可以快速入睡嘅方法

214 回覆
4 Like 1 Dislike
認真答你, 跟據一名加州Berkeley教授寫既書教:

1. 訓前6個鐘唔好飲有咖啡因既野
2. (最重要***) 每日同一個時間訓同起身(放假星期六日都要)
3. 訓著2個鐘唔同睇有藍光既電子野(手提電話,電視,呢D光會令你以為自己個腦重係日頭)
4. 唔係訓覺唔好上張床 (等你個腦知道, 床係訓教既聯想, 有男女朋友其他運動另計)
5. 唔好飲酒 (酒會令你 knock out, 但睡眠質素係非常差)
6. 日頭做下運動(跑下步,20~30分鐘,舉下鐵),唔好訓前2-3個鐘做
7.唔好吸煙(尼古丁影響睡眠)
8. 訓前唔好食野 (你個腦會集中左去你個胃度消化)
9.訓唔著既離開自己張床同房,睇下書,暝想下,15分鐘後有睡意再返去
10. 唔好訓下午教,頂到夜晚

大約係咁,睇下本書,實幫到你,good luck
冥想
學識冥想之後未試過失眠
做咁大規模嘅幻想會唔會仲精神左
日頭做運動定其他都好
總之迫自己出勁多汗
夜晚11點未夠就會好想訓
asmr
唾前熱水涼
褪黑激素(但我第日會頭痛
試下褪黑激素
由1mg開始試
我尋晚開始食
食安眠藥
我飲大X樂D 奶茶都會咁
連續幾日飲,幾晚都眼光光到天光
飲杯酒
有無脫髮
聽asmr

dl個app 叫void,有廣東話聲哄訓覺 跟住佢放鬆身體
早晨呀咁多位
真 但瞓咗只會仲攰
多謝你我都試緊努力去重新適應返個生活
有時學校好多嘢做 只有做緊嘢嘅時候先令到自己唔得閒去諗
雖然當我冇嘢做嗰陣攤係張床就會諗
但係我相信慢慢就會適應到
時間可以解決一切應該
我得閒都會去煲下劇 多謝你嘅建議
唔知點解我覺得要固定返個生理時鐘好難
早一個鐘前內心同自己講READY要訓
同時放部電話遠啲 唔再禁電話
可以既話係床拉下筋 唔使好劇烈 拉下肩頸就得
拉完有鬆左啲筋既感覺 就可以熄燈合埋眼
咩都唔好諗 盡量放鬆 咁好快會訓得著
利申:曾經長期重度失眠
搞笑
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞