係咪真係咁多人「係」「喺」不分?(2)

962 回覆
769 Like 83 Dislike
#837 咪解答左你囉

喺原來讀音 係 hai6 , 後來先有第二個讀音 hai2 所
以本來係用晒 喺唔喺 同 喺邊

而係 同繫

好心你睇晒人地篇野先啦
屌,睇黎樓主唔識粵語9聲6調
(詩 史 試 時 市 事)
Hai6 係你所講嘅係
Hai2 先係 你所講嘅 喺

喺 原來係是咁解

腸都畫埋了,求下樓主認真d睇
1,輸入法導致而家嘅結果其實一啲關係都冇,兩代人用嘅輸入法都唔同,只係你自以為好多人唔介意,會唔會因為懶打多個口字噉趣致?

2,你曲解我原意再打稻草人亂咁屌,俾我笑鳩你好正常啦

你唔同意就講到我服,死雞撐飯蓋鳩屌冇意思架
個麼得閒來引用一篇個麼個文章,真係笑而不語
你點證明到篇嘢100%準確?show啲有力證明出嚟啦

明就得嘛 你噉講係咪啲人亂咁用字都冇所謂呀?上面問咗你幾次都答唔到我淨識迴避 你係咪又死雞撐飯蓋啊?
你招呼佢,我真係冇咁好耐性時間嘥喺啲食飽飯冇屎屙嘅人度

一唔得閒理佢就話人深潛,實噉講

仲有個post 我都推咗成年,真係唔知邊個會深潛先
所以核心就係廣東話書寫係咪有標準用法,呢個就係我一直講緊嘅野 ,問題係廣東話本身係一樣約定俗成嘅野,語言文字係會跟住時間而轉變。但本身冇規範可言 ,又或者本身係正寫嘅字可以因為各種原因消失/被替代,可以係艱深/少書寫/各色各樣原因 而用好多替代字,咁唔通又要寫番古字

好似囡 實際讀音係[男]拍嘅係小女孩,但好多人會用黎照講,唔係話佢地啱,但語言文字第一樣要嘅係溝通,啱通一定要寫番d 唔識睇嘅正音字咩

第二係你所講嘅乜都加個口字邊係錯,當然要照現代用法一定係分番開,但個標準可以點定,邊個講先啱,尤其唔係正式書寫用語

00後嘅你地當然可以好介意,咁你地就要加油為粵語書寫定番個標準
你可以有咩所謂,講到尾冇標準書寫語言都唔會上到大枱,你見正式書寫可以用到粵語 ?最多咪俾你笑9佢個廣告

當然唔係話佢一定啱,可能佢錯都未定,咁咪去到粵言可唔可以有個標準寫法嘅問題,如果本身冇人要求有標準寫法,咁我那怕寫錯字又有咩所謂。如果冇標準寫法又憑咩話你果套一定啱,如果唔係都唔會有異體字,異讀字
照佢講法其實要屌埋呢個post like 嗰2829人,喺佢眼中全部都00後

發覺會將「係」打做「喺」嘅人大部份都係傻鳩
https://lih.kg/2572597

睇心情先覆佢,真係冇佢啲20後噉得閒慢慢覆

低層次回應真係搵鬼同佢癲
邊個d回應低層次d 啊,唔夠人講就要比like 數,我多like 我贏咁係討論咩?有人like 你就等於都係00後個推論真係人唔笑狗都吠,我估你係00後等於我估like你都係00後,學下logic 先再吠啦

btw, 你搵到自己論點論據未啊,唔係cap 張圖就等於識架
「依家」唔太肯定
但「仲有」應該係「重有」

利申:喺「最緊要正字」學
邊個講00後低層次鳩屌先呀 學人講logic

仲有唔係個個都似你食飽飯冇嘢做老奉要人嘥時間同你慢慢所謂討論嘅

回應埋#854嘛,反正唔係淨得我唔同意你套所謂講法,成隻芝娃娃噉知唔知你好撚煩膠?
講道理又唔夠人講,串又唔夠人串,同班小粉紅剩係識講nmsl 有咩分別?俾你贏啦好冇?俾你贏又有咩所謂
你句句攞嚟插返你自己其實都適用
我笑鳩你啲位又駁我唔撚到 講經
又有正字撚呀,用返你嗰套入去咬佢啦,咪縮呀你,睇你表演呀,文字演變一成不變㗎嘛

可唔可以唔好再用個「掃」字!
https://lih.kg/2758375
太執著

只會自己辛苦

法國

好好笑咩

不過算啦屌

無興趣教育兒登
有冇巴絲都逼緊自己改返嘅廣東話打字習慣?
https://lih.kg/2772388
留名學嘢
我同事“糸”當“係”咁用,dklm
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞