係咪真係咁多人「係」「喺」不分?(2)

962 回覆
769 Like 83 Dislike
我到依家打速成都唔會想打 嘅 同啱 ,到依家都背唔到要㩒幾多下空白鍵,用web 版 嘅app 覆人都直接打 既 同 岩 算
電腦我都係用原本果隻速成而唔係新速成, 我就真係唔會搵口字邊嘅字,打到咪打,所以我都係接受到好多字唔打口字邊
又一個唔明 睇返樓上#663 啦,cap埋你睇
咁樓主係咪同意係 可以代替喺? 岩 代替啱? 你望番個標題同內文打咩先啦,7左就同人講我剩係講個例子咋

你接受到d 人打錯晒係 但接受唔到打錯晒做喺?
我發覺你理解力真係有啲問題 又一個人講東你講西嘅例子

我唔係針對咩輸入法問題 係屌緊啲人邊隻字都未識分

係咪真係要畫公仔畫出腸?

我邊句話接受到啲人打錯哂係?你quote唔返俾我不如深潛啦

似係你柒咗唔認多啲喎 20後小朋友
見你咁講,俾多篇野你睇,佢唔一定啱,但都有人咁用

https://www.inmediahk.net/教育/從『喺』字看大國小人心態
又一條柒頭衝出嚟
所以你就話人打錯喺?係我理解能力有問題定你double standard,先唔講喺呢個字有冇錯,你接受到一邊但接受唔到另一邊係咪就屈9人理解有問題都幾好笑
樓主記住唔好深潛,今日你舉一個例子證明人亂用喺呢個字,他日廣告人地用 [係邊]你唔通又唔屌,剩係屌人用喺?

樓主一錯係唔理解廣東話本來就並非書寫語言,好多字都係一開始冇而通用借代,由於並冇標準寫法,好多字都難以話對錯,事實大部分人都唔介意。

二是標準不一,正是為廣東話書寫冇標準,樓主強行加上去咪變成標準不一
我冇話接受到一邊但接受唔到另一邊喎

你真係弱智㗎喎 你咪噉多廢話啦

一句講晒 你覺得”喺”字應該點用喇?

唔係都覺得喺=係嘛?真係笑鳩你

你係咪中文學者我唔知,但就肯定係亂咁拋磚又唔解畫嘅國文佬

一句講哂都唔知你做乜鳩
自己理解能力有問題,再將自以為理解到嘅嘢套落人哋度喺度打稻草人

我從來都冇話淨屌一邊,真係唔知你做乜鳩衝出嚟俾我笑

你不如淨打5p 字啦 標準不一嘛
你睇晒成篇野未啊?

喺原來讀音 係 hai6 , 後來先有第二個讀音 hai2 所以本來係用晒 喺唔喺 同 喺邊

而係 同繫

我理解能力有問題定你啊?睇完仲要人解埋俾你

我都唔係話佢一樣啱,我主張係書廣東話本身就好多借代字,難以分對錯。睇得明就夠
你quote到我你所指嘅淨屌一邊未呀?我驚你柒到深潛多啲喎

得閒得濟上嚟搏屌
你噉多廢話總結一句就得「打5p字拼音外星文都冇所謂,睇得明咪得囉」

幫你講埋
你又唔係剩屌一邊咁你又講乜9唔係講緊輸入法問題,咪解釋埋你聽大部分唔打你所謂正寫係本身冇呢個字,好多都係後來先有加嘅字

接受到人打5p唔等於要剩係打5p 喎 ,唔通同朋友講句巧5巧就以後唔吾可以打 好唔好咩
樓主7唔夠人講就深潛啦,理解能力又冇,logic skill 又冇,論點論據論證啊,洗唔洗學番啊,00嘅通識唔洗計分係咪上下
乜撚嘢叫唔吾可以打?你真係嚟搞笑㗎喎

係 喺 呢啲字出街見人嘅廣告 正式書信公函文件嘢都亂咁嚟係咪都應該呀?

標準不一嘛
你句句都自打嘴巴 而家啲20後氣炎都幾高

乜撚嘢叫係咪上下?字都咪撚識打學人串嘴

個post 我開你理撚得我潛唔潛

我又睇下你幾時柒到深潛
你quote到我邊句淨屌一邊未呀?柒頭皮
小學雞咪捉人打錯字囉,我同樓主講舊時輸入法冇咁多字係原因, 你就同我講我係講緊人係咪都加口字邊

我就俾link 你話有人認為喺 係 hai6 ,之後先hai2 化表晒兩個字 ,即係喺 代表 是 一樣有人用

我都唔撚明你都駁唔撚到就深潛啦,死雞撐飯蓋都俾d 例子啦,話人打錯字 5p字 改變唔到你7嘅結果
樓主真係好撚小學雞
你咁樣都唔撚係剩屌一邊
樓主答我未啊 係咪都唔加口字邊洗唔洗俾你屌
小學雞咪繼續九唔搭八囉,我同你講啲人用錯哂啲字, 你就同我講乜鳩輸入法舊時啲嘢乜乜柒柒,又唔撚爬文又要衝出嚟loop返上面人哋講過嘅嘢

我就cap埋圖俾你睇寫文條友都唔同意”喺”=“係”,係咪公函文件見人嘅廣告都可以標準不一呀?你又答唔到我

我都唔撚明你都quote唔撚到我你所屌嘅嘢就深潛啦,死雞撐飯蓋都俾啲好例子啦,一路打錯字去屌人改變唔到你柒同我笑鳩你嘅結果
1.我咪答左你原因(以前輸入法形成),同埋結果(好多人唔介意)

2. 樓主可唔可以睇晒成篇野先講,或者我都解埋俾你聽你就走去曲解人地意思

你唔同意就俾論據論證啦,死雞撐飯蓋冇意思架
其實你條弱智明唔明我針著緊啲乜

即係我屌緊一樣嘢,另一樣嘢未見到未去屌

=之後見到唔會屌埋另一邊
庇護工場出嚟嘅笑人小學雞
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞