呂智恆輸在公關戰

210 回覆
547 Like 11 Dislike
如果立場唔係女,會唔會少左人投?其實出黎選立法會候選人有私心我明,但如果乜都無乜做過,只係因為有d知名度,為份糧就出黎選,呢d咁明顯既私心我真係好難接受,我真心唔鍾意何桂藍,但無計,35+計劃,佢入圍初選就要投佢入去
唔係咁,你咁極端化無用,你見到靚女大波都睇多兩眼啦,你著大碼衫定屌裙咁解,呂仔呢家係未化妝就出街,大佬我都見你唔到,我點google你呀?
無如果,當然游b都係咁包裝,然後立場姐姐係同包裝下,加埋專業形象係吸納到大量選民,至少中年手足好buy
You know what is 選舉工程?
睇落佢fb 係自己管理
佢可能都未必諗到呢個位有得改
隨時係fb 一開始setting 問有無咩宗教,之後就淨show 基督
呢個唔係香港人問題
係人嘅大腦結構
邊樣野eye catching 合眼緣
你就揀果樣
輸就係輸 冇得講咩
利申:冇投呂
講得太深入就去到心理學同大腦結構,呢d就設計專業野,留比設計師去諗
要明白既係政治力量唔係靠一個人就做到既事
政治係要令人地buy你,再集結力量去發聲

見到佢選咁多次都選唔到其實有d心up,但呢個就係佢作為一個行動派人物需要注意既野亦都係選戰失利左咁多次需要認清既事實

選舉從來都係一個宣傳戰既戰場,無論你profile有幾強都好,你都需要經由present 宣傳你行動既理念比人睇,從而令選民認識你支持你
正視聽:切密輸打贏要
*勿
商業MKTING 就普普通通啦
政界有冇分別就唔知
政界多數數據戰,不過香港少人用
專職形象
可能唔啱聽, 但係呢個世界真係以貌取人. 至少第一印象好重要.

除非你真係實力爆棚, 完全超晒班嗰種. 如果唔係真係要包裝一下自己. 簡單啲來講就係 Marketing.

政治好複雜, 要令到一大堆平時其實都唔係太過留意政治嘅人明白你自己做緊啲乜嘢. 然後仲要有咁多其他競爭對手 Buy 你, 真係一件幾難嘅事.
但睇呢個post似乎係呂形象更真實、樸實同親切,亦比較低調、老實同宅喎,呢d係另一角度唔係都令形象更討好?同埋而家公關唔係通常係個負面詞咩?大多數人唔係更鍾意睇政客更真實而唔係公關既一面?
睇point 1,見森飲水,你覺得好公關咩?所有野都係睇你點sell ,事實上大家就係無投比佢
鄉音
同天琦一樣 Born in China
咁如果早d出呢類post比更多人意識到係公關可能又唔同講法啦。
我記得佢將「香港」讀咗做「香趕」,好趕客
有咩意外香港呢場點會係公民民族主義,講普通話比人歧視甚至被打都唔係未試過。
賽後總結易寫d賽前分析好大壓力
懶音啦
是旦搵條友話自己本土派都有得贏喇
香港人而家都唔可以要求咩能力咁奢侈
狗屎垃圾都要投喇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞