呂智恆輸在公關戰

210 回覆
547 Like 11 Dislike
直入正題,好多人話呂智恆做好多實事,輸得好唔值,其實佢輸係公關戰上。
我用張可森做例子,佢係今場本土派入面,公關戰做得比較出色一位。

首先睇下facebook人數,18000 vs 7600,呢個like數已經相差1倍以上,你每一個post share曝光度已經差好遠,張可森係2019區議會素人之一,同呂智恆幾年前已經投身社運好唔同,講緊政績一樣比呂智恆少,但張可森識得打social media戰,所以得到好成功曝光度。

第1,形象貼地,夠親民
大家對張可森形象就係見森飲水,有d on9 。玩膠玩親民一直都係social media不二法門,娛樂食花生係網民最中意,就好似一種毒癮咁,會令人想follow你。100毛、喱騷、瓊姐等等就係一個好好例子。

而呂智恆就係一個苦行者形象,默默做實事而無人知,媒體討論度自然比人少。唔係講呢個做法有錯,苦行做實事好多政客做都係咁,但佢地會有一個爆點去吸引大家,令大家開始關注呢個人。許勇做私人控告、楊db講omdb等等,就係一正一反例子。

第2,出post要量要多,簡而精為上品

就咁睇好似呂智恆出post量比較多?再入埋睇,張可森出post有精明風格,藍白為主調,題目內文主次分明,雖然係行貨,但social media大量資訊下,一個簡潔有助讀者快速閱讀。
玩開social media都知,大家係熟左雞精圖,睇完題目就當睇完新聞。張可森個設計師都明顯識呢個玩法,所以呂智恆明顯係無設計師朋友幫手,純粹幫自己咁出post,自然吸唔到曝光度同擴張支持者。

第3,your face your fate
張可森唔算係型,同呂智恆係不相上下。但一個出色攝影師係可以幫你吸納更多支持者。
係張可森fb,隨手都cap都可以合格的相片,不論係post或者相片,形象都好統一同有活力,明顯係攝影師助陣。反而呂智恆唔知係未比較少攝影師朋友,個人形象係比較路人向,即係無特色!d相出到黎唔係實事派形象,反而比人感覺係宅同頹廢...

純講形象公關戰,張可森唔算係最出色,立場姐姐先係公關戰表現最好一個,但佢有眾志資源+助攻無得比啦。但張可森絕對係一個可參考例子,希望呂智恆都可以做多d宣傳。

最後一句:做人無公關,食屎架喇
我地下次要幫下手

如果仲有下次
男仔就玩膠扮hehe
女仔就賣樣賣身材
一樣係影相,張可森大光圈糖水feel,舒服養眼。
呂智恆就好似key上去...唔知發生咩事
social media不二法門,國師都成日玩膠吸曝光度
長文,有無咁快睇哂
大致上知你講咩
同埋我都有咁諗過
見森飲水記得飲多d水
轉行做森仔打手,你隻5毛死全家呀
無證據話我垃場打手,上次先屈我垃場員工
第2 point出少左2張圖
補圖就明

長文無人睇,cap圖當睇左算,都知我講咩
正評俾樓主正面建議
比埋例子,希望呂仔參考
可以做新聞系論文題材
奧巴馬大選時用Change再加上其黑人背景成功成為第一位黑人美國總統

選舉文宣好重要
選民鍾意陽光系多過苦瓜
而家時興好多相都曝光
其中一個香港選舉的例子
點解姚松炎會輸俾陳凱欣
就係信左朱閪迪的手寫橫額同單車苦行
在市區咁做係吸引唔到選民(佢地只會覺得係行為藝術)
呂仔係0宣傳,唔值得咁輸
中華聯邦
香港玩苦行同左膠太易有聯想性,唔係咁多人buy,明明佢玩專業形象仲可以吸納中產票廢老票
玩得好都多人討論,國師都成日提城邦論
分析唔錯
恆仔加油
呂智恆做敗北係個形像
講真要執下個樣
換晒d衫改改個look先講
佢家下個look食唔倒師奶阿叔飛
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞