。以前我有個鄰居都係遇到呢個情況
先唔講2000萬買唔買到 house閒閒地都3000尺 一尺唔洗過萬?
買得起果啲點會覺得慘 享受house又可以享受香港市區既方便 果幾千萬佔唔到佢身家幾多
以前打機都特登叫細佬唔好B T野
如果淨係着其中一層,其實真係純粹係用平啲嘅價錢着大啲嘅地方,有得必有失,冇辦法
成日覺得英國d house間隔好撚k型又on9
d房好多都無窗
二千萬可以買到一棟村屋香港嘅house就當然買唔到啦,香港嘅house同村屋嘅分別係佢想點起就點起,唔會限死700尺,唔會限樓底幾高,同埋起幾多層
但2000萬可以揀既野就好多 村屋會比下去 唯一真係得個大字配套輸樓宇好多
人地講緊外國house冇可能幾分鐘揸出市區喎
香港咁撚細
宜家d村屋都唔知幾靚,
你有錢整幾靚都得啦。
性價比高。
錦繡太舊啦
Qb house?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞